Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen De 5 favoriete aandelen van Lynn Hautekeete (KBC Securities): 'Globaal genomen is vastgoed ondergewaardeerd' Hoe beweegt de beurs in het tweede kwartaal van 2025? Trends.be vraagt marktexperts naar hun favoriete aandelen.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Het zou goed zijn als de volgende paus de vrije markt opnieuw zou omarmen' Het is geen toeval dat het kapitalisme wortel schoot in overwegend protestantse landen.
Ondernemen Ondernemen Kruidvat: 10 tot 15 extra winkels per jaar in België, medewerkers krijgen vaste contracten aangeboden Kruidvat heeft vorig jaar in België de grens van 300 winkels overschreden en opent gemiddeld tien tot vijftien nieuwe winkels per jaar. De Nederlandse drogisterijketen heeft ook een grote verandering aangekondigd in de arbeidsvoorwaarden voor zijn personeel, waarbij hij afstapt van contracten voor bepaalde duur ten gunste van contracten voor onbepaalde duur.
Investeren Investeren De Europese kapitaalmarktenunie is er na tien jaar nog altijd niet Al tien jaar timmert de Europese Commissie aan een eengemaakte Europese kapitaalmarktenunie. Voorlopig met weinig resultaat. Onlangs nog lanceerde ze een nieuw initiatief in de hoop op een heropleving. Zal dat voldoende zijn?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Frank Vandenbroucke voert een harde strijd tegen roken: ‘We willen een rookvrije generatie in 2040’ Op basis van een plan voor een rookvrije generatie, dat de vorige federale regering nog had aangenomen, heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een reeks strenge maatregelen genomen om de financiële en fysieke toegankelijkheid van tabak te beperken. Hij lanceert een wetsvoorstel dat een verdere verhoging van de accijnzen en een rookverbod op horecaterrassen omvat.
Obligaties Obligaties Schuilen in veilige obligaties De invoertarieven die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd, hebben al voor veel onrust gezorgd op de financiële markten. Dat is nefast voor de aandelenbeurzen en ze duwen risicoaverse beleggers richting vastrentende effecten zoals obligaties. In het bijzonder overheidsleningen staan weer in de belangstelling.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Enrico Letta, voormalige Italiaanse premier: ‘Concurrentievermogen blijft het belangrijkste goed voor Europa’ Toen hij in Brussel was, sprak de voormalige Italiaanse premier Enrico Letta met Trends over de belangrijkste problemen waar Europa mee te maken heeft. Zijn overtuigingen en angsten, die verschenen in zijn rapport Much More Than a Market en vervolgens in zijn boek New Ideas for Europe, zijn de afgelopen weken op de proef gesteld.
Opinie | Daan Killemaes Opinie | Daan Killemaes Laat Elia niet aan het buitenland Elia is een no-brainer als beleggingskans.
Ondernemen Ondernemen 'Consolidatie van verzekeringsmakelaars zal nog een hele tijd doorgaan' Er vonden vorig jaar in België bijna dertig overnames van verzekeringsmakelaars plaats, blijkt uit een studie van het adviesbureau MarshBerry. "Ik ben bijna zeker dat het er in 2025 nog meer zullen zijn", zegt Michel Schaft, managing director van MarshBerry Europe.
Opties, derivaten & grondstoffen Opties, derivaten & grondstoffen Profiteren van fitnessrage bij Basic-Fit met opties Wij vinden de afstraffing van het fitnessaandeel Basic-Fit te hevig, en gaan à la hausse.
Investeren Investeren MeDirect start commercieel offensief dat ETF’s spotgoedkoop moet maken MeDirect springt op de trend om beleggen in ETF’s met kleine bedragen goedkoper te maken. Daarmee hoopt de bank nieuwe klanten aan te trekken. De commerciële zet bevestigt de positionering van MeDirect als uitdager op de Belgische bankenmarkt.
