Spaanse vastgoedmarkt houdt er ‘de schwung’ in

© iStock

2015 wordt een recordjaar voor de Spaanse vastgoedmarkt. Nooit meer buitenlanders hebben vorig jaar een Spaanse ‘casa’ gekocht. De Spaanse overheid doet er alles aan om de vaart erin te houden.

De Spaanse vastgoedmarkt blijft haar aantrekkingskracht op de Belg behouden. Van begin dit jaar tot nu investeerden zo 2235 Belgen in Spanje. Tegen eind dit jaar verwacht men af te tikken op 2980 Belgen die in 2015 een Spaans buitenverblijf kochten. Of beter gezegd: nog maar eens zo’n 4 procent méér dan vorig jaar. De grotere vraag naar Spaans vastgoed heeft de prijzen doen stijgen. Echte ‘koopjes’ zijn vandaag de dag dus niet meer aan de orde. Toch doen zowel de Spaanse regering als de financiële- en de vastgoedsector er alles aan om de markt niet te laten slabakken.

Minder meerwaardebelasting

Spaanse vastgoedsector is zelf vragende partij om de makelaars aan strengere regels te onderwerpen

Eén van de maatregelen die in het oog springen, is dat buitenlanders vanaf begin volgend jaar minder meerwaardebelasting zullen moeten afdragen aan de Spaanse staatskas als ze hun (recente) vastgoedinvestering weer verkopen. In 2014 bedroeg de belasting op de gerealiseerde meerwaarde nog 21 procent. Vanaf januari 2016 zal dat ‘nog maar’ 19 procent zijn.

Banken worden soepeler

Marleen De Vlijt, Manager partner van vastgoedkantoor Azull, gespecialiseerd in Spaans vastgoed benadrukt het volgende. “Ook de banken zijn een stuk soepeler geworden in hun kredietverstrekking aan buitenlanders. Tot voor kort sloten ongeveer tien procent van de Belgen die een tweede verblijf kochten in Spanje een lening af. Vandaag zien we dat dit al makkelijk 20 procent is. Bovendien lanceren de banken, samen met de projectontwikkelaars, ook nieuwe koopformules. Zo duiken de eerste groepsaankoop voor een Spaans buitenverblijf op, en dat tegen kortingstarieven van ruim 20 procent bij gezamenlijke aankoop.”

Betere bescherming van de consument

Minstens even opmerkelijk is de toegenomen aandacht van de Spanjaarden voor consumentenbescherming. Zeker nu blijkt dat 28 procent van de Spaanse vastgoedmakelaars illegaal zou optreden. “Men beseft dat dit investeerders kan afschrikken. En precies daarom is de sector zelf vragende partij om de Spaanse vastgoedmakelaars aan strengere regels te onderwerpen”, aldus De Vijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content