Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Marc De Vos: ‘Europa transformeert razendsnel tot harde grootmacht en niemand beseft het’ Er is een historische omwenteling aan de gang in Europa. De Europese Unie is zelfs ‘in revolutie’. Dat is de analyse van professor Marc De Vos, Europa-expert en Trends-columnist, dit weekend in Trends Talk. Samen met Trends Kanaal Z brengt De Vos volgende week dinsdag zijn nieuw boek uit: Grootmacht Europa (Uitgeverij Ertsberg).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid BEKIJK - Marc De Vos: ‘Europa transformeert razendsnel tot harde grootmacht en niemand beseft het’ Er is een historische omwenteling aan de gang in Europa. De Europese Unie is zelfs ‘in revolutie’. Dat is de analyse van professor Marc De Vos, Europa-expert en Trends-columnist, dit weekend in Trends Talk. Samen met Trends Kanaal Z brengt De Vos volgende week dinsdag zijn nieuw boek uit: Grootmacht Europa (Uitgeverij Ertsberg).
Nieuws Nieuws Europa's waardevolste techbedrijf ASML krijgt nieuwe CEO De Nederlandse chipmachinebouwer ASML krijgt een nieuwe topman: Christophe Fouquet. De Fransman volgt de tot Nederlander van het Jaar 2023 verkozen CEO en voorzitter Peter Wennink op. Wennink treedt in april volgend jaar af.
Ondernemen Ondernemen CEO van Europese techparel ASML is Nederlander van het Jaar 2023: wie is Peter Wennink? Peter Wennink, CEO van het succesvolle ASML, werpt zich op als gezicht van het bedrijfsleven. Innovatie gaat hem aan het hart, want daarmee verdienen we straks ons geld. Hij is EW’s Nederlander van het Jaar 2023.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Klimaatopwarming bestrijden, maar komt Europa aan kritieke grondstoffen? Om de klimaatopwarming te bestrijden, zijn kritieke grondstoffen nodig. De vraag stijgt snel, maar het aanbod reageert traag. Slechts een handjevol landen controleert de sector. Europa moet zich opmaken voor schaarstes, zegt Michel Van Hoey, specialist grondstoffen en mijnbouw van McKinsey.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europese havens helpen meer dan een vijfde van het vloeibaar aardgas uit Rusland door te verkopen Meer dan 20 procent van het Russisch vloeibaar aardgas (lng) dat Europa bereikt, wordt doorgevoerd naar andere delen van de wereld, blijkt uit onderzoek van Financial Times. De praktijk stuwt de inkomsten van het Kremlin hoger, ondanks de pogingen van de Europese Unie om die aan banden te leggen.
Nieuws Nieuws Charlie Munger, de rechterhand van Warren Buffett, is overleden op 99-jarige leeftijd Berkshire Hathaway, ’s werelds bekendste holding, heeft het overlijden van vicevoorzitter Charlie Munger bekendgemaakt. De beleggingsveteraan maakte al naam en fortuin voor hij de onafscheidelijke kompaan van Warren Buffett werd, maar zal toch vooral door zijn rol bij Berkshire de geschiedenisboeken ingaan.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarschuwing voor wereldeconomie: ‘Ik heb geen wauw-gevoel na Black Friday’ De prijzenslag op Black Friday is een graadmeter voor de financiële gezondheid van de Amerikaanse consument, stelt beursstrateeg Frank Vranken (Edmond de Rothschild). De koopjesperiode biedt betekenisvolle inzichten in de staat van ‘s werelds grootste economie. Wat kunnen we concluderen?
Inspiratie Inspiratie Handboek voor e-auto’s: antwoorden op de klassieke vragen over elektrisch rijden
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'De Belgische begrotingssituatie is ernstig, maar Berlijn is het echte begrotingsmoeras' Kan Duitsland nog de spil zijn van een Europees industrieel en klimaatbeleid, dat China en Amerika concurrentie aandoet?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Infografiek: wie waren en zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde? Van donderdag 30 november tot en met 6 december maakt de wereld op de klimaatconferentie in Dubai (COP28) een inventaris op van de inspanningen die elk land al deed en van plan is te doen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid COP28 in Dubai: de doelstelling van Parijs is niet tijdig haalbaar zonder extra inspanningen Eind deze maand maakt de wereld op de klimaatconferentie in Dubai een inventaris op van de mondiale klimaatinspanningen. Er is de voorbije jaren flink vooruitgang geboekt, maar als optelsom van nationale plannen blijft het mondiale klimaatbeleid een kaas met grote gaten. Het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden, zoals in Parijs in 2015 is afgesproken, is bijna onmogelijk geworden.
Inspiratie Inspiratie Zakenreizen worden bewuster, maar blijven noodzakelijk: 3 bedrijfsleiders over hun aanpak Zonder nadenken het vliegtuig opspringen om een klant te zien, het gebeurt veel minder dan vroeger. Bedrijven maken meer bewuste keuzes, onder meer omdat ze klimaatneutraal willen worden. Maar zakenreizen blijven onvervangbaar om relaties met klanten en partners in verre landen uit te bouwen.
Nieuws Nieuws Alle uitdagingen voor de ‘Argentijnse Trump’: dit is waarom hij het moeilijk krijgt Javier Milei wordt de nieuwe president van Argentinië. Zijn libertaire ideeën zijn wellicht te extreem om te kunnen werken.
Adviezen Adviezen Afnemende ordergroei bij Siemens Siemens mikt op een jaarlijkse gemiddelde autonome omzetgroei van 5 tot 7 procent over een periode van drie tot vijf jaar. Het behalen van die doelstelling was de afgelopen kwartalen geen enkel probleem. Siemens wist vooral te verrassen met de hoge vrije kasstroom van bijna 3 miljard euro. Ook het orderboek bleef goed gevuld, voor meer dan 40 procent van de verwachte omzet voor het volgende boekjaar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wilders’ plannen: ‘Kiezer heeft economische paragraaf in PVV-programma overgeslagen’ De PVV, de rechts-nationalistische partij van Geert Wilders, heeft een monsterzege behaald in de Nederlandse verkiezingen. Wat betekent dat voor de economie van onze noorderburen? We vroegen het aan Hella Hueck, aankomend hoofdredacteur van het opinieweekblad EW.
Inspiratie Inspiratie De cartoon van de week van Karl Elke week maakt Karl Meersman een tekening voor Trends Magazine met de actualiteit als inspiratiebron.
Magazine Magazine ASML, de minst bekende gigant van Nederland Met ASML uit Veldhoven heeft Nederland het waardevolste bedrijf in de techwereld op zijn grondgebied. Toch is het geen ronkende naam als Philips of Heineken, en zelfs politici moeten vaak worden gewezen op het mondiale belang van de ontwerper en bouwer van de meest complexe machines op aarde, waarmee de meest geavanceerde chips worden gemaakt.
Opinie | Marianne Amssoms Opinie | Marianne Amssoms '9.000 dollar per jaar gewoon om verzekerd te zijn: vergeleken met de Verenigde Staten is gezondheidszorg in België een paradijs' Marianne Amssoms werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio
Inspiratie Inspiratie Gentse start-up Smart Ends trekt naar de VS met slimme afvalbakken Smart Ends maakt afvalinzameling efficiënter. De Gentse start-up heeft vooral succes in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, en trekt binnenkort naar de Verenigde Staten. “We richten ons vooral op de openbare sector, maar commerciële bedrijven ontdekken nu ook onze technologie”, zegt de Pakistaanse medeoprichter en CEO Noman Ahmed.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom daalt de olieprijs, maar merkt u dat niet aan de pomp? Diesel tanken wordt vrijdag weer een beetje duurder. Dat ondanks het feit dat de prijs voor een vat ruwe olie van de Brent-soort, toonaangevend in deze contreien, op een eerder laag peil noteert. Raken we nog wijs uit de oliemarkt? “Niet alleen stijgen de brandstofprijzen, ze worden ook onvoorspelbaarder.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Offshorewind zit in de hoek waar de klappen vallen: ‘Duidelijk sector met groeipijnen’ Verschillende belangrijke bedrijven in de offshorewindenergie beleven een armetierig cijferseizoen. Haperende toeleveringsketens, stijgende productiekosten en zelfs productiefouten vreten de winsten van Siemens Energy en Orsted aan. Staat de energietransitie op losse schroeven?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Topontmoeting tussen Biden en Xi: 'Er zijn belangen die de geopolitieke strijd overstijgen' China’s sterke man, Xi Jinping, zakt woensdag af naar San Francisco voor een topontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, was eind oktober nog op bezoek in Washington DC om een fundament te leggen voor het bilaterale treffen. Hoe erg is de ruis op de lijn Peking-Washington?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Olieprijs zakt onder 81 dollar: ‘Binnenkort volgt echte lakmoesproef voor wereldeconomie’ De oliemarkt, een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van de wereldeconomie, blijft volatiel. Vandaag zakte de prijs voor een vat olie van de voor ons toonaangevende noordzeesoort Brent onder 81 dollar. Is het oliekartel OPEC+ gefaald in zijn opzet om de prijzen hoger te stuwen? We vroegen het aan Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Edmond de Rothschild.
Internationale aandelen Internationale aandelen Vierde omzetdaling op rij voor Apple De kans is groot dat er nog een vijfde omzetdaling op jaarbasis komt.
Ondernemen Ondernemen Action is snelst groeiende retailketen: 'Het businessmodel brengt uiteindelijk zichzelf ten val' Geen retailer is de voorbije jaren in ons land zo sterk gegroeid als Action. Dat blijkt uit een rapport van de retailspecialist Gondola. Tussen 2015 en 2022 zag Action zijn omzet met 168 procent groeien tot 1 miljard euro. Waar komt dat succes vandaan? Drie retailexperts geven uitleg.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Grondstoffen voor accu's van elektrische auto's zijn flink goedkoper dan vorig jaar De prijzen van belangrijke grondstoffen voor het maken van batterijen voor elektrische auto's zijn dit jaar flink gedaald. Vorig jaar schoten deze zogeheten batterijmetalen, zoals lithium, nikkel en kobalt, nog flink omhoog en maakten autofabrikanten zich grote zorgen over tekorten op de lange termijn. Topman Elon Musk van elektrische autoproducent Tesla omschreef de lithiumprijzen destijds als "krankzinnig".
Adviezen Adviezen De 5 favoriete aandelen van... Gabriel Csendes (UBS) Hoe vergaat het de beurshandel in tijden van galopperende rente? Trends.be polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Internationale aandelen Internationale aandelen Siddy Jobe (Econopolis) over kwartaalcijfers Apple en de rest van big tech: ‘De winstgroei versnelt' Als laatste van de grote 5 in de Amerikaanse technologiesector maakte Apple donderdag zijn kwartaalresultaten bekend. Siddy Jobe, techbeheerder bij Econopolis, laat voor Trends.be zijn licht schijnen over de cijfers. De techanalist kijkt daarbij ook naar het bredere plaatje.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Argenx gaat opnieuw boven de lat Argenx trekt in sneltreinvaart alle registers open om het commerciële potentieel van efgartigimod maximaal te ontplooien.
Geld Geld Amerikaanse langetermijnrente bedraagt 5 procent: de schokgolven zijn voelbaar tot in uw portemonnee De Amerikaanse langetermijnrente heeft na zestien jaar nog eens het niveau van 5 procent aangetikt. Een onverwacht sterke Amerikaanse economie, de grote geldhonger van de overheid en strenge centrale banken liggen aan de basis van een regimewissel op de obligatiemarkten. De schokgolven zijn voelbaar tot in uw portemonnee.
Beleggen Beleggen Waarom stijgen goud én bitcoin ineens zo hard in waarde? ‘Mensen hebben schrik gekregen van de banken’ Eén ounce goud (31,1 gram) was vrijdag weer meer dan 2.000 dollar waard. De bitcoin, 's werelds meest waardevolle cryptomunt, zag vorige week zelfs een spectaculaire koersstijging van 14 procent, en noteert nu boven 34.000 dollar. Wat zit achter het sentiment dat de waarde van beide investeringen hoger stuwt? We vroegen het aan Jan Van Cutsem, handelaar in edelmetalen bij The House, en Thomas Spaas, advocaat die cryptobeleggers fiscaal advies geeft.
Internationale aandelen Internationale aandelen ASMI verhoogt prognoses Het kwartaalrapport van ASMI maakt duidelijk dat niet alles kommer en kwel is in de halfgeleidersector.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Eigen industrie eerst werkt niet Zowat overal ter wereld zijn protectionisme en ‘eigen industrie eerst’ de ordewoorden. Maar geen enkele economie lijkt daar beter van te worden.
Video | Nieuws Video | Nieuws Guido Dumarey (Dumarey Group): 'In Europa gaan 20 autofabrieken dicht door de Chinese concurrentie' De elektrische auto’s uit China staan klaar om de Europese markt te veroveren. In het zog van die zegetocht zal een sluitingsgolf over de Europese autosector rollen, waarschuwt de auto-industrieel Guido Dumarey in Trends Talk van deze week. “In Europa zullen we twintig autofabrieken verliezen. Ik hoop dat tien ervan overgenomen worden door de Chinezen.”
Nieuws Nieuws Exclusief interview met Geert Bruyneel (topman Volvo-fabrieken): ‘Het nieuwe model EX30 is de verdienste van de werknemers in Gent’ Terwijl Audi Brussels voorlopig geen nieuw model krijgt, rolt de Volvo-fabriek in Gent de rode loper uit voor de assemblage van de EX30, een nieuwe volledig elektrische SUV. Geert Bruyneel, groot geworden in de fabriek en sinds 2018 hoofd van alle Volvo-fabrieken in de wereld, geeft exclusief voor Trends uitleg. “Premiummerken zoals Volvo zijn beter bestand tegen de Chinese golf van goedkope wagens.”
Nieuws Nieuws Volvo gaat ook volledig elektrische SUV in Vlaanderen bouwen Volvo zal in 2025 ook de EX30, een verkoopsucces, in zijn Gentse fabriek bouwen. Dat heeft de Zweedse autobouwer aan Trends bevestigd.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Voka: 'Situatie bij Vlaamse bedrijven voorspelt economisch onweer' De economische situatie bij bedrijven in Vlaanderen gaat zienderogen achteruit. Dat zegt de ondernemersorganisatie Voka, op basis van een rondvraag bij 650 Vlaamse ondernemingen. "Alles wijst erop dat er onweer op komst is", waarschuwt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Economische liberalisering is dood in Peking’ Zwakke groei en vastgoedbedrijven aan de rand van de afgrond: China’s economische problemen zijn de neveneffecten van een bewuste koerswijziging, zegt de Duitse econoom Max Zenglein. Xi Jinping pakt de bedrijven bij hun nekvel.
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Teleurstellende update leidt tot koerspandoering voor Barco Barco zette het jaar nog goed in met een sterk eerste kwartaal, maar daarna was het vet van de soep.
Internationale aandelen Internationale aandelen Rio Tinto ontgoochelt niet De productiecijfers van Rio Tinto liggen in lijn met de verwachtingen. De ijzerertsprijs houdt goed stand tegenover andere metalen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Europese aardgasmarkt is klaar voor de winter' Heel wat gezinnen hebben wellicht met een lichte huivering de verwarming aangezet de voorbije dagen, met de torenhoge energiefacturen van afgelopen winter nog vers in het geheugen. De kans op een nieuwe energiecrisis is echter relatief klein. “De Europese Unie is voor de aardgasbevoorrading goed voorbereid op de winter en beter bestand tegen schokken dan in 2021 en 2022 ”, luidt een analyse van de denktank Bruegel. Reken echter nog niet op de lage prijzen van voor de energiecrisis.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid IMF en Wereldbank bikkelen om de stemrechten: 'China zal niet al te hard proberen zijn zin te krijgen' Het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank houden hun jaarlijkse ledenvergadering in Marrakech. Een herziening van de stemrechten staat hoog op de agenda. Blijven de Verenigde Staten de grote baas? Of krijgen de opkomende landen – en vooral China – eindelijk de zeggenschap die hen toekomt?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Deze industriële crisis zal niet zomaar overwaaien’ Kan de Europese industrie een comeback maken, ondanks dure energie, pittige concurrentie uit China en het Amerikaanse subsidiebeleid om fabrieken naar de VS te lokken? “We moeten een verstandig Europees industrieel beleid voeren. Voor zonnepanelen zijn we te laat, maar in offshore windenergie hebben we een voorsprong”, zei Didier Reynders, Europees commissaris voor Justitie en Mededinging op de Trends Summer University.
Column | Marc Buelens Column | Marc Buelens 'Er schuilt een geel hesje in ieder van ons' In een wereld die tot voor kort bijna uitsluitend op fossiele brandstof draaide, zullen de gevolgen van de oliepiek niet min zijn, schrijft Marc Buelens.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Beurshandel Evergrande hervat: 4 vragen over het bedrijf met de hoogste schuldenberg De handel in aandelen van het Chinese bedrijf Evergrande is dinsdag hernomen op de Hongkongse beurs. De koers schoot meteen fors de hoogte in. Betekent dit dat de getroebleerde vastgoedreus uit de problemen is? Not quite, klinkt het bij China-kenners.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Opkomende wapenproducenten geven de oude garde het nakijken De wereldwijde wapenindustrie verandert in snel tempo. De grootmachten verliezen terrein aan landen die een betere kwaliteit bieden tegen lagere prijzen.
Ondernemen Ondernemen Het businessmodel van Temu ontleed, de marktverstorende Chinese webshop: 'Consumentenzaken kan hier tegen optreden' Met PDD Holdings is een nieuwe wereldwijde internetgigant opgestaan. Zijn webshop Temu werd in geen tijd een succes. U kunt er nagenoeg alles kopen voor een bijzonder lage prijs. Hoe werkt het businessmodel en waarom vormt het een bedreiging voor zijn klanten en onze retailsector?
Internationale aandelen Internationale aandelen Het aureool van Siemens is aangetast Er lijkt een eind gekomen aan de beter dan verwachte kwartaalcijfers en de opwaartse aanpassing van de winstverwachtingen van Siemens.