Nieuws Nieuws Michel Casselman (CEO PMV): ‘Vlaanderen moet wereldbedrijven durven maken’ De Vlaamse ondernemers en investeerders moeten ambitieuzer zijn, vindt Michel Casselman, de CEO van de investeringsmaatschappij PMV. Dan zouden minder van onze beloftevolle bedrijven in buitenlandse handen vallen, zegt hij in Trends Talk op Kanaal Z dit weekend. "Vaak wordt in Amerika de meerwaarde opgestreken van wat oorspronkelijk een Vlaamse innovatie was."
Inspiratie Inspiratie De cartoon van de week van Karl Elke week maakt Karl Meersman een tekening voor Trends Magazine met de actualiteit als inspiratiebron.
Opinie | Julien De Wit Opinie | Julien De Wit 'Analysis paralysis is het Belgische ondernemersprobleem' Laten we ondernemers niet alleen bewonderen als ze succesvol zijn, maar hen ook aanmoedigen en ondersteunen als ze nog in de startblokken staan, of als ze spartelen.
Immo Immo De huurmarkt staat onder hoogspanning: gemiddeld 34 kandidaat-huurders per pand Kandidaat-huurders vinden steeds moeilijker een geschikte woning op de private huurmarkt. De huurprijzen zijn de voorbije vijf jaar ook sterk gestegen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De begroting saneren kan niet zonder staatshervorming Formateur Bart De Wever (N-VA) wil dat een volgende federale regering ook communautaire vooruitgang boekt. De andere partijen zien dat niet zitten en focussen op sociaaleconomische hervormingen. Volgens grondwetspecialisten en fiscalisten hangt een begrotingssanering echter samen met een staatshervorming en meer fiscale autonomie voor de deelstaten.
Consumeren Consumeren Verwarmen met stookolie: dit verandert in 2025 De verwarmingsinstallaties draaien op volle toeren. Sinds 1 januari zijn particulieren verplicht een lekkende stookolietank meteen buiten gebruik te stellen. Tot voor kort kregen ze nog uitstel om de koude wintermaanden te overbruggen. Wat verandert er verder in 2025, voor de ruim 1,5 miljoen gezinnen die hun woning verwarmen met mazout?
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: kinderkampen boeken zonder gedoe met HappyGo Wie kinderen heeft, weet dat de zoektocht naar vakantiekampen een heus avontuur is. Dat kan beter, vonden de Antwerpse moeders Véronique Smet en Kathleen Van den Keybus. Met HappyGo lanceren ze een nieuw platform waar ouders makkelijker kampen voor hun kinderen kunnen zoeken, plannen en boeken. Daarvoor lieten ze zich inspireren door Doodle en Booking.com.
Duurzaamheid Duurzaamheid Redopapers maakt designproducten van papieroverschotten: ‘Afval is een bron van creativiteit’ Een nieuw jaar, een nieuwe agenda. Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting zo’n 300 miljoen agenda’s geproduceerd. Goed voor 120.000 ton papier. Dat kan veel duurzamer, meent het Antwerpse Redopapers. Zijn missie? Papieroverschotten upcyclen tot designproducten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaams minister-president Matthias Diependaele: ‘We hebben de bedrijven te veel regeltjes opgelegd’ Werkgeversorganisaties zullen zelf Vlaamse regels kunnen aanwijzen die zij geschrapt of bijgestuurd willen zien. "Van de kleine bakkerij om de hoek tot het grote BASF in Antwerpen: voor elk bedrijf in Vlaanderen willen we het ondernemerskader herstellen", zegt Vlaams minister-president en minister van Economie en Industrie Matthias Diependaele (N-VA).
Immo Immo Woningmarkt in 2025: stabiliserende rente, stijgende prijzen Het prille herstel van de Belgische woningmarkt zal in 2025 doorzetten, voorspellen Immoweb en Belfius. Ze verwachten een prijstoename van ruim 3 procent.
Ondernemen Ondernemen Laurent Louyet (Groupe Louyet) is Manager de l’Année: ‘Ik moest kiezen: verkopen of kopen’ Laurent Louyet, de CEO van Groupe Louyet, is de Manager van het Jaar in Franstalig België. Hij kwam al op 31-jarige leeftijd aan het roer van het familiebedrijf en bouwde een groep uit rond de distributie van BMW/MINI en Britse luxewagens. "We bereiden ons voor op de ontwikkeling van de elektrische auto."
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Tomatenbedrijf Stoffels neemt uit pure noodzaak een paprikakweker over Tomatenbedrijf Stoffels uit Rijkevorsel heeft de grootste moeite om nog uit te breiden. Na een jarenlange en geldverslindende procedureslag met een lokale natuurvereniging, zag het bedrijf maar één uitweg: een naburige paprikakweker opkopen. Het toont volgens Stoffels aan hoe hard Vlaanderen zichzelf heeft vastgereden met z'n vergunningenbeleid.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaams minister-president Diependaele: ‘Vlaanderen moet Einsteintelescoop binnenhalen’ Vlaams minister-president Matthias Diependaele is ervan overtuigd dat Vlaanderen de beste wetenschappelijke kaarten op tafel kan leggen voor de bouw van de Europese Einsteintelescoop. Dat zegt hij dit weekend in het nieuwjaarsinterview in Trends Talk. Dit jaar wordt beslist waar het enorme ruimte-observatorium zal gebouwd worden.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Nieuwe AZORG is het op twee na grootste ziekenhuis van Vlaanderen Jarenlang waren het concurrenten, maar op 1 januari zijn het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis en het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis officieel gefuseerd. De in totaal zes campussen van de nieuwe groep, in Aalst, Asse, Geraardsbergen, Wetteren en Ninove, opereren voortaan onder de naam AZORG. En, met jaarlijks zowat 1 miljoen consultaties, wordt dat in één klap het op …
Geld Geld Dit zijn de fiscale grensbedragen voor 2025 Zoals elk jaar zal u ook in 2025 inkomsten ontvangen en uitgaven maken. Hun fiscale plafonds worden opnieuw geïndexeerd. Jef Wellens, fiscaal expert bij Wolters Kluwer, geeft een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Brussels formateur David Leisterh (MR): ‘Het is een kwestie van tijd vooraleer Brussel failliet gaat’ Een tekort van 1,3 miljard euro op een begroting van 7,88 miljard euro. De schuld piekt naar 14 miljard euro. De bar slechte Brusselse overheidsfinanciën moesten de politici ertoe aanzetten snel een regionale regering te vormen. Maar men blijft talmen. Brussels formateur David Leisterh voelt de sense of urgency wel: "Als het deficit blijft oplopen, zit Brussel over vijf jaar onder curatele."
Duurzaamheid Duurzaamheid ‘In 2030 drinkt iedereen kraantjeswater’: Aqualex levert duurzame alternatieven voor flessenwater Het drinken van leidingwater opwaarderen, zodat flessenwater tegen het volgende decennium iets is voor het museum. Dat is de ambitie van Aqualex, de West-Vlaamse producent van kranen voor gefilterd leidingwater. De nieuwe COO Veerle Lozie moet verdere groei mogelijk maken. "We worden op korte termijn een Europese speler."
Investeren Investeren Finfluencer Thomas Guenter (29): ‘Beleggen is niet moeilijk’ Volgens de 30 under 30-ranking van het zakenblad Forbes is Thomas Guenter in ons land een van de meest impactvolle personen jonger dan dertig. Hij bereikt wekelijks via sociale media duizenden mensen met wie hij zijn financiële kennis deelt.
Rechten Rechten Update Studenten mogen niet langer 600 uren maar slechts 475 uren werken per jaar "Als er vóór januari 2025 geen politieke beslissing valt, vallen studenten terug op de oude grens van 475 in plaats van 600 uren studentenarbeid", waarschuwde Jeroen Poels, de CEO van Deltaworx, recent op Trends.be. Voor sommige studenten zijn die extra uren nodig om hun studies en basisbehoeften te bekostigen
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 28 Vlaamse gemeentes fuseren na Nieuwjaar: wat betekent dat voor u? Op 1 januari 2025 zien dertien nieuwe gemeentes het levenslicht. Dat zadelt de lokale besturen op met heel wat kosten. Ook voor leveranciers is het opletten.