Video | Nieuws Video | Nieuws Familie De Nolf doet overnamebod op Roularta Media Group Koinon, het investeringsvehikel van de West-Vlaamse ondernemersfamilie De Nolf, doet een overnamebod op Roularta Media Group, de uitgever van onder andere Trends. Dat meldt de FSMA. De handel in het aandeel Roularta is vrijdag geschorst op de beurs.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: eerst 1 miljard euro extra voor munitie, dan pas de rest Vandaag legt minister van Defensie Theo Francken (N-VA) zijn plan op tafel om op korte termijn 4 miljard euro extra te vinden voor het defensiebudget. Wel zijn er nog veel vragen over hoe de financiering moet gebeuren en waaraan die middelen zullen worden besteed. Wellicht is de aankoop van munitie prioritair vooraleer er ruimte is voor langetermijninvesteringen, zoals gevechtsvliegtuigen en drones. Politiek gevoelige discussies zijn niet uit te sluiten.
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid Silvia Lenaerts, rector van de TU Eindhoven: ‘We moeten hier geen dingen doen waarmee we makkelijk ingehaald kunnen worden’ De Vlaamse Silvia Lenaerts is een sleutelfiguur in de regio Eindhoven, een van de meest welvarende van Europa. Als rector van de Technische Universiteit Eindhoven moet ze ervoor zorgen dat ASML, Philips en duizenden andere techbedrijven genoeg talent vinden om te blijven groeien.
Nieuws Nieuws CASA vraagt faillissement aan: 544 banen bedreigd CASA vraagt het faillissement aan. Dat heeft de interieurketen woensdag bekendgemaakt. Het bedrijf zegt zijn schulden niet meer te kunnen betalen. In de 63 winkels, het distributiecentrum en het hoofdkantoor in Olen werken 544 mensen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Zuhal Demir: ‘Voor het onderwijs wil ik nog een oorlogje voeren’ Met de departementen Onderwijs en Werk heeft minister Zuhal Demir (N-VA) de toekomst van Vlaanderen in handen. Maar beide domeinen staan voor gigantische uitdagingen, als onze regio competitief wil blijven met de wereld. Een gesprek over efficiëntie, de VDAB, STEM-richtingen en de Einsteintelescoop. "We hebben een project nodig dat mensen weer doet dromen."
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Proximus blijft veel te goedkoop Proximus verhoogde in 2024 twee keer de jaarprognoses voor de omzet en de onderliggende bedrijfswinst (ebitda). De telecomgroep maakte de verwachtingen ook waar.
Ondernemen Ondernemen Belgisch familiebedrijf Croky Chips breekt record: 85 miljoen zakjes van de band in 2024 In de fabriek in Moeskroen rolden afgelopen jaar 85 miljoen zakjes Croky Chips van de band, een record. Die groei wil het bedrijf nog versnellen door fors te investeren in productie, stockage, productinnovatie en marketing, zegt Wim Gallet, de directeur van Croky.
Inspiratie Inspiratie Op de werkvloer kunnen we maar beter apen zijn: 'Sociale stabiliteit in de groep is belangrijker dan genialiteit' In apengroepen wordt storend gedrag, laat staan grensoverschrijdend gedrag, niet gepikt, zegt de gedragsbioloog en organisatiecoach Patrick van Veen. Dat is op de werkvloer vaak anders. Wat kunnen mensengroepen leren van apengroepen? "Ik pleit voor de moed om niet de andere kant op te kijken als iemand over de schreef blijft gaan."
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Succesformules van Kinepolis blijven overeind We denken dat het aandeel van de bioscoopgroep de komende tijd een betere prestatie zal leveren dan de markt. We zetten daarom de aankooplimiet om in een aankooporder tegen de openingskoers van vrijdag 21 februari.
Opties, derivaten & grondstoffen Opties, derivaten & grondstoffen Paul Buitink (Holland Gold): 'Hogere goudprijs betekent dat wereldleiders falen in hun beleid' Ineens is goud weer alomtegenwoordig in het financiële debat. Terwijl de geopolitieke spanningen oplopen en de wereldeconomie hapert, zoeken beleggers massaal hun toevlucht tot het edelmetaal. Grootbanken navigeren tonnen goudbaren uit Londen naar New York om in te spelen op de stijgende vraag en de prijsverschillen tussen de markten. Trends.be sprak met de Nederlander Paul Buitink, directeur van de onlinegoudhandelaar Holland Gold en een kritisch volger van het monetaire systeem, over de rol van goud in deze turbulente tijden. "We zien steeds meer vrouwen en jonge beleggers instappen."
Nieuws Nieuws ABN Amro start met een Belgisch corporate-financeteam ABN Amro richt een corporate-financeteam op in België. Dat moet lokale familiale kmo’s adviseren over fusies, overnames en schuld- en kapitaaloperaties. Voor de bank past dat puzzelstukje in de strategie om ondernemers zowel privé als professioneel bij te staan.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: vlot een donatiecampagne opstarten met WeGlow Het jonge fintechbedrijf WeGlow maakt het mogelijk dat non-profitorganisaties makkelijk en snel visueel sterke donatiecampagnes kunnen bouwen. Het idee ontstond nadat oprichter Eggerik Dockx, die in het verleden het IT-bedrijf Planet Talent had opgestart, de diagnose van parkinson kreeg. WeGlow zag het licht in 2021. Een jaar later nam zijn toen twintigjarige zoon Quinten de …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Koenraad Debackere en Paul Van Dun: ‘LRD is geen eiland van innovatie meer in de KU Leuven’ Al ruimt 50 jaar zorgt het Leuven Research and Development (LRD) ervoor dat het wetenschappelijk onderzoek aan de KU Leuven zijn weg vindt naar de industrie en de samenleving. "Maar de overmatige regelgeving remt de innovatie in Europa af. Onze welvaart staat op het spel. We evolueren naar een gesloten en gecontroleerde wereld, die ambitie aan banden legt", zegt Koenraad Debackere, de gedelegeerd bestuurder van LRD.
Geld Geld Merk Payconiq verdwijnt tegen eind 2026, maar app blijft bestaan en wordt vernieuwd Bancontact Payconiq Company zal de nieuwe Europese betaaltoepassing Wero bij Belgische handelaars introduceren. Tegelijk blijft de eigen app bestaan, maar de merknaam Payconiq verdwijnt.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Update Montea vervangt Galapagos in Bel20: groei lijkt verzekerd voor komende jaren Montea maakt sinds maandag deel uit van de Bel20, de sterindex met de 20 belangrijkste aandelen van de Brusselse beurs, ten koste van biotechbedrijf Galapagos. De vastgoedvennootschap blijft groeien, los van de economische context en de rentestanden. Ook de komende jaren lijkt de groei verzekerd. Volgens CEO Jo De Wolf wordt het bedrijven tegenwoordig wel moeilijker gemaakt om naar de beurs te trekken.
Ondernemen Ondernemen Ice Mountain Adventure Park bestaat 25 jaar: ‘In deze branche moet je continu investeren en vernieuwen’ 25 jaar geleden zette de West-Vlaamse ondernemer Stéphane Fievez een indoorskipiste neer in Komen, net over de taalgrens in Henegouwen. Nu koestert hij ambitieuze uitbreidingsplannen. "Onze concurrenten zijn Kinepolis, bowlings en pretparken. Je moet je aanbod blijven uitbreiden om mensen aan te trekken."
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: nuclivision ontwikkelt minder radioactieve scantechnologie PET-scans helpen artsen om ontstekingen en tumoren vroegtijdig op te sporen. Bij die beeldvormingstechniek wordt een licht radioactieve stof in het lichaam gespoten. De daarmee gepaard gaande straling brengt evenwel enig risico mee voor de patiënt. Het Gentse nuclivision ontwikkelde een technologie die minder radioactief materiaal nodig heeft voor zulke scans.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Bouw de pensioenen op twee echte pijlers' Doordat de pensioenen vooral blijven draaien om solidariteit en belastingen, verzuurt het hele pensioendossier hele generaties, schrijft Marc De Vos.
Duurzaamheid Duurzaamheid Redopapers maakt designproducten van papieroverschotten: ‘Afval is een bron van creativiteit’ Een nieuw jaar, een nieuwe agenda. Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting zo’n 300 miljoen agenda’s geproduceerd. Goed voor 120.000 ton papier. Dat kan veel duurzamer, meent het Antwerpse Redopapers. Zijn missie? Papieroverschotten upcyclen tot designproducten.
Ondernemen Ondernemen Het Autosalon van de kortingen: 'De Europese invoerheffingen? Die betaalt de Chinese staat' De particulier stond de voorbije jaren wat aan de zijlijn voor de aankoop van een nieuwe wagen. De wagenverkopers willen de consument opnieuw overtuigen met kortingen op het Autosalon. Zeker de Chinese nieuwkomers willen de particulier overhalen.
Gastronomie Gastronomie Trends Style selecteert 7 nieuwe eetadresjes om in januari te ontdekken Niets beter dan het geluid van een kraakvers gebakken brood, of twee cocktailglazen die feestelijk tegen elkaar klinken. En dan hebben we het nog niet over de verukkelijke geuren en smaken die uit de keukens van deze gloednieuwe adresjes komen gesijpeld.
Ondernemen Ondernemen Automatisatieplatform Hyperfox haalt fors zaaikapitaal op Het techbedrijf Hyperfox, dat de verwerking van inkomende bestellingen automatiseert, heeft 3,2 miljoen euro opgehaald. De start-up uit Hasselt zal het geld onder meer gebruiken om zijn positie in de markt te verstevigen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Pieter Timmermans (VBO): ‘Industriële crisis breidt zich als olievlek over hele economie uit’ "We balanceren op de rand van een recessie. Er is geen ruimte voor reële loonsverhogingen", zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), die ook een meerwaardebelasting niet langer ziet zitten.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Telersvereniging BelOrta wapent zich tegen 'groeiende macht supermarkten' De grootste coöperatieve groenten- en fruitveiling van het land BelOrta wil de krachten bundelen met een collega-telersvereniging uit Nederland. Zo wil ze sterker staan tegenover de supermarktgroepen die zélf ook almaar sterker worden door overnames en door gezamenlijke aankopen. BelOrta zei dat in de marge van haar jaarcijfers. De veiling zag haar omzet met 7 …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaams minister-president Diependaele: ‘Vlaanderen moet Einsteintelescoop binnenhalen’ Vlaams minister-president Matthias Diependaele is ervan overtuigd dat Vlaanderen de beste wetenschappelijke kaarten op tafel kan leggen voor de bouw van de Europese Einsteintelescoop. Dat zegt hij dit weekend in het nieuwjaarsinterview in Trends Talk. Dit jaar wordt beslist waar het enorme ruimte-observatorium zal gebouwd worden.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Ackermans & van Haaren verwacht recordwinst De Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (AvH) meldde bij de update over het derde kwartaal dat de jaarwinst voor 2024 ruim boven 400 miljoen euro zal uitkomen, een verbetering van het record van 399,3 miljoen in 2023.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Hawaiian Poké Bowl wil opnieuw geld ophalen met crowdfunding De Belgische fastfoodketen Hawaiian Poké Bowl wil 250.000 tot 500.000 euro ophalen via crowdlendingplatform Winwinner. Dat moet een pas geopend restaurant van de keten in Rotterdam helpen financieren. Hawaiian Poké Bowl is bezig met een snelle expansie, in Nederland én België. Daarvoor deed het bedrijf ook eerder al een beroep op Winwinner.
Investeren Investeren Crowdlending heeft af te rekenen met een dipje: is het tijdelijk of niet? De erkende platformen voor participatieve financiering of crowdlending haalden dit jaar naar schatting 123 miljoen euro op. Dat is minder dan de voorbije twee jaren, en zelfs een daling met 18 procent in vergelijking met 2023.
Geld Geld Jan De Nys (Retail Estates) en Joost Uwents (WDP): ‘Belgisch beursgenoteerd vastgoed blijft een veilige en aantrekkelijke keuze’ Belgisch beursgenoteerd vastgoed heeft al fijnere tijden gekend. Jan De Nys en Joost Uwents, de CEO’s van de pioniers Retail Estates en WDP, blijven er stoïcijns onder. Ze houden vast aan hun nichestrategie, kijken voor groei naar het buitenland en benadrukken het belang van risicobeheer. "Risicomanagement is een hot topic."
Opinie | Fiona Mandos Opinie | Fiona Mandos ‘Als ik het Brits kerstgebak ruik, verlang ik naar pepernoten’ De dagen zijn kort. De kalender is dun. De feestdagen zijn weer aangebroken.
Internationale aandelen Internationale aandelen Tip van de week: PulteGroup kan profiteren van het woningtekort in de VS In veel westerse landen is er een tekort aan woningen. Een van de gevolgen is dat belangrijke levensgebeurtenissen worden uitgesteld, zoals trouwen, samenwonen, een carrièreswitch, het ouderlijk huis verlaten. Dat leidt tot machteloosheid en frustratie. We zien dat fenomeen in veel Europese landen, en wat prangender in landen als Nederland en Duitsland. Een groeiende bevolking …
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Favoriete aandelen voor 2025: Montea Montea blijft een van de sterkste groeiverhalen in het gvv-landschap.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Favoriete aandelen voor 2025: Kinepolis De komende tijd moet de normalisering in het aanbod van Hollywood en het weer op gang komen van de internationale expansie voor koerspotentieel zorgen.
Ondernemen Ondernemen NONA is de Belgische marktleider in niet-alcoholische aperitieven: ‘We mikken nu op Nederland en Frankrijk’ December is de feestmaand bij uitstek, maar feesten hoeft lang niet altijd samen te gaan met alcohol. Als kind plukte Charlotte Matthys kruiden in de velden van de Bourgoyen, een natuurreservaat nabij Gent. Die vroege interesse voor de natuur legde de basis voor haar bedrijf. Met NONA Drinks is ze in België marktleider in niet-alcoholische aperitieven.
Internationale aandelen Internationale aandelen Dollargedreven opmars voor Ahold Delhaize Ondanks de weggevallen tabaksverkoop in Nederland blijkt Ahold Delhaize prima stand te houden in de zeer concurrerende retailmarkt. De koers van Ahold Delhaize stond na de publicatie van de kwartaalcijfers op 6 november al snel 8 procent hoger, om met 3,6 procent winst de dag uit te gaan. Die sterke koersstijging zal ook mee gedreven …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steeds meer werknemers krijgen bedrijfswagen, ondanks alle kritiek en maatregelen: 'Schaf tankkaart af' Ondanks kritiek, wijzigingen aan de fiscaliteit en de opmars van de elektrische leasefiets, stijgt het aantal bedrijfswagens in België onafgebroken. Bijna 15 procent van de werknemers heeft nu een salarisauto, meer dan een verdubbeling tegenover 2007.
Geld Geld Slechts één op de drie Belgen heeft al plan om vermogen door te geven Britten en Duitsers zijn meer met successieplanning bezig dan Belgen en Nederlanders. Dat leert het rapport The Rise of Generational Wealth: 2024 Quintet/BlackRock European Wealth Insights.
Immo Immo Coworkingoperator Clockwise kiest voor eersteklas werkplekken in secundaire steden Met een tweede en derde locatie in België timmert Clockwise gestaag verder aan zijn Europese netwerk. De Britse flexwerkspeler kiest bewust voor secundaire steden, omdat vooral daar een tekort is aan kwalitatieve kantoorvoorzieningen.
Ondernemen Ondernemen West-Vlaamse machinebouwers zijn wereldtop: 'De volledig autonome landbouwmachine komt eraan' België is een wereldleider in de productie van landbouwmachines, en West-Vlaanderen is het belangrijkste centrum. Op een kleine oppervlakte zitten daar heel wat constructeurs, die vaak de marktleider in hun niche zijn.