Nationale Bank nuanceert verplichte schatting bij hypotheeklening

© Belga

De Nationale Bank nuanceert het bericht van vorige week dat er voor een hyptheeklening voortaan een verplichte schatting nodig is. Volgens de instantie kunnen banken er ook voor kiezen een statistisch model te gebruiken.

Vanaf 2022 moeten banken vastgoed laten schatten voor ze een hypothecair krediet kunnen verstrekken en wordt het geleende bedrag berekend op basis van de geschatte waarde en niet langer op de aankoopprijs.

De Nationale Bank meldt nu dat banken ook een statistisch model kunnen gebruiken voor die schatting. Ze verwacht dat ze dat in de meeste gevallen ook zullen doen.

‘Een plaatsbezoek is alleen nodig als bijvoorbeeld de waarde van het pand met onvoldoende zekerheid kan worden bepaald, de database onvoldoende panden met gelijkaardige karakteristieken bevat of er pand-specifieke eigenschappen in acht genomen dienen te worden’, laat de Nationale Bank woensdag weten. In veel gevallen zal echter het statistisch model worden gevolgd en zullen er geen extra kosten zijn.

Een ontlener hoeft het verschil tussen de aankoopwaarde en de materiële waarde ook niet noodzakelijk zelf bij te passen. Banken mogen nog steeds 35 procent van hun leningen verstrekken aan een quotiteit boven de 90 procent. Volgens de NBB hebben de meeste banken nog enige marge in de toepassing van die regel.

Partner Content