10 keer aan tafel met Breughel
Pieter van Doveren selecteerde tien markante eethuizen waar gezellige folklore en lekker eten hand in hand gaan.
‘t Kelderke
Grote Markt 15
1000 Brussel
tel. 02 513 73 44
Doorlopend geopend van
12.00 tot 2.00 uur.
In deze sympathieke, ondergrondse eetfabriek schuiven burgers en vooral buitenlui aan voor een royale portie ossensnuit, varkenspoot en kalfskop. Baas is Joseph de Gelas, alias Jef Stoemp, een bekende figuur uit het Brusselse uitgaansleven en tevens eigenaar van de nabijgelegen brasserie La Roue d’Or (Hoedenmakersstraat 26). Ook Japanse en Amerikaanse toeristen vinden hun weg naar ‘t Kelderke.
Bloemenhofplein 1
1000 Brussel
tel. 02 511 89 95
Gesloten op zondag.
In dit eeuwenoude ‘estaminet’ kunt u terecht voor ‘vette leiver’ (ganzenlever), ‘gernoet krokette’ (garnaalkroketten), ‘klaane panch mei ajoinconfituur’ (kleine bloedworst met uienjam), ‘stoemp mi sossisse’ (gestampte aardappels met worst) en ‘konaïen mi geuze’ (konijn met geuze). Om de nostalgische kost door te spoelen, serveert de waard een honderdtal verschillende bieren.
Priestersstraat 4
1000 Brussel
tel. 02 512 86 81
Gesloten op maandagavond.
Alleen ‘s avonds geopend, maar wel tot 1.00 uur en dat is interessant voor nachtraven en theater- en cafébezoekers. De teevee-persoonlijkheid Daniël van Avermaet was de drijvende kracht achter Au Stekerlapatte. Hij overleed vorig jaar en het zijn vrouw en dochter die de negotie verder uitbaten. In deze bouchon uit de Marollen gaan vriendschap en de keuken van Breughel hand in hand. Op de borden komen copieuze gerechten, zoals ‘boestrink mi pellepataten’ (haring met aardappel in veldkleed), ‘bloempanch’ (bloedworst), gegrilde varkenspoot en kalfshersenen.
Onderrichtstraat 25
1000 Brussel
tel. 02 219 30 25
Gesloten op zaterdag en zondag.
Den Talurelekker wordt druk bezocht en de sfeer zit altijd goed, want het nostalgische decor, grootmoeders gerechten en de democratische prijzen stemmen de mensen vredig. Het ‘estaminet’ is een uit 1994 daterende replica van een typisch Brussels café-restaurant. Florence Stoupy nam de zaak in 1998 over en besloot, wegens plaatsgebrek, nog uitsluitend gerechten te serveren. Florence studeerde aan de koksschool van Namen (de beste koksschool van Wallonië) en ging aan de slag in eethuizen met gastronomische reputatie. Specialiteit zijn, onder meer, karbonade met geuze, kalfsblanquette zoals vroeger en balletjes uit de Marollen. Naast de spijskaart zijn er altijd enkele exotische suggesties.
Kerkplein 13
1082 Sint-Agatha-Berchem
tel. 02 465 73 67
Dagelijks geopend.
Een puur huiskamerrestaurant met dorps karakter en Willy Andries aan de vleesmolen. Viool ligt naast een zeventiende-eeuws kerkje en was voorheen een bekend café met dansvloer en podium. Bereidingen met rundvlees en mosselen zijn troef. Een rundribstuk van één kilo komt op 22,80 euro en daarbij krijgt u in huis gebakken frieten en zelf gedraaide mayonaise. Mosselen worden op vijf verschillende manieren bereid en een pan met 1,5 kilo ‘Golden’ kost 15 euro.
Kapittel 10
1500 Halle
tel. 02 380 14 21
Gesloten op maandag en dinsdag.
Het cafeetje aan de rand van het Hallerbos dateert van 1936 en is inmiddels uitgebreid met een forse eetzaal. Overwegend oudere mensen trekken op mosselbedevaart naar ‘t Kriekske. Oudere mensen weten wat lekker is, willen waar voor hun geld en hun aanwezigheid dient jonge mensen gerust te stellen. Centraal in dit folkloristische gebeuren staat patron Victor. Deze massieve zeebonk was zeven jaar lang kok op de lange vaart. Victor houdt van het leven en van de mensen: daar waar het gezellig is, schuift hij mee aan tafel. Insiders weten dat hier in het seizoen ook eersteklas wildgerechten kunnen worden gegeten.
Lange Molenstraat 10
1800 Vilvoorde
tel. 02 251 44 38
Lowieke is de ludieke baas en chef-kok van een al even ludiek restaurant. Als bezoeker kunt u beter vriend met Lowieke worden, want lieden wier gezicht of gedrag hem niet bevalt, worden resoluut de deur gewezen. Lowieke serveert in zijn huiskamer en paardenvlees is troef. Bij steak of filet naar gewenst formaat komen rijke sau-sen. Voorgerechten worden in Horse House niet verkocht, wat een goed excuus vormt om een flink stuk vlees te bestellen.
Handelsstraat 85
2000 Antwerpen
tel. 03 236 38 86
Gesloten op zondag, maandag
en dinsdag.
Guusje en Marcel zijn zo’n beetje de laatste Belgen in de volkse Stuivenbergwijk. Wanneer u denkt dat u veilig binnen zit, hebt u het mis: eigenares Guusje, die tot ieders plezier de nieuwkomers dreigend bemonstert en verhoort, vormt het echte gevaar. Als rasechte Antwerpse is Guusje niet op haar mond gevallen. De inrichting met de plastieken klimop en de visfuiken is volkskunst. De spijskaart vermeldt een tiental bereidingen, waarin kreeft centraal staat. Bouillabaisse is specialiteit en vormt een maaltijd op zich. Den Beer heeft zijn trouwe fans en die komen soms van ver. Er is weinig ruimte tussen de tafels, wat de gesprekken aanwakkert.
Rue du Lac 35
6461 Virelles
tel. 060 21 10 71
Gesloten op maandagavond en dinsdag.
André Michelet werd geboren in de boerenhoeve waar zijn grootouders begin vorige eeuw met een eenvoudig eethuis begonnen. Het bucolische spijshuis werd een begrip in de wijde omgeving. Hier komen de mensen op bedevaart voor een ‘escabeche’ van forel uit de streek, bereid volgens het recept van grootmoeder, en voor onvergankelijke wildbereidingen, zoals wilde eend met gestoofde uitjes. Al het haarwild, zoals reebok en everzwijn, is afkomstig uit de bossen van de Kleine Ardennen. André Michelet jaagt zelf al veertig jaar en de regionale herkomst en de kennis van de ‘patron’ vormen een garantie voor kwaliteit.
Langestraat 119
8400 Oostende
tel. 059 70 71 89
Dagelijks geopend.
Stad Kortrijk is een adres voor lieden met lef. Eigenaar en chef-kok René Coolsaet maakt door zijn eigenzinnige optreden deel uit van de plaatselijke attracties. Deze einzelgänger heeft ervoor gekozen om in zijn populaire eethuis alles alleen te doen. Vanuit de kelderkeuken bestormt hij de trap om boven in de eetzaal bestellingen op te nemen. Salade met garnalen en dagverse vis, zoals gebakken pladijs en zeetong, zijn troef. Gasten die dorst hebben, mogen zelf een fles wijn uit de koelkast halen. Op tafel ligt kraakwit linnen en de rest van de omgeving doet denken aan een veredelde frituur.
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier