Verzoeningscommissie Bouw behandelt steeds meer dossiers

© Thinkstock

De Verzoeningscommissie Bouw heeft het afgelopen jaar 20 procent meer dossiers geopend dan het jaar voordien. Dat blijkt uit het jaarrapport van de commissie.

De Verzoeningscommissie Bouw heeft het afgelopen jaar 20 procent meer dossiers geopend dan het jaar voordien. Dat blijkt uit het jaarrapport van de commissie. De Verzoeningscommissie Bouw behandelt technische geschillen tussen consumenten enerzijds en architecten of aannemers anderzijds.

De bedoeling is daarbij dure en lange procedures voor een rechtbank te vermijden. Het gaat onder meer om geschillen over slecht metselwerk, stabiliteitsproblemen, slechte dakconstructie, vocht en problemen met veranda, ramen en trappen. De commissie kreeg vorig jaar 800 vragen om advies. Die mondden uit in 143 klachtendossiers. Zevenennegentig daarvan werd behandeld, tegenover 84 in 2011.

In 70 procent van de gevallen kon de commissie de partijen verzoenen. De commissie noemt het overigens “bemoedigend” dat een belangrijk aantal advocaten een beroep doet op de procedure van de commissie. Een derde van de dossiers werd behandeld door de Franstalige kamer, de overige door de Nederlandstalige.

Het initiatief voor het dossier ging in 88 procent van de gevallen uit van de consument en in 12 procent van de aannemer. Voor 2013 wil de Verzoeningscommissie onder meer investeren in deskundigen die nog gespecialiseerder zijn dan nu het geval is. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content