Orde van Architecten: ‘Verlaag btw-tarief voor totaalrenovaties van woningen’

Volgens de Orde van Architecten zijn meer dan de helft van de totaalrenovaties in Vlaanderen eigenlijk verdoken nieuwbouwwoningen. De Orde pleit er daarom voor het btw-tarief voor wie een huis sloopt en heropbouwt in heel Vlaanderen te laten dalen van 21 naar 6 procent.

Dat meldt de VRT-nieuwsredactie.

Nu betaalt u in de meeste gemeenten 21 procent btw op een nieuwbouwwoning en 6 procent btw als je een woning renoveert.

Grofweg is het zo dat minstens de helft van de te renoveren woning moet blijven staan en dat de woonoppervlakte maximaal verdubbeld mag worden. Van die regeling wordt vaak misbruik gemaakt. Mensen dienen plannen in om een huis te renoveren, maar stiekem slopen ze het huis bijna volledig en zetten ze een nieuwbouwwoning, waarop ze maar 6 procent btw betalen.

Voordelen

Woon je in Oostende, Brugge, Roeselare, Kortrijk, Gent, Dendermonde, Aalst, Sint-Niklaas, Antwerpen, Mechelen, Leuven, Hasselt en Genk, dan kun je niet alleen renoveren, maar ook een woning slopen en heropbouwen aan het verlaagde btw-tarief van 6 procent. De Orde van Architecten wil dat de regeling in heel Vlaanderen geldt.

Voor jonge gezinnen wordt het bouwen van een nieuwe woning dan weer wat betaalbaarder. De overheid genereert meer werkgelegenheid, want de ‘officiële economie’ zal groeien. En ook het klimaat wint erbij, want geheel nieuwe woningen zijn veel minder energieopslorpend dan slechte renovaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content