10 keer lekker en betaalbaar tafelen aan de kust
Pieter van Doveren selecteerde 10 kustrestaurants waar u knus
en voor een redelijke prijs kunt tafelen.
De Braise Pierre Bortierplein 1 – 8660 De Panne – tel. 058 42 23 09 Donderdag gesloten
Ostend Queen Kursaal Oostende – Monacoplein – 8400 Oostende – tel. 059 29 50 55 www.kursaaloostende.be Lunch: 15 euro, driegangenmenu: 32 euro
Windaue’s worldcuisine & clubbing Koningstraat 2 – 8400 Oostende – tel. 059 80 89 29 Open van 12.00 tot 14.30 uur en van 18.00 tot 22.00 uur. Woensdagavond en donderdag gesloten.
Bistro Mathilda Leopold II-laan – hoek Karel Janssenslaan – 8400 Oostende tel. 059 51 06 70 Maandagavond en dinsdag gesloten.
La Lampara Langestraat 69 – 8370 Blankenberge – tel. 050 41 37 27 Alleen ‘s avonds geopend, maandag en dinsdag gesloten.
Restaurant Philippe Nuyens J. De Troozlaan 78 – 8370 Blankenberge – tel. 050 41 36 32 Gesloten op dinsdag.
Channel 16 Werfkaai 13 – 8380 Zeebrugge – tel. 050 60 16 16 Open van 11.00 tot 23.00 uur, eten van 12.00 tot 15.00 en van 18.00 tot 22.00 uur. Lunch (één gerecht en een glas wijn): 16 euro.
Matisse Bistro De Wielingen 6 – 8300 Knokke – tel. 050 60 04 94 Alleen ‘s avonds geopend en dinsdag gesloten.
Traiteurszaak-restaurant Le Coup Vert by Christian Souvereyns Sparrendreef 92 – 8300 Knokke – tel. 050 62 70 14 Gesloten op dinsdag en woensdag.
Le Boudin Sauvage Graaf Jansdijk 270 – 8300 Knokke – tel. 050 60 81 79 Maandag gesloten.
DE BRAISE
In De Panne is de natuur prominent aanwezig. De duinvlakten ademen rust uit en het uitgestrekte strand lokt sportievelingen, zonnekloppers en uitwaaiers. Een vertrouwd adres voor lokale bewoners en weekendtoeristen met smaak is De Braise.
Het restaurant is ondergebracht in de vroegere burgemeesterswoning, in een witte villa net buiten het centrum. Binnen wacht André Buyens. In zijn zwarte kokskleding ziet hij eruit als een ongevaarlijke samoerai. Het waren zijn ouders die het delicatessenrestaurant en hotel Le Fox in De Panne openden. Vandaag heeft broer Stephan de Fox – goed voor twee Michelinsterren – onder zijn beheer.
André was vijftien jaar wijnkeldermeester in Le Fox. In De Braise verdeelt hij zijn tijd tussen keuken en eetzaal. De kaart is beknopt en vermeldt smakelijke bereidingen waarin oost en west samenkomen. De Aziatische invloeden zijn reflecties van de reizen die André maakte. Succesnummers zijn: ‘mousseux’ van jonge bloemkool, gepocheerd eitje en in huis gepelde dagverse garnalen of kort gegrilde steak van bonitotonijn met confituur van tomaat, bearnaise en basilicum. De wijnkaart is ingedeeld in smaakgroepen en vermeldt een honderdtal wijnen, waarvan drie vierde uit overzeese gebieden.
OSTEND QUEEN
Het Casino Kursaal van Oostende kreeg een glansrijke facelift. Onder het dak bevindt zich Ostend Queen, het toegankelijke visrestaurant waaraan Pierre Wynants van het driesterrenrestaurant Comme chez Soi zijn naam verbond.
De turbomotor achter deze nieuwe horecazaak is Fernand David, de vroegere vice-president van Hilton West-Europa. Door de voorbarige quotering in de Michelingids 2005 stond Ostend Queen in het middelpunt van de publieke belangstelling. Michelin gaf twee vorkjes, een Bib Gourmand en vermeldde “Dit trendy concept brengt een golf van enthousiasme teweeg” – terwijl Ostend Queen nog in de steigers stond!
Ostend Queen is te bereiken via de lift, die onder artificieel zeegeruis naar de visbrasserie zoeft. Daar wacht de door meester Antoine Pinto met smaak gedecoreerde eetzaal en het adembenemend mooie uitzicht op de kustlijn. Pinto is de man van horecarealisaties zoals Quincaillerie en Belga Queen (Brussel), Dock’s Café (Antwerpen) en Pakhuis (Gent). Voor Ostend Queen heeft hij zich laten inspireren door de zee en de doorzichtigheid van het water. De vloer is een Gaudi-achtig tegelmozaïek waarop schaal- en schelpdieren staan afgebeeld, en aan de muur bevinden zich bollen met omgekeerde virtuele projecties, die de indruk scheppen dat de vissen naar u toe zwemmen. Vanaf de krukken aan de lange kapiteinstafel kijkt u uit over de schaal- en schelpdierenbar en onder de glazen vloer bevindt zich een homarium. De tafels zijn geraffineerd uitgelicht en het plafond werd aan de zeekant zwart gemaakt en voorzien van duizenden glasvezellichtjes, zodat u de indruk krijgt onder de sterrenhemel te zitten.
De bereidingen op de spijskaart zijn gevarieerd en gaan van sushi, gerookte vis, oesters en zeevruchten… tot de keuken van Pierre Wynants. Heel wat gerechten kunnen in kleine of grote portie worden besteld. Er is een sympathieke wijnkaart met een ruime keuze goedkope flesjes.
WINDAUE’S
De familie Daue, achttien jaar lang de drijvende kracht achter het chique delicatessenrestaurant Au Vigneron in de voormalige koninklijke villa van Oostende, verrast door schuin voor het casino met een hedendaags stadsrestaurant uit te pakken. In Windaue’s ligt de drempel lager dan in Au Vigneron en ook het keukenrepertoire is verbreed: de formule is geënt op kwaliteit zonder franjes en op twee compleet verschillende keukens onder één dak. De nieuwe, grootstedelijke brasserie neemt het gelijkvloers in van een hoekhuis aan het begin van de Koningstraat. Achter de glazen façade wacht een kleurrijk en trendy ingerichte ruimte waar een voor iedereen zichtbare keuken voor actie zorgt. Bezoekers kunnen kiezen: hoog aan de bar of aan cocktailtafels of laag op met leder beklede stoelen. Aanpasbare sfeerverlichting en loungemuziek zorgen voor het clubsausje.
Windaue’s is geopend voor zoon Stephane Daue, maar de ouders kunnen het werken moeilijk laten. Vader Jean-Marie Daue leidt de keuken en beweegt zich tussen Belgische en Aziatische koks die barbecueschorten en rode baseballpetjes dragen. Moeder Joanna ziet er met haar hoog opgekamde haar uit alsof ze rechtstreeks van de kapper komt. Zij houdt een oogje in het zeil in de eetzaal, kust bevriende oudere klanten en komt vóór het nagerecht de kruimels van de tafel vegen. Aan haar zijde staat schoondochter Romina Marsili. Zij is van Italiaanse origine, volgt een intensieve cursus Nederlands en benadert de klant met bescheidenheid en een stralende glimlach. Zoon Stephane staat ook in de eetzaal. Hij is gepassioneerd door wijn en stelde een boeiende wijnkaart samen.
Het repertoire op de wereldspijskaart gaat van Vlaamse paling in ‘t groen tot Thaise tom yam kung. Specialiteiten zijn: jonge tarbot in zoutkorst met saus van room en vermout en Pekingeend met honing en sinaasappel.
BISTRO MATHILDA
Bistro Mathilda is een van de weinige vaste waarden uit de ‘Koningin der Badsteden’. Deze hedendaagse brasserie in Oostende wordt perfect uitgebaat door de attente en vriendelijke Luc Deklerck. Zijn aanwezigheid garandeert een vlotte bediening. In deze laagdrempelige in- en uitloopbrasserie bent u warm welkom voor een drankje en een klein of meer uitgebreid hapje.
Grote trekpleister is de steak tartaar, aan tafel naar smaak samengesteld (16 euro). Luc Deklerck heeft er misschien al vijftigduizend van klaargemaakt, maar heeft er zelf nog nooit van geproefd. Hij kan het niet helpen, maar rauw vlees gaat er bij hem niet in! Andere culinaire trekpleisters zijn: salade met grijze garnalen en frieten, gebakken roggevleugel met kappertjesboter en kalfsnieren met mosterdsaus.
De keuken is non-stop geopend van 12.00 tot 22.45 uur.
LA LAMPARA
Voor een authentieke Italiaanse ambiance in Blankenberge is er het huiskamerrestaurant La Lampara. Moeder is een Brugse, die op het strand in Italië in de armen viel van een Latijnse redder. Nu hebben de twee tortelduifjes een bescheiden familierestaurant, waar vader Mino Di Marco en dochter Melissa aan het fornuis staan en moeder Marie Helen Vercruyse bedient. Boven de schouw hangt de muntenverzameling van de kok en op de piano staan flessen wijn rechtop in de aanslag.
La Lampara kwam er als protest tegen het onrecht dat de Italiaanse keuken in ons land wordt aangedaan. Koken heeft Mino Di Marco geleerd van moeder en grootmoeder. Op zijn repertoire staan traditionele gerechten uit de keuken van de Abruzzen, met geduld bereid volgens de regels van de ‘slow food’-beweging.
In de smaak vallen: ossobucco uit Milaan met witte wijn, risotto met saffraan en gremolata van salie, citroenschil, peterselie en knoflook of ‘pasta abruzzese’ van in huis op de ‘chitarra’ gemaakte spaghetti met ricotta, saffraan en zelfgemaakte worst van biologisch varkensvlees.
Deze smakelijke gerechten worden ondersteund door mooie Italiaanse wijnen. Op de dure flessen wordt slechts een beperkte winstmarge genomen!
PHILIPPE NUYENS
Philippe Nuyens is 38 jaar oud, volgde humaniora bij de jezuïeten, ging vervolgens naar de koksschool en begon als loopjongen op de afdeling ‘hors d’oeuvre’ in La Réserve. Daar heeft de kok zo’n beetje alle posten doorlopen, voordat hij naar het vermaarde delicatessenrestaurant ‘t Molentje kwam. Tien jaar lang was hij daar de rechterhand van superkok Danny Horseele.
Vorig jaar is Philippe Nuyens in Blankenberge voor zichzelf begonnen. Plaats van gebeuren is een huis met een gevel in gepleisterd vakwerk, zoals je dat in de Elzas ziet. De eetzaal is keurig in wijnrood en groen geschilderd en heeft donkere balken tegen het plafond. Decor en publiek zijn aan de conservatieve kant.
De klassiek opgeleide kok heeft zelf ook een behoudsgezinde houding aangenomen en kiest het zekere voor het onzekere. Wat op de borden komt, is eerder traditioneel met hier en daar een vleugje exotiek. Er is een gevarieerde spijskaart met traditioneel geïnspireerde gerechten die gaan van toast met champignons tot gebakken kalfszwezerik met pastinaak en Jamaicaanse peper, opgediend met vleesjus en mayonaise met ananas.
CHANNEL 16
Wim Vandamme is zonder twijfel een van de toonaangevende restaurateurs uit de kuststreek. Hij was een broekie toen hij in 1989 het delicatessenpaviljoen Maison Vandamme opende aan de haven van Zeebrugge. Achttien maanden later gaf Michelin een ster. De Franse gids had blijkbaar vertrouwen in de jongeman. Wim Vandamme is met de voeten op de grond gebleven en is op zijn manier voortgegaan: gastronomie serveren zonder tierelantijnen. Wel heeft hij in de loop der jaren geleerd om de media handig te bespelen, waardoor hij zichzelf heeft gepositioneerd in het lijstje van celebrity chefs.
Wim Vandamme is ook een zakenman: de dag dat er concrete plannen op tafel kwamen om de Zeebrugse haven aantrekkelijk te maken voor dagjestoeristen en plezierjachten, was Wim Vandamme er als de kippen bij om te investeren in nieuwe projecten. Eind juli 2004 opende op de eerste verdieping van een industrieel gebouw aan de haven en op enkele passen van het moederrestaurant het nieuwe eethuis Channel 16 (Channel 16 is op schepen over heel de wereld het radiokanaal dat wordt gebruikt voor noodoproepen).
In Channel 16 ligt de drempel laag: u bent ook welkom voor een drankje. Bovenaan de trap wacht een modern ingerichte en kleurrijk uitgelichte eetzaal met centraal een grote bar. Het geheel is overgoten met een loungesausje. In Channel 16 kunt u kiezen tussen hoog zitten aan de bar, gewoon zitten aan een tafel met van kleur veranderende sfeerverlichting of onderuit zitten in een lederen salonmeubel. Van overal hebt u een riant uitzicht op de haven.
De spijskaart is geënt op de Belgische keuken: duo van garnaalkroketten, bereid volgens recept van moeder, Nicky’s classic Caesar Salad, zeetong met zorg gebakken en opgediend met salade en een zak frieten en kabeljauw met aardappelpuree, gestoofde prei en handgepelde garnalen. De koks van Channel 16 kiezen voor goede producten en mishandelen die niet.
BISTRO MATISSE
Bistro Matisse ligt in het straatje dat onder het oude Plazza-hotel loopt en het winkelgebied met het strandgebeuren verbindt. De Wielingen wordt ook wel de Beenhouwersstraat van Knokke genoemd. In een van de huizen zijn maar liefst drie restaurants ondergebracht: L’Echiquier, Mer L’Eau en Bistro Matisse.
Het is de jonge Olivier Woussen die het laatst kwam. Hij prepareert in zijn Bistro Matisse gerechten uit de Franse keuken, aangevuld met een repertoire sushi en sashimi. Olivier heeft zichzelf de Japanse keuken aangeleerd en het succes van zijn exotische gerechten is de drijfveer om verder te gaan. Sinds kort prijken er andere Aziatische gerechten op de spijskaart, zoals: kip uit Bresse met yakitorri-saus (21 euro) of scampi’s op z’n Thais met teriyaki-saus (14 euro).
LE COUP VERT BY SOUVEREYNS
Traiteurszaak-restaurant Le Coup Vert by Christian Souvereyns ligt tegenover het dominicanenkerkje van Knokke. Aan de straatkant is een mooie winkel voor bereide gerechten. De toog geeft aan de achterzijde uit op een salonnetje met een tiental tafels. Het geheel is gestileerd, zoals u dat van de zoon van de bekende restaurateur Roger Souvereyns kan verwachten. Christian Souvereyns deed het op zijn manier en koos voor een uitgezuiverde inrichting met vloeren en toog van terrazzo, gemaakt van gepolijste marmerschilfers. De boekenplank langs het plafond draagt de verzameling kookboeken van de patron. Aan de straatkant staan achter het uitstalraam schalen met meeneemgerechten, zoals: mozzarellasalade, waterzooi en paella.
Het leien bord vermeldt een beperkt repertoire overwegend Italiaanse gerechten, aangevuld met Thaise bereidingen die ter plaatse geconsumeerd kunnen worden, zoals: Thaise rundsalade, ‘pasta alla vongole’, ravioli met vis, ossobucco enzovoort. Bij de lunch eet u rechtstreeks van de eikenhouten tafelbladen en ‘s avonds komt er een stuk proper wit linnen tussen bord en tafel en branden er grote kaarsen. ‘s Avonds kunt u niet ‘à la carte’ eten en bent u verplicht om het menu ‘grenzeloze smaken’ te nemen (voor-, hoofd- en nagerecht voor 45 euro). Roken mag u er niet!
LE BOUDIN SAUVAGE
Le Boudin Sauvage ligt in het verlengde van de Boslaan, de chicste laan van Knokke-Heist. Op het gelijkvloers van het wit geschilderde hoekhuis met pastelblauwe luiken bevindt zich een ruime en gezellige bistro. De vertrekken werden hedendaags landelijk ingericht. De muren zijn wijnrood geschilderd en vloeren en tafels zijn van natuurhout. In het voorste gedeelte is de bar, waar u voor of na het eten iets kunt drinken. Daarachter is het eetgedeelte met uitzicht op de keuken.
Eigenaar Jean Deloddere kookt zelf. Specialiteiten zijn: Chinese fondue waarbij je aan tafel ingrediënten in een groentebouillon doopt, scampi’s op z’n Indisch en gamba’s van de grill.
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier