Zomerse beurscorrectie luidt nog geen crash in
Beleggers stuurden de beurzen deze zomer flink lager, aangezet door zorgen als de spanningen in Oekraïne, de oorlog in Gaza, de sputterende economie in de eurozone enzovoort. Maar ongezond was die correctie niet.
Sinds begin juli is een correctie op gang gekomen op de beurzen. Die treft Europa veel meer dan de Verenigde Staten: de Duitse DAX-index verloor 10 procent tussen 3 juli en 8 augustus, tegenover 3,5 à 4 procent voor brede Standard & Poor’s 500-index. Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht op de markten. In de eerste helft van 2014 bleven de beurzen positief gestemd. Dagen met grote verliezen waren er niet of nauwelijks. Niets leek de beleggers uit hun evenwicht te kunnen brengen.
Beleggers maakten zich geen zorgen over de toestand op de aandelenmarkten, omdat ze de centrale banken als bondgenoten hadden. Die doen er alles aan om de rente nog geruime tijd heel laag te houden. Cash en obligaties brengen nauwelijks nog iets op. Dat veroorzaakte op de beurzen het zogenoemde Tina-effect _ de afkorting van ‘there is no alternative‘. Vrij vertaald: wie rendement op zijn vermogen wil halen, moet wel aandelen kopen.
De beurshausse ging rustig zijn gangetje, waardoor de overwaardering van de aandelenmarkten alleen maar toenam. Er is dan niet veel meer nodig om een correctie op gang te brengen. De voorbije weken stapelden de gebeurtenissen zich op waarover beleggers zich zorgen kunnen maken. Die gaven hen het excuus om winst te nemen en hun aandelenposities af te bouwen.
Voldoende steun
Een stevige correctie – een baisse van meer dan 10 procent – is er de voorbije jaren niet meer geweest. De jongste zware beursval – 20 tot 30 procent – vond ook plaats in de zomer, die van 2011. Tijdens de vakantieperiode is de handel een stuk rustiger dan in de rest van het jaar. De liquiditeit is een stuk beperkter, wat de kans op grotere verliezen verhoogt als plots een of meer negatieve factoren opduiken. Zo krijgt de zomer een kwalijke reputatie op de beursvloer.
Maar de lagere koersen van de voorbije weken zijn tot nader order een gezonde correctie. Er zijn nog voldoende redenen om aan te nemen dat we niet aan het begin van een beurscrash staan. Het belangrijkste alternatief voor aandelen, obligaties, is peperduur. De Bund _ de Duitse tienjarige rente op overheidsobligaties _ is gezakt tot nauwelijks 1,02 procent, een dieptepunt dat nooit eerder is vertoond. Ook de rente op tienjarig Belgisch overheidspapier dook onder 1,50 procent.
Dat verandert als de Federal Reserve van oordeel is dat de Amerikaanse economie dermate is hersteld, dat ze de basisrente regelmatig verhoogt. Dat gevaar loert vooral in 2015 of 2016. Dan wordt het uitkijken voor aandelenbeleggers, zeker als de waarderingen verder oplopen en de bedrijfsresultaten niet navenant stijgen.
Het uitgebreide artikel leest u in Trends van deze week
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier