Nieuwe klanten BNP Paribas Fortis kunnen maximaal 80 procent lenen voor een huis

© REUTERS

BNP Paribas Fortis heeft de regels verstrengd voor nieuwe klanten die een woonkrediet willen afsluiten. Zij kunnen voortaan maximaal 80 procent van de waarde van het pand lenen.

De nieuwe voorwaarden gelden niet voor bestaande klanten. Wie van een andere bank overkomt, zal voortaan 30 procent uit eigen zak moeten betalen. Dat schrijft La Libre. Enerzijds moeten de mensen die een huis willen kopen minstens 20 procent van de woning financieren en anderzijds moeten zij de notariskosten op zich nemen. Die kosten komen ongeveer overeen met 10 procent van de aankoopwaarde van de woning. Al laat de bank in de krant weten dat er uitzonderingen mogelijk zijn. Zo zouden nieuwkomers met een belangrijk potentieel spaarvermogen een hoger bedrag kunnen lenen.

Waarschuwing Nationale bank

De marktleider heeft die beslissing genomen in navolging van een waarschuwing van de Nationale Bank. Samen met het Basel-comité oordeelde de Nationale Bank dat de banken een te groot risico nemen wanneer ze een woonlening afsluiten. Bij een vastgoedcrash zouden de panden waarop ze een hypotheek hebben sterk in waarde verminderen.

Daarnaast zijn de vaste rentes een doorn in het oog van het Basel-comité. Dat liet in juni weten dat de ontleners weinig tot geen risico nemen wanneer ze een woonkrediet afsluiten. De banken lopen daarentegen veel inkomsten mis als de rentes plots zouden stijgen. Daarom heeft het comité in juni een pleidooi gehouden voor de afschaffing van de vaste rente. De regulatoren opperden toen al dat de ontleners een grotere eigen inbreng op tafel moesten leggen.

De beslissing van BNP Paribas Fortis komt dan ook niet als een verrassing. De banken pleiten al langer voor een aantal aanpassingen, nu ze niet dieper kunnen snijden in de spaaropbrengsten. Momenteel mag de basisrente niet onder 0,01 procent zakken en de getrouwheidspremie moet minimaal 0,10 procent bedragen. Andere banken opperen dan weer dat ze bepaalde gratis diensten betalend gaan maken. Het is nog niet duidelijk of andere banken in de voetsporen van de marktleider zullen treden, of ze andere maatregelen zullen nemen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content