Woningprijzen houden stand, bouwgrond iets goedkoper

© belga

De Belgische woningmarkt vertraagt, maar van een crash is er nog geen sprake. Dat staat in de statistieken over de woningprijzen voor het eerste kwartaal van 2012 van de federale overheidsdienst Economie. De bouwgrondprijs staat wel licht onder druk.

De vertraging van de markt uit zich vooral in minder transacties. Met uitzondering van de appartementenmarkt lag het aantal transacties in alle segmenten lager dan in dezelfde periode van 2011.

De referentieprijs (Q-75) voor een woning in ons land klom in een jaar 3% hoger tot 235.000 euro, een toename die in lijn ligt met de inflatie. Ook de prijzen van appartementen en villa’s gingen nog licht hoger. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2011 moet de bouwgrondprijs wel een fractie inleveren: de mediaanprijs bedraagt nu 129 euro per vierkante meter.

Vlaanderen: duurdere villa’s goedkoper

De statistieken voor het Vlaams gewest geven een gelijkaardig beeld. De prijzen van woningen, appartementen, villa’s gingen een fractie hoger. In Vlaanderen werd bouwgrond nog wel een stukje duurder: 190 euro per vierkante meter tegenover 187 euro in het vierde kwartaal van 2011 en 175 euro in het eerste kwartaal van 2011. De duurdere villa’s (Q90) ondervinden in Vlaanderen een neerwaartse prijsdruk: van 550.000 euro naar 545.000 euro. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content