Video | Z-Innovation VUB Video | Z-Innovation VUB Z-Innovation: Duurzame materialen vergen multidisciplinaire expertise 05/05/22 Klimaatverandering en de uitputting van grondstoffen zijn belangrijke thema's voor de Europese Unie. De Green Deal wil de EU omvormen tot een duurzame en concurrentiële economie. Daarvoor zijn nieuwe materialen nodig. SUMAT, het center of excellence Sustainable Materials Technology aan de VUB, voert onderzoek naar materialen die de traditionele grondstoffen vervangen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen.
Video | Z-Innovation VUB Video | Z-Innovation VUB Z-Innovation: Proeftuin Green Energy Park Zellik 28/04/22 Hernieuwbare energie, elektrische voertuigen, batterijen, waterstof en warmtepompen zijn noodzakelijke elementen in het energiesysteem van de toekomst. Bedrijven die hierrond willen innoveren, kunnen een beroep doen op de interdisciplinaire onderzoeksgroep EVERGi aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij wil duurzame systeem innovaties ontwikkelen voor een maatschappij in volle transitie.
Video | Z-Innovation VUB Video | Z-Innovation VUB Z-Innovation: Een innovatieve partner voor bedrijven 21/04/22 Bedrijven die innoveren, kunnen rekenen op de onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel. Samenwerking tussen de bedrijfswereld en VUB kan vele vormen aannemen, gaande van gezamenlijk onderzoek, co-innovatie, training en consultancy, het ter beschikking stellen van infrastructuur tot het licentiëren van technologieën en het oprichten van spin-offbedrijven.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Een pilootbakkerij voor zuurdesembrood 14/04/22 Brood zonder toegevoegde bakkersgist, beter bekend als zuurdesembrood, wint aan populariteit. Maar het productieproces neemt veel tijd in beslag en vraagt gespecialiseerde vakkennis. Daarom hebben Flanders' FOOD en de Vrije Universiteit Brussel met de steun van VLAIO de handen in elkaar geslagen en een pilootbakkerij voor zuurdesembrood opgestart.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Innovatieproject Q-DNA moet voedselveiligheid verbeteren 07/04/22 De voedingsindustrie staat voor grote uitdagingen. Zo zijn er bijkomende investeringen in onderzoek en innovatie nodig om de sector verder te verduurzamen, zonder daarbij ook in te boeten aan kwaliteit. Ook voedselveiligheid speelt een steeds belangrijkere rol. Om die voedselveiligheidsstatus naar een hoger niveau te tillen lanceerde Flanders' FOOD het innovatieproject Q-DNA.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Microbiële eiwitten voor een duurzamere voeding 31/03/22 Microbiële eiwitten kunnen een alternatief vormen voor de klassieke eiwitten in onze humane voeding en in dierenvoeding. Binnen het Prometheusproject, dat werd geïnitieerd door Flanders' FOOD, wordt het potentieel van die eiwitten verder onderzocht. Ze worden met minder milieu-impact geproduceerd en dat is waardevol als we de doelstellingen rond voedselzekerheid en klimaatopwarming willen halen.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Innovatieve oplossingen om plantengroei te stimuleren 24/03/22 Door de klimaatverandering zijn er vaker periodes van langdurige droogte en regen. Dat is nefast voor de bodemkwaliteit en voor heel wat plantensoorten. Om planten beter tegen die extreme omstandigheden te wapenen zijn er innovatieve oplossingen nodig. Zo onderzoekt de Universiteit Hasselt samen met drie bedrijven welk positief effect micro-organismen en zaadcoatings op de plantengroei hebben. Dit onderzoek kadert binnen het Popeye-project, een initiatief van Flanders' FOOD.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Co-creatie voor innovatieve productontwikkeling 17/03/22 Samenwerking in ontwikkeling is een succesvol recept om tot praktijkgerichte innovatie te komen. Binnen het onderzoeksproject MiRaDi, dat geïnitieerd werd door Flanders' FOOD, werken drie bedrijven samen om mensen meer noten te laten eten en tegelijk voedselverspilling tegen te gaan. Via een integraal kwaliteitssysteem tussen de bedrijven wordt elke noot doorgestuurd naar de ideale toepassing.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Smart Water Us - cross-sectorale samenwerking leidt tot beter waterbeheer 10/03/22 Vlaanderen behoort tot de regio's in Europa die met waterschaarste geconfronteerd worden. Bijgevolg moeten we inzetten op waterbesparing en maximaal waterhergebruik. Ook bedrijven kunnen daar een significante rol in spelen. Binnen het innovatieproject Smart Water Use werd daarom onder meer een waterbarometer ontwikkeld, waarmee water- en droogterisico's in kaart worden gebracht. Dankzij deze tool kunnen bedrijven zelf maatregelen en actiepunten voor een beter waterbeheer uitwerken.
Video | Z-Innovation Video | Z-Innovation Z-Innovation UAntwerpen: Bedrijven genomineerd voor de AHA! Awards 10/03/22 Tijdens de Antwerp Innovation Night op 15 maart worden andermaal de AHA! Awards uitgereikt. Het gaat om een bekroning voor innovatieve onderzoekers verbonden aan de Associatie van Universiteit & Hogescholen Antwerpen en voor innovatieve groeibedrijven en start-ups. In deze aflevering stellen we de genomineerde bedrijven voor. Er is een award voor een succesvol innovatietraject en een 'one-to-watch' onderscheiding voor een startup.
Video | Z-Innovation Video | Z-Innovation Z-Innovation UAntwerpen:onderzoekers genomineerd voor de AHA! Awards 03/03/22 Tijdens de Antwerp Innovation Night op 15 maart worden andermaal de AHA! Awards uitgereikt. Het gaat om een bekroning voor innovatieve onderzoekers verbonden aan de Associatie van Universiteit & Hogescholen Antwerpen en voor innovatieve groeibedrijven en start-ups. In deze aflevering stellen we de genomineerde onderzoekers voor, in de categorie 'Promising' en 'Achieved'.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Een duurzamere verpakking voor voeding 03/03/22 De zoektocht naar duurzaam verpakkingsmateriaal is voor veel ondernemingen een moeilijk proces, zeker als er rekening moet gehouden worden met de kwaliteit van versproducten of andere etenswaren. Om deze problematiek op te lossen, maakt de Universiteit Gent gebruik van een methode die de duurzame aspecten van een verpakking in detail onderzoekt. Het onderzoek gebeurt in het kader van het Circopack-project, dat geïnitieerd werd door Flanders' FOOD.
Video | Wetenschap & Innovatie Video | Wetenschap & Innovatie Agoria Techlancers 24/02/22 Business branding Agoria Techlancers
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Via inline datacaptatie naar zelfsturende processen 24/02/22 De Vlaamse voedingsindustrie innoveert volop om haar internationale positie te versterken. En cross-sectorale samenwerkingen kunnen die innovaties nog versnellen. Drie voedingsbedrijven hebben daarom de handen in elkaar geslagen. Binnen het project Autoprocess, dat geïnitieerd werd door Flanders' FOOD, onderzoeken ze samen de mogelijkheden van sensortechnologieën en zelfsturende productieprocessen.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food : Immersive technologie voor de voedingsindustrie 17/02/22 In diverse sectoren raken technologieën, zoals mixed en augmented reality, stilaan ingeburgerd. Enerzijds dienen ze om het werk van de operator te vereenvoudigen, anderzijds om de productiviteit te verhogen. Dankzij de proeftuin AR/MR van de Universiteit Hasselt kunnen die technologieën nu ook bij voedingsbedrijven, zoals bijvoorbeeld bij de aardappelverwerker Agristo, sneller worden geïntroduceerd
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: VEG-i-TEC, proeftuin voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie 10/02/22 Bij de verwerking van groenten en aardappelen wordt veel energie en water verbruikt. Tegelijk gaan vaak essentiële bijproducten verloren. In proeftuinen, zoals VEG-i-TEC in Kortrijk, werken onderzoekers en bedrijven samen om dit verwerkingsproces te optimaliseren om zo tot een betere en duurzamere voeding te komen. Ook de meerwaarde van nieuwe technologieën, zoals AI, wordt er onderzocht.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Een nieuwe pilootkeuken voor onderzoek naar voeding in grootkeukens 03/02/22 Voeding is een belangrijke factor in onze gezondheid. Maar voor grootkeukens is het niet evident om steeds kwaliteitsvolle en voedzame maaltijden te bereiden. Om onderzoek naar voeding in grootkeukens te bevorderen werd met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en Flanders' Food in Roeselare een nieuwe testkeuken geopend. Voor bedrijven en zorginstellingen is de FR&D Hall onder meer interessant om kookprocessen te optimaliseren.
Video | Z-Food Innovation Video | Z-Food Innovation Z-Food: Food Pilot in Melle: proeftuin voor digitalisering voedingindustrie 27/01/22 Sinds 2011 kunnen Vlaamse voedingsbedrijven terecht bij de Food Pilot in Melle om nieuwe producten te onderzoeken. Voor voedingsbedrijven is het immers vaak moeilijk om in hun bestaande omgeving innovaties te ontwikkelen, zonder de productie stil te leggen. De Food Pilot beschikt bovendien over geavanceerde analyseapparatuur, wat leidt tot snellere en betere resultaten.