Vastgoedinvesteerders zijn optimistisch

© belga

Het sentiment op de internationale vastgoedmarkten is aanzienlijk verbeterd. Dat concludeert vastgoedadviseur CBRE op basis van een enquête bij 360 investeerders.

Het sentiment op de internationale vastgoedmarkten is aanzienlijk verbeterd. Dat concludeert vastgoedadviseur CBRE op basis van een enquête bij 360 investeerders.

CBRE heeft woensdag op de internationale vastgoedbeurs Mipim in Cannes de resultaten van zijn jaarlijkse Real Estate Investor Intentions’ Survey gepresenteerd. Ondanks de aanhoudende moeilijke economische context ontwaart CBRE bij de vastgoedinvesteerders een uitgesproken positievere stemming dan in 2012. Zo verwachten de meeste investeerders dat ze dit jaar meer investeren en menen ze dat de toegang tot de kredietmarkt vergemakkelijkt. De economische malaise blijft wel een belangrijke bekommernis. Maar de vrees voor het einde van de eurozone is sterk afgenomen: nog 9% ziet dit als een reële bedreiging tegenover 25% een jaar geleden.

Meer interesse voor logistiek vastgoed

De enquête peilde ook naar de voorkeurmarkten van de investeerders. Net zoals in de eerder gepubliceerde studie Emerging Trends in Real Estate 2013 van het Urban Land Institute en het consultancybureau PWC komt ook in dit onderzoek Duitsland naar voren als favoriete markt. Voor meer dan een derde van de beleggers (35%) is Duitsland de meest aantrekkelijke markt voor investeringen in Europa, een toename van de populariteit in vergelijking met 2012 met 27%. Het Verenigd Koninkrijk staat op de tweede plek (24%) gevolgd door Centraal- en Oost-Europa dat de voorkeurmarkt is voor 14% van de investeerders. In Centraal- en Oost-Europa is vooral Polen populair.

Londen bevestigt zijn positie van aantrekkelijkste stad bij de vastgoedinvesteerders (31%). Het dankt die populariteit aan de omvang en de liquiditeit van de investeringsmarkt in combinatie met zijn (vermeende) status van veilige haven en de grote aantrekkingskracht op internationale kapitaalstromen.

Duitsland heeft geen enkele dominante stad genre Londen of Parijs, maar toch weten vier Duitse steden een plaats in de top 10 te veroveren. München verschijnt op de tweede plaats (16%), gevolgd door Berlijn, Hamburg en Frankfurt. Samen verzamelden deze vier Duitse steden 34% van de stemmen tegenover 21% vorig jaar. Brussel strandt op de elfde plaats.

De enquête toont ook enkele verschuivingen in de sectorvoorkeuren van de investeerders. Kantoorvastgoed blijft met 29% procent wel de meest geprefereerde sector, maar logistiek vastgoed wint aan interesse. Terwijl winkelvastgoed dan weer wat aan populariteit inboet.

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content