Wallonië wil geen gebouwen in erbarmelijke toestand

© Imageglobe

De gebouwen die het Waals gewest van het federale niveau moet krijgen in het kader van de vijfde staatshervorming, die er kwam onder de paarsgroene coalitie, zijn in erbarmelijke toestand. Dat heeft de bevoegde Waalse minister, Jean-Marc Nollet, in het Waals parlement verklaard.

De staatshervorming, die dateert van de regering-Verhofstadt I, voorziet de overdracht van gebouwen van Landbouw en van de provinciale paleizen naar de gewesten. Wallonië wil dat die gebouwen zich in een toestand bevinden waardoor het gewest zijn bevoegdheden correct kan uitoefenen. Maar aan die voorwaarde lijkt niet te worden ingevuld. “We moeten vaststellen dat enkel het provinciaal paleis van Waver in aanvaardbare toestand is”, antwoordde Nollet op een vraag van Jean-Luc Crucke (MR).
Nood aan creativiteitVolgens de Ecolo-minister is 34 miljoen euro aan investeringen nodig voor de gebouwen en de provinciale paleizen. “Daarom vraag Wallonië een financieel engagement van de federale overheid om het probleem op te lossen en eindelijk de overdracht die al dateert van de vijfde staatshervorming te deblokkeren. Dit probleem heeft lang genoeg geduurd. Het is tijd om creativiteit aan de dag te leggen om uit de impasse te raken”.

Nollet is evenwel niet blind voor de budgettaire problemen waarmee elke regering kampt en die het onmogelijk maakt onmiddellijk geld vrij te maken. Hij staat daarom open voor discussie indien het federale niveau zou beslissen middelen te voorzien volgens een meerjarenplan. Het Overlegcomité heeft de kwestie op 6 maart besproken en het naar een interfederale werkgroep doorgeschoven.

De groene minister is bereid de nodige tijd te voorzien om het probleem op te lossen, maar waarschuwt dat het federale niveau zijn verantwoordelijkheid moet nemen. “Wallonië heeft niet de middelen om de ontvanger te worden van gebouwen waarvan het federale niveau het niet nodig vond ze met de nodige zorg te behandelen”, aldus Nollet. (Belga/KSFout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content