Waar kunt u terecht met klachten over een vastgoedmakelaar?

© reuters

Stel, u hebt een conflict met een vastgoedmakelaar. Welke stappen kunt u tegen hem ondernemen?

Een onduidelijk contract of een slordige opvolging van uw dossier… er zijn heel wat omstandigheden die kunnen leiden tot een conflict met een vastgoedmakelaar. In dat soort situaties moet u eerst proberen een minnelijke schikking te treffen. Als die pogingen op niets uitdraaien, blijven er drie oplossingen over.

Ten eerste kunt u een klacht indienen bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Die organisatie behandelt tuchtzaken en legt alleen een sanctie op als de makelaar de deontologische code niet heeft nageleefd. Wilt u aanspraak maken op een schadevergoeding, dan moet u een rechtszaak tegen hem aanspannen. Doorgaans moet u zich richten tot de rechtbank van eerste aanleg, of in geval van strafrechtelijke inbreuken zoals het verduisteren van fondsen, tot de correctionele rechtbank.

Tot slot kunt u zich in bepaalde gevallen wenden tot de verzekeringsmaatschappij van uw vastgoedmakelaar. Makelaars moeten een verzekering afsluiten die hun burgerlijke aansprakelijkheid en hun risico’s op faillissement en fraude dekt. Het BIV kan u informatie verstrekken over het verzekeringscontract van uw makelaar.

Het allerbelangrijkste is dat u nagaat of uw makelaar erkend is voordat u een contract met hem afsluit. Daarvoor kunt u terecht op de website van het BIV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content