Rentevoeten woonleningen zitten opnieuw in de lift

© Belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie deze maand een woonlening wil afsluiten, heeft het misschien al gemerkt: sommige banken hebben de rentes verhoogd. De verhoging komt niet geheel als een verrassing.

Een rondvraag van De Standaard leert dat een aantal banken deze maand de rentes op de hypothecaire leningen naar boven heeft bijgesteld. Onder meer bij Argenta zitten de rentes in de lift. Wie momenteel een woonlening met een driejaarlijks variabele rente afsluit moet tot 5 basispunten meer betalen dan iemand die dezelfde woonlening afsloot in oktober.

Ook bij KBC zijn de woonleningen duurder geworden. De grootbank heeft de rente op een woonkrediet op 20 jaar verhoogd met 25 à 30 basispunten. “De stijgingen voor de andere looptermijnen liggen in dezelfde lijn”, klinkt het bij de bank. Volgens de krant hebben ook Belfius en ING de rentevoeten verhoogd. BNP Paribas Fortis houdt momenteel nog vast aan de huidige rentevoeten.

Stijging langetermijnrente

De renteverhogingen zijn een gevolg van een stijging van de langetermijnrente op tien jaar. In iets meer dan een maand is die gestegen van 0,1 naar 0,5 procent – een vervijfvoudiging. Maar dat is niet de enige reden dat de banken de tarieven optrekken. Volgens KBC is het voor de financiële instellingen fors duurder geworden om hun renterisico’s in te dekken. “Met name voor het indekken van woonkredieten met vaste looptijden van 15 jaar en 20 jaar”, klinkt het.

Voorts blijven de banken met een beschuldigende vinger in de richting van de Europese Centrale Bank (ECB) wijzen. Volgens hen begint het rentebeleid van de voorzitter Mario Draghi hoe langer hoe meer op de resultaten te wegen. Veel banken vrezen dan ook dat 2017 een rampjaar wordt. Daarom hebben onder meer ING en Crelan de afgelopen maanden aangekondigd dat ze het kantoor en/of het personeelsbestand de komende jaren afslanken.

Verdere renteverhogingen?

Vraag is of de andere banken zullen volgen. De geschiedenis leert dat wanneer een bank sleutelt aan de tarieven, de anderen volgen. Al is John Romain van het advieskantoor Immotheker ervan overtuigd dat riante renteverhogingen nog niet voor morgen zullen zijn. “De banken bulken nog altijd van de cash. Ze willen dat geld het liefst niet naar de ECB dragen, waar ze een negatieve rente van 0,4 procent betalen om hun geld te bewaren. Ze moeten er dus kredieten mee verstrekken”, zegt hij deze week in een interview met MoneyTalk. Maar als de rente op de overheidsobligaties blijft stijgen, zal de hypotheekrente op den duur toch volgen.

Het is uitkijken naar de rentevergadering van de ECB in december. Dan zal de centrale bank naar alle waarschijnlijkheid haar beleid bijsturen.

Partner Content