Verhuurders vinden wel hun weg naar sociale verhuurkantoren

© BELGA

Sociale verhuurkantoren hebben zoveel werk dat ze de vraag bijna niet kunnen bijhouden. Dat zegt HUURpunt, de federatie van sociale verhuurkantoren.

De koepelorganisatie reageert dan ook verbaasd op een peiling van Vlaams parlementslid An Christiaens (CD&V) onder verhuurders. Daaruit blijkt dat 70 procent van de eigenaars niet wil samenwerken met sociale verhuurkantoren.

Een stijgend succes

Via sociale verhuurkantoren kunnen eigenaars hun eigendom als sociale woonst verhuren. De huurprijs ligt wel 20 procent onder de prijs op de private huurmarkt, maar de huurinkomsten zijn gegarandeerd en de woonst wordt onderhouden door de sociale verhuurkantoren.

De verhuurkantoren hebben juist een stijgend succes, aldus Nathalie Dumarey van HUURpunt. “De vraag overstijgt het aanbod.” Dat blijkt ook uit de cijfers: in 2014 groeide het aantal woningen in beheer per sociaal verhuurkantoor gemiddeld met 18,65 procent tegenover het jaar daarvoor. Het aantal woningen in beheer bij de sociale verhuurkantoren steeg van 6.401 eind 2012 naar 7.025 eind 2013 en 7.785 eind 2014.

“Verhuurders vinden dus wel de weg naar de sociale verhuurkantoren”, argumenteert de federatie.

In een reactie zegt Vlaams parlementslid An Christiaens (CD&V) dat het niet de bedoeling is de goede werking van de sociale verhuurkantoren in twijfel te trekken. “Wel is het zo dat de peiling aantoont dat er weinig interesse is bij de eigenaars om samen te werken met de kantoren. Al bij al spreken die kantoren een beperkt publiek aan”, aldus Christiaens, die ijvert voor meer duidelijkheid en onderzoek naar de beperkte interesse. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content