Ondernemen Ondernemen Unizo waarschuwt: ‘Loonsverhogingen bedreigen tot 7.000 banen bij zelfstandige supermarkten’ Unizo luidt de alarmbel over de zelfstandige supermarkten. "Een lineaire loonsverhoging tussen 5 en 30 procent bedreigt de winstgevendheid voor een kwart tot de helft van de sector. Dat kan 3.500 tot 7.000 minder jobs betekenen in Vlaanderen", waarschuwt Luc Ardies, gedelegeerd bestuurder van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige supermarkten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Een gewone vacature volstaat niet meer: personeel vinden en houden is meer dan ooit een kunst Zowat alle bedrijven in Vlaanderen hebben het nog altijd moeilijk om geschikt personeel te vinden. En dus zetten ze hun hr-afdelingen aan om creatief te zijn. Dat gaat van jobadvertenties die de realiteit niet verbloemen tot het promoten van een wisselende loopbaan. Die aanpak lijkt succes te hebben.
Immo Immo Lagere registratierechten voor enige en eigen woning vanaf 1 januari Wie een bouwgrond of een bestaande woning koopt, betaalt registratierechten op de aankoopprijs. De Vlaamse regering verlaagt die belasting vanaf begin volgend jaar van 3 naar 2 procent voor de enige en eigen woning.
Belastingen Belastingen Vlaanderen int 1,6 miljard euro aan erfbelasting in 2023 De totale pot aan erfbelastingen die Vlaanderen in 2023 inde, geeft een beeld van welk type erfgenamen momenteel aan het kortste eind trekt. De nieuwe Vlaamse regering wil daar met een hervorming wat aan doen.
Ondernemen Ondernemen Betonproducent De Brabandere onderneemt in Noord-Frankrijk: ‘Pak het op zijn Frans aan of doe het niet’ Een jaar geleden nam de betonproducent De Brabandere in Noord-Frankrijk zes betoncentrales over. Daarmee breit de kmo een vervolg aan een eerdere succesvolle investering in Duinkerke. "Van de dokwerker tot de Franse president: iedereen timmert hier aan de uitbouw van een nieuwe industrie."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgen schenken vastgoed steeds later Belgen die vastgoed schenken, doen dat gemiddeld op 72-jarige leeftijd, blijkt uit cijfers van de notarisfederatie Fednot. Tijdens de eerste negen maanden van 2024 registreerden notarissen 35.645 schenkingen, een stijging van bijna 20 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel van die schenkingen betrof vastgoed (24.721, +17 procent), terwijl er ook een toename was van roerende schenkingen zoals geld of aandelen (10.924, +20 procent). Het grootste aandeel van de schenkingen vond plaats in Vlaanderen, goed voor 68% van de vastgoedschenkingen en 65 procent van de roerende schenkingen.
Ondernemen Ondernemen MK3 Partners biedt private equity met langetermijnvisie: 'We zijn jonge wolven, maar geen haaien' Twee Vlamingen en een Nederlander lanceren met MK3 Partners een buitenbeentje in private equity. Ze willen familiale bedrijfsleiders en ondernemers die met opvolgingsproblemen kampen een alternatief bieden: "Wij nemen kmo’s over om hen verder te laten groeien met respect voor de fundamenten."
Opinie Opinie De balans: Brussels malgoverno blijft maar aanhouden Onterecht toegekende leeflonen, het Rekenhof dat weigert de gewestelijke rekeningen te valideren. Het Brussels Gewest heeft dezer dagen veel weg van een grote knoeiboel, en dat is niet nieuw. Evenmin nieuw is dat het gros van de Brusselse politici maar één oplossing ziet voor hun malgoverno: meer geld krijgen van de andere overheden.
Ondernemen Ondernemen Weekendwerk is een afknapper geworden in veel sectoren Sinds de pandemie is het evenwicht tussen werk en privé belangrijker geworden. Dat vergt een stevige dosis flexibiliteit van de bedrijven. Voor almaar Belgen houdt dat evenwicht ook in dat ze liever niet meer tijdens het weekend werken. Dat is een probleem in sectoren waar dat een traditie of een noodzaak is. De horeca, de gezondheidszorg en de handel staan bovenaan op de lijst.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wallonië betaalt fors meer voor energie: bedrijven kreunen onder hogere tarieven Bedrijven in Wallonië betalen tot 21 procent meer voor gas en elektriciteit dan hun Vlaamse tegenhangers. Dat blijkt uit cijfers van energieregulator Creg, waarover L’Echo en Belga woensdag berichten. De hogere kosten worden vooral veroorzaakt door regionale verschillen in taksen en netwerktarieven, wat zware gevolgen heeft voor de concurrentiepositie van Waalse ondernemingen.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Werfbuur biedt buurtcommunicatie voor bouwwerven Bouwwerven leiden vaak tot wrevel. De communicatie met buurbewoners gebeurt doorgaans via verschillende kanalen, zoals Facebook en stadsmagazines. Vaak krijgen de omwonenden ook brieven in de bus die intussen alweer achterhaald zijn. Werfbuur biedt een efficiëntere en goedkopere oplossing.
