10 restaurants die durven
Pieter van Doveren selecteert tien restaurants die radicaal kiezen voor originele, nieuwe formules.
Het Belgische en vooral Brusselse horecalandschap is net zo grijs als de Belgische lucht. In het buitenland zie je in grootsteden eethuisjes die volgens een origineel concept werden neergezet. Dan denken wij niet aan een bijzonder decor, want dat volstaat nog nauwelijks als je wilt opvallen. Qua inrichting is immers al alles getoond wat mogelijk is. Neen, wij denken aan durvers, die echt met iets nieuws komen en daarmee inspelen op de nieuwsgierigheid van de klant, op de nieuwe, meer open mentaliteit en op nieuwe behoeften.
Deze originele eethuizen presenteren divertissement in de vorm van zingende obers, een kookspektakel, woktempels waar je zelf de inhoud van je bord samenstelt, restaurants waar je in het piepdonker eet om de gerechten op een andere manier te ervaren, loungerestaurants waar je liggend in het bord lepelt of gelegenheden waar je vernieuwende wereldse tapas krijgt voorgeschoteld.
BRUSSEL
Ons land kent een bescheiden aantal eethuizen met een concept dat opvalt en min of meer origineel is. Vaak zijn het in werkelijkheid echter kopieën van in het buitenland uitgevonden formules. Brussel telt de meeste inwoners en dus is het logisch dat zich daar ook de meest originele eethuizen bevinden.
1. Bar
. Bar (lees: point-bar) zorgt bijvoorbeeld voor verfrissing via transparant gepresenteerde, modieuze en creatieve kleine gerechten. De formule maakt het mogelijk om verschillende, in glaswerk gepresenteerde bereidingen naast elkaar te proeven. U kunt er lekker smikkelen, zonder protocol in een met smaak modern ingerichte omgeving.
2 Switch en Ville
De man die in Brussel het meeste durft, is een ouwe rakker van 52 jaar. Evan Triantopoulos begon als jongetje van negen als zaalhulpje in een Grieks restaurant. Hij nam een restaurant in Bergen over, waar hij met het kookboek van Raymond Olivier in de hand begon te koken. Hij verhuisde met potten en pannen naar Wemmel, waar hij de Grill aux Herbes d’Evan opende, dat voor velen het beste gastronomische restaurant van de westkant van Brussel is.
Twee jaar geleden verraste de ondernemende kok met Switch en Ville, een bistro waar de klant een vaste prijs betaalt en zelf een menu kan samenstellen. Het vertrekpunt vormen elementen (basisproducten) voor het voor-, hoofd- en nagerecht. De gekozen producten kunnen niet alleen naar wens worden bereid – gekookt, gebraden, gestoomd, gerookt, enzovoort – maar ook worden voorzien van een saus en een begeleiding naar keuze. Om het makkelijker te maken voor de koks, werd de formule recent vereenvoudigd.
3 Le Fourneau
Bij Switch en Ville is het niet gebleven: een jaar later triomfeerde Triantopoulos opnieuw met Le Fourneau. Het fornuis is hier als een altaar in de eetzaal opgesteld. Achter de stoof staan de koks en ervoor lopen obers. Het publiek zit als in een arena op barkrukken rond de avondvullende en levendige culishow. U bestelt gastronomische tapas, die per eenheid of per gewicht worden aangerekend en tussen 5 à 10 euro kosten. Het geheel wordt overgoten met verrassend goede Griekse wijnen.
4 Café des Spores
Sommelier Philippe Emanuelli en paddenstoelenfreak Pierre Lefevre zijn de twee eigenzinnige mensen achter Café des Spores, een in het zwart gedecoreerde wijnbar, met voor de plotse honger, hapjes met paddenstoelen. In het Café des Spores hebt u de keuze uit een bijzonder uitgebreid repertoire wijnen. Het nobele vocht wordt aan vriendelijke prijzen per glas of fles geschonken.
ANTWERPEN 5 Flamant Dining
Antwerpen, vijf jaar geleden nog de stad van de hapas, wappaz en tapas, is heel wat bezadigder geworden. De hapas en wappaz verdwenen en in de plaats kwam niets nieuws. Wilt u in Antwerpen iets anders, dan kunt u gaan ‘nesten’ in de warme, beschermende sfeer van de decoratiewinkel Flamand Home Interiors, waar zich op de eerste verdieping Flamant Dining bevindt. Het gebeuren op zich blijft uiterst conservatief.
6 Gin-Fish
Didier Garnich is autodidact in de keuken, maar werd toch de beste viskok van Antwerpen. Na twintig jaar kokkerellen achter de schermen vond hij dat de tijd rijp was voor een nieuwe uitdaging. De Matelote werd begraven en in de plaats kwam Gin-Fish. Daar bestaat het restaurantgedeelte uit een lange eettoog, die werd gebouwd vóór een open keukenlab. Op de barkrukken eten maximaal veertien personen wat de pot schaft en drinken wat openstaat voor een vaste prijs. Inmiddels zijn er, op algemene vraag, weer enkele tafeltjes bijgekomen.
7 A Food Affair
In Gent kunt u echt vreemdgaan in A Food Affair met tapas new style, Aziatische, Italiaanse en… Vlaamse wokgerechten, opgediend in een Bangkok-loungeambiance. De chef goochelt in het zicht met vuur en met kruiden en legt zijn ziel bloot in kunstzinnige tapas. Die lekkere hapjes epateren door presentatie en smaak.
BRUGGE 8 Barsalon
De leukste en meest flashy tapasbar is zonder twijfel de Brugse Barsalon. De trendy plek werd opgestart door het duo Peter Laloo en Hermes Vanliefde, die naast de deur het druk bezochte eethuis Rock Fort uitbaten. Barsalon is een modieuze bar met kleurrijke inrichting. U zit er aan de toog of aan hoge cocktailtafels en hebt uitzicht op de keuken in het achterhuis. De spijskaart bestaat uit een beperkte keuze internationale lokkers, luxeteasers en andere wereldse dishes. De gerechten krijgen ondersteuning van een achttal met zorg gekozen karakterwijnen, die ook per glas verkrijgbaar zijn.
OOSTENDE 9 Ostend Queen
In Oostende kunt u in het restaurant Ostend Queen van het Kursaal, te midden van een opzienbarende inrichting van Antoine Pinto, voor een redelijke prijs de ontmantelde viskeuken van Pierre Wynants proeven.
10 Windaue’s
Een nóg originelere formule komt van iemand van wie je dat niet meteen zou verwachten. Jean-Marie Daue, de man die decennialang het stijve gastronomische eethuis Au Vigneron uitbaatte in de voormalige koninklijke villa van Oostende, opende met zoon en schoondochter Windaue’s. Deze moderne stadsbrasserie met loungeambiance biedt twee verschillende keukens onder één dak. Bezoekers kunnen hoog of laag zitten en aangepaste sfeerverlichting en muziek zorgen voor een clubgevoel. In de keuken staan Belgische en Aziatische koks. Het repertoire op de spijskaart gaat van Vlaamse paling in ‘t groen tot Thaise tom yam kung.
Het is wachten op de lefgozer die het aandurft om radicaal alle regels overboord te gooien en vervolgens met echte vernieuwing te komen. Het publiek is er rijp voor!
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier