BEKIJK – De werkdag en routines van marktstrateeg Philippe Gijsels: ‘Elke beursweek eindigt in mijn favoriete frituur’

Jan De Meulemeester Head of Business News van Kanaal Z / Canal Z
Anton De Wolf Journalist

Duik mee in het leven van ‘s lands bekendste beursexperten. Hoe verloopt hun werkdag? Wat zijn hun belangrijkste routines? Hoe volgen ze alle beurzen op en nemen ze cruciale beslissingen? Van hun eerste koffie ’s ochtends tot hun beursanalyse ’s avonds in de studio van Trends Kanaal Z: kijk in tekst en video mee over de schouders van Tom Simonts (KBC), Danny Reweghs (Trends-Kanaal Z) en Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis).

Philippe Gijsels: “It all comes and goes in waves, it always does. Dat is niet alleen een stukje tekst uit de song ‘Waves’ van Dean Lewis, maar ook iets wat ik regelmatig in ons boek ‘De nieuwe wereldeconomie in 5 trends’ schrijf als iemand me vraagt het te signeren. Mijn dagen dansen op de golven van de wereldeconomie en zijn financiële markten. Een deel is gepland, of misschien beter gezegd ‘planbaar’. Maar elke dag komen er wel onverwachte afspraken opduiken, zoals meetings, telefoons met interne en externe klanten en de pers.”

“Dat het verloop van mijn dag al even onvoorspelbaar is als onze dolgedraaide wereld zie ik niet als een probleem. Als ik me daar druk over zou maken, dan zou ik snel gek worden en nog erger: mijn collega’s en familie in de spreekwoordelijke gordijnen jagen. In onze job is het belangrijk om kalm te blijven en dat, zelfs als het niet zo is, ook uit te stralen.”

“Daarnaast is het misschien nog belangrijker om ons te realiseren dat je maar 24 uren op een dag hebt en dat het dus onmogelijk is om alles te doen. Dit geldt vooral bij het analyseren van de markten. Er komt elke dag zoveel nieuws op ons af en er belandt zo veel interessante research in onze mailbox: het is eenvoudigweg onmogelijk om dit alles te lezen en bij te houden. Daar moet je je bij neerleggen.”

“Ik heb het geluk dat ik beschik over een fantastisch team waarop ik altijd kan terugvallen als ik op eender welk moment van de dag een puzzelstukje mis om mijn job te kunnen doen. Daarnaast heb ik 15 jaar geleden rust gevonden in het fantastische boek van Stephen Covey : ‘7 habits of highly effective people’.”

“Vooral de habit, de routine “begin with the end in mind” heeft me enorm geholpen. Het is op het eerste zicht een beetje een luguber gedachtenexperiment. Je bent dood en je ligt in je kist en je familie, vrienden, collega’s en al de mensen die graag ziet, staan rond je. Wat wil je dan dat ze over je zeggen? Ik zou eerst en vooral graag hebben dat mijn kinderen zouden zeggen dat ik een min of meer goede vader was. En dat mijn vrouw zou concluderen dat ik een echtgenoot was die best wel oké was – of die het minstens probeerde. Daarnaast wil je graag dat je vrienden en collega’s zeggen dat je iemand was waar ze konden op rekenen. Op respectabele afstand daarvan komt pas de eigenschap ‘goed strateeg’ of ‘schrijver’ en dergelijke. En ziezo, daarmee ken je je langetermijndoelstellingen en ook hun volgorde en bovenal: wat rust.”

00.00 uur – Research, schrijven, markten checken

Ik ben absoluut geen ochtendmens en eerder een nachtraaf. Ik kan vaak makkelijk tot 02.00 of 03.00 uur ’s morgens lezen en schrijven of door grafieken scrollen. Op die momenten verlies ik vaak alle besef van tijd en ruimte. Ik bereid ’s avonds ook de presentaties en afspraken voor van de volgende dag. En ik schrijf op donderdagavond de marktenflash van de dag nadien en bereid ook al de opname voor van Trends-Kanaal Z van vrijdagavond.

Vrijdagavond is de avond van de week waarop ‘s avonds geen klantenevents gepland staan. Vrijdagavond in de studio van Kanaal Z rondt mentaal ook mijn werkweek af. Het is een ijkpunt. Natuurlijk kunnen er tussendoor nog veel dingen binnen komen en moeten we qua topics wat aanpassen., maar het raamwerk is dan af.

06.15 uur – Opstaan, koffie en chocolade

Vandaag heb ik in de loop van de dag nog een afspraak in Antwerpen. Dus mijn wekker gaat af om 06.15 uur. Zoals ik al zei, is de ochtend meestal niet mijn favoriete moment van de dag. Ik word wakker met een kop koffie en een stukje chocolade. En ik loop door wat research, kijk in een paar boeken en scrol door het ochtendnieuws. De closing van Wall Street en de commentaren heb ik de avond voordien al bekeken.

10.30 uur – Werken in de trein

Gewoonlijk gaat het vrijdag richting Brussel, maar deze keer richting Antwerpen voor een afspraak over een podcast en de organisatie van een event. Ik ben geen al te beste chauffeur en rij ook niet graag met de wagen. Dus ik neem meestal het openbaar vervoer als de locaties min of meer bereikbaar zijn vanuit stations. Een bijkomend voordeel hiervan is dat ik in de trein kan lezen en podcasts kan beluisteren. Ik ben een paar honderd keer per jaar on the road. Deze manier van werken, zorgt jaarlijks voor heel veel gewonnen werkuren. Vanuit de trein check ik ook of de topics van de Kanaal Z-opname van ‘s avonds in orde zijn.

12.00 uur – Lunch bij Antwerpen Centraal: jeugdherinneringen

Het imposante station van Antwerpen-Centraal binnenkomen, geeft me nog altijd een goed gevoel, net zoals ik dat heb bij Londen of Paris-Nord. Ik maak ook vaak een foto van de klok, die ik dan post op LinkedIn. Het doet me denken aan de allereerste schoolreis in het eerste studiejaar naar de zoo van Antwerpen, met mijn grootmoeder zaliger, die toen in Antwerpen woonde en me stond op te wachten met een zak chips. Wat vliegt de tijd toch snel. Daar doet die klok me aan denken.

We hebben een gezellige en productieve Italiaanse lunch en drinken een paar glazen wijn. Ik probeer die glazen te beperken, want ik ga van afspraak naar afspraak, van presentatie naar presentatie, en van receptie naar receptie. Maar het is vrijdag, het is lekker en ik ben ook maar een mens.

14.00 uur – Overleg met collega’s op kantoor  

Tegen 15.00 uur ben ik terug op ons kantoor in Brussel. Ik verzamel research die ik tijdens het weekend plan om te lezen. Ik heb gesprekken met de collega’s om te overleggen wat zij gedurende de week hebben gezien, welke trends belangrijk zijn om te volgen en wat we voor de komende week plannen te doen.

Ik voel me altijd een beetje schuldig dat ik, omdat ik als een troubadour het hele land rondtrek, te weinig bij mijn team ben. Ik probeer dat goed te maken door regelmatig met iedereen een kop koffie te drinken of iets te eten. Managing by drinking coffee and walking around, noem ik dit. Mijn team bestaat voor een groot deel uit veteranen van vele oorlogen, aangevuld met een aantal jonge tovenaars. Ze hebben zeker geen micromanagement nodig. We zetten samen de grote lijnen uit en dan loopt dit meestal bijzonder goed. Knock on wood…

17.00 uur – Richting Kanaal Z en podcast luisteren

En wederom neem ik de trein. Eerst richting Schuman, vandaar richting Bordet en dan een wandeling van 10 minuten naar de studio in het Roulartagebouw in Evere. Onderweg neem ik nog eens door waarover we het willen hebben en luister ik nog naar een podcast.

18.00 uur – Aankomst bij Kanaal Z, laatste voorbereiding en opname

Tegen 18.00 uur kom ik aan bij mijn voorlaatste halte voordat het weekend begint. Dit is voor mij een ijkpunt en het voelt na zoveel jaren als thuiskomen. Samen met het nieuwsanker van de dag doorlopen we een laatste keer het scenario. Maar we bereiden niet te veel voor. Want de babbel moet spontaan zijn, met onverwachte wendingen. Op vrijdag brengen we een weekoverzicht. En we proberen de dingen overzichtelijk de revue te laten passeren die voor de kijkers kunnen dienen tot reflectie tijdens het weekend.

20.15 uur – Aankomst bij de laatste halte van de week: mijn favoriete frituur in Leuven

Na de opname pikt mij vrouw mij op bij Roularta. We rijden richting Leuven en halen frieten voor ons gezin in onze favoriete frituur. Dit is altijd de finale afsluiter van de week. Ik ken de prijzen van de meeste aandelen en grondstoffen uit mijn hoofd. Ik weet niet wat de exacte prijzen zijn van de levensmiddelen in een warenhuis.

Maar ik ken wél de prijzen van frieten en alles wat we er nog bijbestellen. Dit sterkt me in de overtuiging dat we nog steeds in een inflatoire wereld leven waarover we in ons boek ‘De nieuwe wereldeconomie in 5 trends’ schrijven, en dat je ondanks de marktvolatiliteit nog steeds in reële activa moet investeren. Dus zelfs in de frituur zijn de markten nooit veraf.

Bekijk ook de werkdag en routines van Tom Simonts (KBC): ‘Mijn ochtend begint al ’s avonds’

Vrijdag 18 april: de werkdag van Danny Reweghs (Trends-Kanaal Z)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content