Open VLD verzet zich tegen aanpassing kadastraal inkomen

© Belga
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Open VLD verzet zich tegen een algemene herschatting van het kadastraal inkomen. “Laat de gemeenten vrij om de onroerende voorheffing gericht te verlagen voor bepaalde straten of wijken”, zegt Vlaams parlementslid Bart Somers.

Open VLD verwerpt een algemene herschatting van de kadastrale inkomens. Dat schrijft De Standaard. De parij reageert op de uitspraken van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) die een aanpassing van het KI ‘noodzakelijk’ vindt.

Ook in een interview met Trends pleit Homans voor de aanpassing het kadastraal inkomen. “Er is er in bepaalde wijken leegstand door dat hoge kadastraal inkomen. Dat kan niet. Er komt een enorme bevolkingsgroei op ons af. Waar vestigen de meeste mensen zich? In de steden. De ruimte is schaars. Bijbouwen is geen optie. Ik vind een aanpassing van het kadastraal inkomen dus noodzakelijk’, vertelt ze in het interview.

“Herziening staat niet in regeerakkoord”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft laten weten dat hij zijn administratie laat bekijken wat een algemene herschatting van de kadastrale inkomens kost aan tijd en middelen. ‘Zo’n herziening staat niet in het regeerakkoord, dus het heeft geen zin om de Vlaming ongerust te maken’, reageert Vlaams parlementslid Bart Somers.

Volgens de liberalen is het een beter idee om “de gemeenten vrij de onroerende voorheffingen te laten verlagen voor bepaalde straten of wijken, permanent of tijdelijk.”

Een win-winsituatie volgens Open VLD: “Lagere belastingen zullen renovaties stimuleren, die op hun beurt zorgen voor een aanpassing van het KI. Dat is een slimme manier om het kadaster te actualiseren zonder administratief titanenwerk.”

Ook CD&V vreest het schokeffect van een herschatting van de kadastrale inkomens, veertig jaar na datum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content