Spaanse vastgoedreus vraagt gerechtelijk akkoord aan

© belga

Sacresa, een van de grootste Spaanse vastgoedgroepen, zit aan de grond en vraagt bescherming tegen zijn schuldeisers.

Als gevolg van de financiële crisis en de problemen in de Spaanse vastgoedsector heeft Sacresa aan de rechter bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Het bedrijf kampt met een schuldenberg van 1,8 miljard euro. De banken zouden een herfinanciering hebben geweigerd.

Volgens de krant La Vanguardia zou Sacresa als onderpand voor ongeveer 1 miljard euro gebouwen en gronden hebben aangeboden, maar de schuldeisers volharden in hun weigering.

De teleurgang van Sacresa is het op twee na grootste bankroet ooit van een bedrijf uit de Spaanse vastgoedsector. Eerder gingen al de groepen Martinsa Fadesa (7 miljard euro schulden) en Habitat (3 miljard euro schulden) over de kop.

Sacresa is eigendom van zakenman Román Sanahuja uit Barcelona. Die had ten tijde van de vastgoedboom goed geboerd: in 2007 nam hij zijn veel grotere concurrent Metrovacesa over. Maar sinds de crisis werden al heel wat participaties noodgedwongen van de hand gedaan.

De Spaanse vastgoedsector staat bij de banken voor maar liefst 325 miljard euro in het krijt. Naar schatting staan er nog 1 miljoen woningen in het land te koop, die ondanks de dalende prijzen geen koper vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content