Macro-economie & beleid Belgische banken staan op scharniermoment: Deloitte maakte exclusief voor Trends een analyse van waar het naartoe gaat
Ondernemen Bart Sap is een jaar CEO van Umicore: ‘Onze mobiliteit dreigt heel afhankelijk van China te worden’
Opinie | Stijn Fockedey ’De meerwaardebelasting kan geen kraantje zijn dat steeds verder wordt opengedraaid’
Brusselse aandelen Brusselse aandelen Nieuwkomer EnergyVision is geen koopje Met EnergyVision is er voor het eerst in vier jaar een nieuwkomer op Euronext Brussel. EnergyVision is bij de particulier het meest bekend als het bedrijf dat zonnepanelen op het dak komt installeren en dan elektriciteit levert tegen een bepaalde prijs. Toch is dat niet de grootste omzetmaker.
Nieuws Nieuws Alles over de meerwaardebelasting: de bedragen, reacties, uitzonderingen en regeling voor langetermijnbeleggers De federale regering heeft een akkoord bereikt over de meerwaardebelasting. Dat nieuws wordt onder meer bevestigd door de woordvoerder van premier Bart De Wever, Financiën-minister Jan Jambon en vicepremier David Clarinval. In dit overzicht zetten we de belangrijkste feiten op een rij, en we werken het artikel bij naarmate meer details bekend raken.
Nieuws Nieuws Elia waarschuwt voor fatale hoeveelheden zonne-energie Geen nijpende stroomtekorten, maar wel grote overschotten worden in een rotvaart de grootste bedreiging voor de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Netbeheerders weten straks amper nog blijf met de toestroom van zonne-energie op een zonnige dag. De hoogspanningsnetbeheerder Elia roept ook de hulp van de gezinnen in. "Je zonnepanelen slim afschakelen is ook goed voor je eigen portemonnee", zegt Frédéric Dunon, de CEO van Elia Transmission.
Belastingen Belastingen Langere aftrekbaarheid voor plug-inhybrides geldt enkel voor zelfstandigen Minister van Financiën, Jan Jambon (N-VA), maakte vrijdag bekend dat er een verlenging komt van de fiscale aftrek voor hybride wagens, maar enkel voor zelfstandigen zonder vennootschap. Dat is een streep door de rekening van bedrijfsleiders en werknemers die liever nog wat langer met benzine in de tank als back-up voor de elektrische batterij rondrijden.
Geld Geld Fietsen naar het werk levert Belgische werknemer gemiddeld 460 euro netto per jaar op Fietsen naar het werk loont. Belgische werknemers die regelmatig de fiets nemen, ontvangen gemiddeld zo’n 460 euro netto per jaar aan fietsvergoeding. "De fiets wint aan terrein dankzij onder meer betere infrastructuur, de populariteit van speedpedelecs en de veralgemeende fietsvergoeding", zegt Veerle Michiels van SD Worx.
Ondernemen Ondernemen Marijn van Baar (Visma): ‘We kijken met veel interesse naar de Waalse markt' Als zich een overnamekans voordoet in het boekhoudlandschap, ligt de Noorse softwaregroep Visma altijd op de loer. Vijf jaar na de eerste overname in België – of eerder Vlaanderen – zijn er in ijltempo nog veertien gevolgd. "Het is een kwestie van tijd voor we onze eerste stap in Wallonië zetten."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Marc Coucke en Georges-Louis Bouchez in debat: ‘Het gaat niet snel genoeg, er zijn te veel politici’ De Vlaamse ondernemer Marc Coucke en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vonden elkaar op de recente Trends Summer University. Hun gemeenschappelijke wensen: meer drastische hervormingen en administratieve vereenvoudiging. Bouchez herhaalde ook zijn idee van MR-lijsten in Vlaanderen. En Coucke inspireerde hem tot een idee voor de meerwaardebelasting.
Nieuws Nieuws Elia waarschuwt voor tekort in stroombevoorrading na 2028 Na 2028 dreigt de beschikbare stroomcapaciteit de vraag niet te kunnen volgen. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Tegen 2036 zou het gat dat dichtgereden moet worden, kunnen oplopen tot 3.400 à 6.700 megawatt.
De NAVO-top, de Demir-doctrine en de verzen van Bart De Wever: beluister hier de nieuwe podcast van Knack en Trends
Ondernemen Ondernemen EnergyVision komt tegen 9,5 tot 11,5 euro per aandeel naar de beurs Vanaf woensdag 9 juli zou het bedrijf EnergyVision noteren op de Brusselse beurs. De onderneming wil 4,75 miljoen nieuwe aandelen naar de beurs brengen. Daarmee zou circa 50 tot 70 miljoen euro worden opgehaald.
Ondernemen Ondernemen ‘In een vliegtuig zonder onderdelen van BMT Aerospace stappen, is bijna onmogelijk’ BMT Aerospace maakt onder meer kritische onderdelen voor vliegtuigvleugels van Airbus. Zowat alle grote vliegtuigbouwers voor de burgerluchtvaart zijn klant. Na de pandemie is de sector weer in volle bloei. "Wie vandaag een Airbus A-320 bestelt, krijgt die pas geleverd na acht jaar."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid PwC maakt internationale vergelijking: ‘Meerwaardetaks is voorlopig lager dan in buurlanden’ De federale regering wil nog voor het zomerreces een definitief akkoord bereiken over de meerwaardetaks en andere fiscale hervormingen, zoals de exittaks voor aandeelhouders en de carried interest voor fondsbeheerders. Die taksen bestaan al in de buurlanden, en de tarieven liggen daar vaak hoger dan in België. "Toch zou ik niet van een Belgisch competitief voordeel spreken", waarschuwt Bart Van den Bussche van PwC.
Pensioen Pensioen Aanvullend pensioen als lijfrente is iets om over na te denken Mensen leven langer, maar zijn daar financieel niet altijd op voorbereid. Het aanvullend pensioen, dat ook steeds meer Belgen opbouwen, kan een oplossing zijn als het uitgekeerd wordt in de vorm van een levenslange rente. Maar juridische en psychologische drempels staan dat in de weg.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Kan Iran ook de Belgische energiebevoorrading treffen? Ruim 20 procent van het wereldwijde olie- en gasverbruik moet eerst door de Straat van Hormuz. Wat zijn de gevolgen voor de Belgische economie als Iran een poging doet om die levensader van de wereldeconomie dicht te knijpen?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid NAVO-norm omhoog: tellen kerncentrales en offshore windparken straks als defensie? De NAVO wil dat lidstaten 5 procent van hun bbp uitgeven aan veiligheid. Die nieuwe norm zou 3,5 procent voor klassieke defensie beslaan én 1,5 procent reserveren voor bredere veiligheidsinvesteringen. Kunnen kernenergie en offshore wind zo straks op de defensiebegroting belanden?
Belastingen Belastingen ‘Private stichtingen worden niet misbruikt’ Trends-columnist Anton van Zantbeek merkt in de praktijk dat private stichtingen vooral gebruikt worden voor vermogensoverdracht of de controle over familiebedrijven langzaamaan te regelen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid David Criekemans: 'Geografisch zijn we omgeven door bondgenoten. Maar dat geeft een vals gevoel van veiligheid' Professor David Criekemans leert zijn volk strategisch te denken. "De eerste stap die we moeten zetten, is de realiteit onder ogen zien, om daar vervolgens naar te handelen", zegt hij. En ja, Europa wordt geconfronteerd met geopolitiek turbulente tijden, maar hij wil een positieve boodschap brengen. "We hoeven niet te vervallen in apathie of doemdenken. We kunnen voor onszelf een nieuwe plaats in de wereld uithouwen."
Obligaties Obligaties Geen paniek na ratingverlaging België Jean Deboutte, de discrete directeur van het Agentschap van de Schuld, is terecht bezorgd over de recente ratingverlaging van België.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: plots vrezen de Franstaligen een Vlaams complot Vlaanderen wordt de grootste aandeelhouder van Brussels Airport. De nieuwe CEO van Proximus is een Vlaming. De Senaat, die een reflectiekamer tussen de gemeenschappen is, wordt afgeschaft. Volgens Franstalige politici en sommige media is dat geen toeval: daar zit een Vlaams-nationalistische agenda achter, gestuurd door N-VA. Dat is kort door de bocht.
Consumeren Consumeren Financiële fitness: Koop nooit pretparktickets zonder korting In deze rubriek gaan we doorgaans op zoek naar structurele besparingen op ons gezinsbudget. Dit keer gaan we op zoek naar een eenmalige korting. Hoe kun je zo goedkoop mogelijk een pretpark bezoeken?
Ondernemen Ondernemen Waarom Vlaanderen niet toevallig wereldkampioen in diepvriesfrietjes is De West-Vlaamse frietkoning Jan Clarebout zou een alliantie smeden met de Amerikaanse frietreus J.R. Simplot. Vlaanderen is al wereldkampioen in de export van diepgevroren aardappelproducten. Houdt de jarenlange groei aan?
Verzekeren Verzekeren Zonder zorgen naar de zon: welke reisverzekering heeft u nodig? Bijstandsverzekeraars krijgen vorig jaar een derde van alle oproepen in de maanden juli en augustus. Ruim vier op de vijf medische dossiers hadden betrekking op een verblijf in het buitenland. Is een reisbijstandsverzekering dan echt een must?
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune Meer dan 20 ondernemersfederaties doen noodoproep aan minister Demir: ‘Zet onze kmo’s niet op droog zaad’ Het beperken van middengeschoolde economische migratie treft bij uitstek Vlaamse kmo’s, zeggen de werkgeversorganisatie Unizo en twintig sectorfederaties in een gezamenlijk opiniestuk. Ze roepen Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) op haar plannen rond de beperking van economische migratie bij te sturen. Lees de opinie hieronder. Onderaan vindt u de lijst van ondertekenaars.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Een Belgisch defensiebudget van 30 miljard? Het kan, als… Het Belgische defensiebudget bedroeg vorig jaar 1,24 procent van het bbp, of 7,9 miljard euro. Om dat in de begroting te kunnen schrijven, was behoorlijk wat cijfermatig kunst- en vliegwerk nodig. Zulke trucs volstaan niet meer, nu het budget wordt opgetrokken tot 2 procent en meer. En al helemaal niet als we naar 5 procent of 30 miljard euro gaan, zoals de Verenigde Staten en NAVO-baas Mark Rutte vragen. Toch is zelfs dat niet onrealistisch. "In de jaren zeventig zaten we al op dat niveau", zegt ex-luitenant-generaal Marc Thys.
Nieuws Nieuws Vlaamse technologieparel ScioTeq krijgt Franse groep als hoofdaandeelhouder De Franse financiële groep Tikehau Capital verwerft een meerderheidsbelang in ScioTeq, de voormalige defensiedochter van het beursgenoteerde Barco. CEO Rob Gibbs is tevreden met de nieuwe eigenaar, maar ziet in de praktijk weinig veranderingen. "Onze werknemers in Kortrijk zijn uitmuntende mensen", zegt de Amerikaanse CEO op de luchtvaartbeurs op Le Bourget in Parijs.
Auto's Auto's De revival van de cabrio: deze elektrische modellen zijn in aantocht De wind in de haren, de zon op je gezicht. Het was even stiller rond de cabrio, maar het gevoel van vrijheid lonkt weer: welkom bij de renaissance van de auto zonder dak.
Ondernemen Ondernemen Joyce en Raissa de Haas maakten van Double Dutch een miljoenenbedrijf: 'Ja, het speelde soms in ons voordeel om vrouw te zijn. So what?' In het Verenigd Koninkrijk staan ze bekend als de ‘Tonic Twins’. De Nederlands-Belgische tweelingzussen Joyce en Raissa de Haas hebben in tien jaar tijd het premiumsegment van de mixers veroverd met hun drankenbedrijf Double Dutch. Zelfs Richard Branson werd fan. "Jong en naïef als we waren, dachten we niet veel na en deden we het gewoon."
Nieuws Nieuws Balta zit in België in een doodlopend straatje Een fors gekrompen marktvraag, te hoge lonen in België door de indexatie, en twee nieuwe fabrieken in Turkije met goedkoop personeel. Voor de Europese marktleider in kamerbreed tapijt Balta is er in België weinig toekomst.
Nieuws Nieuws Tapijtenfabrikant Balta wil 529 banen schrappen bij herstructurering tapijtproductie Tapijtenfabrikant Balta wil de productie van garen en het weven en afwerken van tapijten stopzetten op zijn sites in Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve. Daardoor staan 529 banen op de tocht. Dat is donderdag aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad, zo meldt Balta in een persbericht.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen 6 Zwitserse aandelen: defensieve toppers met 'structurele voordelen' Zwitserland geldt al decennialang als veilige investeringshaven wanneer de markten woelig zijn. Waarom heeft het Centraal-Europese land, dat geen lid is van de Europese Unie, dat etiket? "De enige manier voor een bedrijf uit een land met een sterke munt, zoals Zwitserland, om concurrentieel te blijven, is elke dag opnieuw de vraag stellen: hoe kan ik nóg beter worden? Doe je dat tientallen jaren, dan wordt het een tweede natuur."
Ondernemen Ondernemen Karen Feys treedt in de voetsporen van Reese Witherspoon: ‘Ik hou van verhalen die schuren’ Vlaanderen is een productiehuis rijker. Mad Lady Productions legt zich zowel toe op audio- en audiovisuele producties als op podiumkunsten, vertrekkend van een maatschappelijk relevante ondertoon. "Het is niet moeilijker geworden om goede content te maken", zegt oprichter Karen Feys. "Wel om onderscheidend te zijn met alle content die er al is."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Electrabel kan het nucleair passief nog altijd vlot betalen, ook na het superdividend van 6,2 miljard euro Electrabel keert een superdividend van 6,2 miljard euro uit aan het Franse moederbedrijf Engie. Meteen rijst de vraag of het Belgische energiebedrijf financieel sterk genoeg blijft om de ontmanteling van de kerncentrales te betalen. En of er voldoende geld overblijft om te investeren in de Belgische energiebevoorrading. Wellicht wel. Er blijft een stevig uit de kluiten gewassen bedrijf over.
Geld Geld De 5 meest gestelde fiscale vragen van de Trends-lezers, én de antwoorden "Ik merk aan de vragen dat jullie lezerspubliek goed geïnformeerd is over de belastingen. Ze hebben de klok al horen luiden, maar weten niet altijd precies waar de klepel hangt", zegt Jef Wellens, fiscaal jurist bij Wolters Kluwer en columnist bij Trends. Hij doet een poging de meest voorkomende belastingproblemen van de lezers op te lossen.
Beleggen Beleggen Beste en goedkoopste beleggingsapps komen steeds meer uit het buitenland De jaarlijkse analyse van het adviesbureau Sia Partners wijst uit dat beleggingsapps met de meeste functionaliteiten en de voordeligste tarieven steeds meer uit het buitenland komen. Van Belgische zijde blijven Bolero (KBC) en Re=Bel (Belfius) de toppers.
Nieuws Nieuws Update Aedifica en Cofinimmo fuseren: 'Dit verhaal klopt zowel geografisch, strategisch als financieel' De zorgvastgoedbedrijven en Bel20-leden Aedifica en Cofinimmo fuseren tot het nummer één in hun sector in Europa. Dat hebben ze dinsdagochtend aangekondigd, bericht Belga.
Opinie | Linda Brosens Opinie | Linda Brosens Is een langdurige fiscale prikkel voor een hybride bedrijfswagen wel nodig? De verleiding om de overstap naar elektrificatie nog een hele tijd uit te stellen, wordt erg groot, zegt Linda Brosens.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Activeringsbeleid is te laks geweest, in Wallonië en Brussel was het zelfs onbestaande. Dat wreekt zich nu' De federale regering heeft een akkoord bereikt over de beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Die zal gefaseerd gebeuren. Op 1 januari 2026 zal wie al langer dan twintig jaar werkloos is zijn uitkering verliezen. Op 1 maart is wie langer dan acht jaar werkloos is aan de beurt, in april wie tussen twee …
Opinie Opinie ‘Bescheidenheid is geen exportproduct’ Je bouwt geen sterk merk met grijze toonbeelden van voorzichtigheid. Zeker niet in een wereld waar storytelling, profilering en beleving centraal staan.
Ondernemen Ondernemen Rituals bestaat 25 jaar: ‘We staan nog maar aan het begin’ In 25 jaar tijd groeide Rituals Cosmetics uit van een Amsterdamse start-up tot een internationale keten van luxe- en wellbeingproducten. Na stevige winstcijfers in 2024 gaat voortaan 10 procent van de nettowinst naar goede doelen. "We doen dat in de eerste plaats omdat we vinden dat het onze verantwoordelijkheid is", zegt CEO en oprichter Raymond Cloosterman.
Belastingen Belastingen Belastingaangifte voor beleggers: zo vermijdt u fouten De belastingaangifte komt eraan. Online indienen kan tot 15 juli, op papier tot 30 juni. Belegt u in aandelen, ETF’s, crypto of via buitenlandse rekeningen? Dit overzicht gidst u door de fiscale spelregels.
Nieuws Nieuws Jean-Philippe Michaux is Trends CFO of the Year Jean-Philippe Michaux, die al tien jaar de financiën bij Puratos in goede banen leidt, volgt Koen Stickers (Aliaxis) op als Trends CFO of the Year. De jury koos hem onder meer voor de brede reikwijdte die hij aan zijn rol heeft gegeven.
Nieuws Nieuws NBB: Onze banken zijn robuust, maar moeten uitkijken voor problemen in commercieel vastgoed en hoge Belgische schuldgraad De Belgische banken en verzekeringsmaatschappijen zijn in goede financiële gezondheid, concludeert de Nationale Bank in haar Financial Stability Report. De grootste bedreiging situeert zich in hun portefeuilles commercieel vastgoed, maar ook de hoge schuldgraad van België kan hen parten spelen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Jan Remeysen over de chemiesector: ‘Er klopt iets niet als wij de beste installaties ter wereld moeten stilleggen’ "We hebben uitstekende mensen, uitstekende installaties en een uitstekende locatie, en toch verliezen we het pleit. Dat komt omdat we niet met gelijke wapens strijden. De regelgeving, vooral op Europees niveau, belet ons om competitief te zijn op de wereldmarkt", zegt Jan Remeysen, de CEO van het chemiebedrijf BASF Antwerpen en de voorzitter van de sectorfederatie essenscia.
Ondernemen Ondernemen Silverfin-oprichter haalt 7,3 miljoen euro op voor nieuw softwareplatform met AI-agenten Joris Van Der Gucht, medeoprichter van de boekhoudsoftware Silverfin, wil met Ravical de afstand tussen adviesbedrijven en kmo’s verkleinen. In allicht de grootste Belgische preseed-kapitaalronde haalt de start-up meteen 7,3 miljoen euro op.
Geld Geld ABN AMRO grijpt terug naar de naam MeesPierson: 'Onze propositie als private bank gaat veel breder dan louter vermogensbeheer' ABN AMRO Private Banking België verandert zijn naam in ABN AMRO MeesPierson. Op die manier wil de bank haar focus op ondernemers in de verf zetten. "De naam MeesPierson verwijst naar de sterke combinatie van zakelijk bankieren en vermogensbeheer", zegt CEO Joachim Aelvoet.