Vlaanderen en BNP Paribas Fortis bouwen 200 scholen tegen 2016

© belga

De Vlaamse overheid en BNP Paribas Fortis hebben donderdag een vennootschap opgericht die tegen 2016 ongeveer 200 nieuwe scholen zal bouwen. Het volledige project kost 1,5 miljard euro.

Het project bestaat erin dat er voor een periode van 30 jaar een beschikbaarheidsvergoeding wordt betaald, waarna de gebouwen definitief eigendom worden van de inrichtende macht van de scholen zelf.

Het nieuwe project blijkt geen luxe, aangezien twee derde van alle schoolgebouwen dateert van 1960. De aankondiging van een grote operatie zorgt bovendien voor een aanzuigeffect van nieuwe projecten.Omgerekend gaapt er een kloof van 1,5 miljard euro tussen de noodzakelijke behoefte aan nieuwe schoolgebouwen en de realiteit.

Om een grootschalige inhaaloperatie mogelijk te maken, koos de Vlaamse regering voor publiek-private samenwerking. Van overheidswege stappen PMV en Agion in het project, terwijl het private luik bestaat uit BNP Paribas Fortis en Fortis Real Estate.

Om tegen 2016 alle projecten af te ronden, werkt de nieuwe vennootschap – ‘Scholen van Morgen’ – in twee fasen. In een eerste fase wordt op korte termijn 700 miljoen euro geleend. Dat geld zal dan telkens bij de inwijding van een school worden terugbetaald met langetermijnkredieten. Die kredieten lopen op tot 1,5 miljard euro over 30 jaar, waarvoor de Vlaamse overheid garant zal staan. Het voordeel van een lening op lange termijn is dat die tegen veel gunstigere intresten kunnen worden afgedwongen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content