Inspiratie Inspiratie Iers festival Kilkenomics: Davos, maar met minder sérieux Economie moet niet altijd zo ingewikkeld en serieus zijn, want dan begrijpt de gewone mens er niks van. Dat is het uitgangspunt van Kilkenomics, een driedaags festival in Ierland. Elk jaar maken bekende namen er hun opwachting. Deze keer was de auteur Nassim Taleb erbij.
Belastingen Belastingen Een aangifte van nalatenschap is geen makkie: enkele aandachtpunten Bij een overlijden moeten de erfgenamen steeds een aangifte van nalatenschap indienen. Gebeurt dat niet of niet correct, dan riskeren zij een belastingverhoging. De Federatie van Notarissen wijst op enkele aandachtspunten.
Nieuws Nieuws 'Vlaanderen haalt hoogste niveau van Engels ter wereld, België boert achteruit' De Vlaming spreekt het beste Engels van 116 landen, althans volgens de internationale ranking EF English Proficiency Index (EF EPI). Wallonië blijft fors achter.
Opinie | Jef Wellens Opinie | Jef Wellens ‘Geen fiscale cadeautjes meer’ Hoe je het ook draait of keert, voor een tweeverdienergezin is de prijsstijging van de dienstencheques een forse koopkrachtverlaging.
Opinie | Anne Snick Opinie | Anne Snick ‘Nog vijf jaar om het roer om te gooien’ Gooien we in de komende vijf jaar het roer drastisch om, dan kan de planeet een stabiel evenwicht hervinden. Zo niet, volgt het hothouse-scenario.
Ondernemen Ondernemen Standaard Boekhandel vernieuwt: ‘Jongeren waarderen papieren boeken’ Standaard Boekhandel voert een uitgebreide vernieuwingsoperatie door, niet alleen om de uitstraling van de winkels op te frissen, maar ook om de doelgroep te verruimen. "Tijdens covid grepen jongeren massaal naar boeken. Op die doelgroep willen we verder inzetten", zegt CEO Veerle De Witte.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Jan Remeysen (BASF) over de toekomst van de chemiesector: 'Ik weiger een doemdenker te zijn' De alarmbel klinkt oorverdovend in de Belgische chemie en lifesciences. Al is voor Jan Remeysen, de CEO van sterkhouder BASF Antwerpen en de nieuwe voorzitter van de sectorfederatie essenscia, het glas nog altijd halfvol. "Dit is een moment om te herkalibreren. Het evenwicht tussen het ecologische, het economische en het sociale zijn we kwijt. Dat moeten we herstellen."
Verzekeren Verzekeren Is België beter voorbereid dan Spanje op waterbommen? ‘Alles boven 1,6 miljard euro schade is niet verzekerd’ De hevige regenval in Spanje, die meer dan 200 doden heeft geëist, roept herinneringen op aan de ramp in Wallonië in juli 2021. Hoe goed is België intussen voorbereid op zulke waterbommen? En wat gebeurt er als de schade opnieuw in de miljarden zou lopen? Trends vroeg het aan hydrologie-expert Patrick Willems en Hein Lannoy, gedelegeerd bestuurder van de verzekeringskoepel Assuralia.
Ondernemen Ondernemen Marktleider Funico introduceert de ecologische uitvaartkist In België is Funico al geruime tijd de marktleider in uitvaartkisten. De Vlaamse kmo breidt haar aanwezigheid ook in Nederland en Frankrijk uit. Duurzaamheid is al lang een belangrijk aandachtspunt.
Nieuws Nieuws Trends Kanaal Z brengt elke week het strafste nieuwsverhaal uit Wallonië (en vice versa) Vanaf november zendt Z-Nieuws op Kanaal Z wekelijks de rubriek Over de Taalgrens uit, met de meest opmerkelijke reportage van de collega’s van de Franstalige evenknie Z-News op Canal Z. De Franstalige kijkers krijgen in C de Flandre elke vrijdag een unieke blik op de economie en het ondernemen in Vlaanderen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgische jobmarkt stagneert: eerste krimp in werkgelegenheid sinds 2020 De jobcreatie in België ligt stil, meldt De Tijd donderdag op basis van een analyse van de meest recente werkgelegenheidscijfers van de Nationale Bank. In het tweede kwartaal van dit jaar daalde de totale werkgelegenheid ten opzichte van de drie maanden ervoor, de eerste daling sinds de uitbraak van de coronapandemie begin 2020. De cijfers voor het derde kwartaal worden nog verwacht.
Inspiratie Inspiratie Bart Van Loo en Tom Waes achterna: geschiedenis is weer sexy Vlaanderen geniet weer van geschiedenis. Succesvolle mediaproducten zoals De Bourgondiërs en Het verhaal van Vlaanderen zijn voortrekkers, maar de belangstelling gaat breder. Aan de basis liggen sterke verhalen en goede vertellers, maar ook een consument op zoek naar zijn identiteit.
Opinie | Koen Van Duyse Opinie | Koen Van Duyse 'Onze fiscaliteit is te verouderd om een competitieve en innovatieve arbeidsmarkt te doen gedijen' Nu gaat de fiscale wetgeving uit van een carrière in één rechte lijn, van 45 opeenvolgende jaren bij één werkgever, in één statuut en met een voorspelbaar cashpatroon. Dat is natuurlijk al lang niet meer het geval.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Het probleem van ons consumptiefederalisme: de federale overheid betaalt, de regio’s geven uit De federale onderhandelaars rekenen erop dat de regio’s hun rekeningen snel op orde zetten. Maar aan Franstalige kant zal dat niet voor 2034 gebeuren, en dat Vlaanderen in 2027 een begrotingsevenwicht haalt, is evenmin een garantie. "Het probleem is de kloof tussen de stijgende uitgaven van de deelregeringen en de inkomsten uit hun eigen belastingen, die ondermaats blijven", zegt econoom Ivan Van de Cloot.
Duurzaamheid Duurzaamheid Aurubis Olen geeft gerecycleerde metalen een toekomst: Vlaanderen wordt ‘metal valley’ De grondstoffenmarkt wordt steeds complexer. Een miljoeneninvestering moet de recyclage van koper en nikkel op de Vlaamse sites van Aurubis naar een hoger niveau tillen. De eindproducten zijn zo zuiver dat ze gebruikt kunnen worden voor de productie van elektronica en elektrische voertuigen.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune ‘Nederland, gidsland voor onze Belgische kmo’s’ De beslotenheid van een raad van bestuur staat haaks op de noden van de Belgische kmo’s in de 21ste eeuw, schrijven Sander Berghmans (Guberna) en Jan Oosterlinck (BDO) in deze vrije tribune.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: te zachte heelmeesters voor de staatsfinanciën De Franstalige regeringen willen pas in 2034 een begrotingsevenwicht voorleggen. De besparingen zitten vooral in efficiëntiewinsten en minder snel stijgende uitgaven. Dat is ook de teneur bij de federale onderhandelaars. Men kijkt vooral naar het laaghangend fruit. Maar die voorzichtige aanpak is onvoldoende om de overheidsfinanciën structureel gezond te maken.
Geld Geld Belgen betalen steeds meer via een app, maar kaart en cash blijven populairder 8 procent van de Belgen doet dagelijks betalingen via hun mobiele app en 27 procent minstens één keer per week. En toch blijven de bankkaart en cash populairder, blijkt uit een studie van EPI, het bedrijf achter de betaalapp Wero.
Immo Immo Vastgoedbarometer van de notarissen: woningmarkt klimt uit dal Na een moeizame start van het jaar toont de Belgische woningmarkt tekenen van herstel. De nieuwbouwsector heeft het echter nog altijd erg moeilijk. Dat blijkt uit de nieuwe vastgoedbarometer van de notarissen.