Fintech Yields gaat Amerikaans
Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.
Wie geld beheert, wil de kans dat er iets fout loopt beperken. Banken gebruiken dan ook complexe wiskundige modellen om risico’s te kunnen inschatten. Die kunnen op hun beurt fouten bevatten, maar gelukkig is er technologie die helpt bij de controle. Het Belgische Yields.io heeft zulke technologie ontwikkeld. Het werkt onder meer voor grote financiële instellingen als HSBC en BNP Paribas.
Yields.io, dat in 2017 door de fysicus Jos Gheerardyn en de wiskundige Sébastien Viguié werd opgericht, gebruikt zowel kwalitatieve als kwantitatieve technologie. “Dankzij machinelearning kunnen zowel de gebruikers als de bouwers van die modellen beter zien waar er problemen zijn”, legt Gheerardyn uit.
Zes jaar na de lancering heeft Yields.io een team van 45 mensen, die vooral in Brussel en Gent aan de slag zijn. De scale-up draait jaarlijks een omzet van 3 miljoen euro en haalde afgelopen week 4,8 miljoen euro op, onder meer bij Giesecke+Devrient Ventures. Ook de bestaande investeerders, Pamica, de investeringsmaatschappij van Michel Akkermans, en Volta Ventures van Frank Maene (op de foto), namen eraan deel.
Met die investering heeft Yields.io twee doelen, waaronder de verdere uitbreiding naar de Verenigde Staten. “We hebben al klanten in Amerika, maar we willen er ook een kantoor openen. Modelriskmanagement is in de Verenigde Staten strenger gereguleerd dan in Europa, waardoor de behoefte er groter is om de risico’s te beheersen”, zegt Gheerardyn.
“Daarnaast willen we andere sectoren onderzoeken met onze technologie”, aldus Gheerardyn. “We focussen nu vooral op de financiële sector, maar ook in andere toepassingen is het belangrijk risico’s te beheersen – denk maar aan gezondheidszorg, manufacturing en verzekeringen. De Europese AI Act heeft onze oplossing alleen maar relevanter gemaakt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier