Strenge winter kost bouwsector 15 miljoen per dag

© belga

Het aanhoudend gure winterweer kost de bouwsector in ons land volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) 15 miljoen euro extra per dag.

De berekening van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is gebaseerd op een winterperiode die op dit moment ongeveer tien dagen langer duurt dan normaal. Voor heel België wordt de winterschade geraamd op 15 miljoen euro, voor Vlaanderen is dat 10 miljoen euro.

Voor grotere bouwbedrijven lopen de extra kosten op tot meer dan 50.000 euro per dag. Daarbij houdt de VCB geen rekening met de kosten gekoppeld aan de noodzakelijke reorganisatie van de bouwplaats, en evenmin met het maken van nieuwe afspraken met onderaannemers, noch met de schade die op de werven is ontstaan als een gevolg van de uitzonderlijk lage temperaturen.

De VCB laat ook de boetes buiten beschouwing die bouwbedrijven krijgen, doordat ze niet tijdig de vastgelegde opleveringsdatum halen.

Het aantal dagen dat de bouw stil ligt door het slechte winterweer, blijft toenemen. In de meeste streken duurt het officieel winterverlet nu al meer dan 30 dagen. Tijdens een normale winterperiode neemt het winterverlet slechts 15 tot 20 dagen in beslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content