Zonnepanelen plaatsen wordt makkelijker

© belga

Wie voortaan zonnepanelen en zonneboilers op een hellend dak wil plaatsen, zal binnenkort geen stedenbouwkundige vergunning meer moeten aanvragen. Dat staat in een voorstel van decreet dat de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bijstuurt.

Het reparatiedecreet werd woensdag in het Vlaams parlement besproken en wordt donderdag gestemd.

Op 1 september 2009 trad de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening in werking. Uit een eerste analyse en uit de praktijk van de steden en gemeenten is gebleken dat een aantal dringende technische aanpassingen zich opdrongen.

Op dit moment wordt de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen of zonneboilers die geïntegreerd zijn in het dakvlak vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunning. Die vrijstelling geldt echter alleen als er geen strijdigheid is met stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften. Die voorschriften beperken het materiaalgebruik vaak tot bijvoorbeeld pannen en leien. In dat geval is voor de plaatsing van zonnepanelen toch nog een stedenbouwkundige vergunning nodig. Die omslachtige procedure zorgt voor heel wat administratieve overlast.

Het voorstel van decreet heeft hiervoor een oplossing. Die oplossing voorziet dat er geen stedenbouwkundige vergunning nodig is voor het plaatsen zonnepanelen en zonneboilers op een hellend dak, tenzij ze uitdrukkelijk verboden zijn, bijvoorbeeld door erfgoedredenen.

Bart Martens, die het reparatievoorstel mee indiende, is tevreden.
“De plaatsing van zonnepanelen of zonneboilers wordt zo een stuk eenvoudiger. In het merendeel van de gevallen kunnen zonnepanelen in elk BPA (bijzonder plan van aanleg) of verkaveling geplaatst worden zonder administratieve rompslomp”, aldus Martens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content