Wie betaalt voor lift en tuin in een appartement?

© Belga
Jan Roodhooft Advocaat

Als eigenaar van een appartement betaal je mee in de gemeenschappelijke kosten. Hoe groter je appartement, hoe meer je betaalt.

Je betaalt als eigenaar van een appartement de kosten die specifiek aan jouw appartement zijn verbonden. Kosten m.b.t de gemene delen worden verdeeld. Het kan gaan om kosten van een poetsvrouw, onderhoud van de tuin maar bijvoorbeeld ook herstellingswerken aan het dak, buitenmuren, enzovoort.

Kijk in de statuten

In het reglement van mede-eigendom staat hoe de verdeling gebeurt. Meestal worden de kosten verdeeld in functie van de waarde van de appartementen. Een andere methode bestaat erin de eigenaars te laten bijdragen in functie van het nut dat men heeft van de gemeenschappelijke delen waarop de kosten betrekking hebben. In dat systeem moet de eigenaar van een gelijkvloers-appartement bijvoorbeeld minder of zelfs niets betalen voor de lift.

Niet eens?

De verdeelsleutel in het reglement van mede-eigendom is bindend. De syndicus kan er niet van afwijken. Enkel de algemene vergadering van mede-eigenaars kan beslissen de verdeelsleutel te wijzigen. Hiervoor is een 4/5 meerderheid nodig.

Je kan in uitzonderlijke gevallen aan de vrederechter vragen om de verdeling te wijzigen. Dit kan je doen als de verdeelsleutel je een persoonlijk nadeel bezorgt of als de verdeling onjuist is geworden door wijzigingen aan het gebouw.

Voorschot en afrekening

De syndicus vraagt je allicht om driemaandelijkse voorschotten. Daarnaast krijg je een jaarlijkse afrekening. Die controleer je best. Bovendien kan de commissaris van rekeningen de rekeningen en de verdeling van de kosten controleren. Heb je teveel voorschotten betaalt, dan krijgt je het teveel betaalde terug. Betaalde je te weinig dan moet je bijbetalen. (JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content