Na spaarboekjes gaan woonleningen digitaal in België

© iStock

Voor het eerst wordt het dan in ons land mogelijk een hypothecair krediet via het internet af te sluiten. Hello Bank, de internetbank van BNP Paribas Fortis, start begin volgend jaar met het online aanbieden van woningleningen.

De snel voortschrijdende digitalisering van de financiële sector in België gaat hiermee een nieuwe fase in, aldus De Tijd. Almaar meer Belgen doen hun bankzaken via een tablet of smartphone, maar het online afsluiten van een woonlening was tot nu toe nog niet mogelijk.

Uitzondering nieuwbouw

Hello Bank zou mogelijk al volgende maand een platform voor hypothecaire kredieten lanceren, dat via het internet toegankelijk is. Daar zal iemand die klant is bij de bank een lening kunnen afsluiten voor de aankoop van een huis of appartement, met uitzondering van een nieuwbouw. De bank benadrukt dat ze haar pijlen richt op 18-tot 28 jarigen. “Daarom vormt het geen probleem dat een lening voor nieuwbouw nog op de traditionele wijze verloopt”, klinkt het bij de bank. “Jongeren kopen vooral vastgoed, en in het bijzonder flats.”

Naast mensen die een nieuwe woning willen bouwen, zullen ook nieuwe klanten geen digitale lening kunnen aangaan. De bank is verplicht om nieuwe klanten eerst te leren kennen. Daarom zal ze werken met vliegende bankiers die de klanten bezoeken.

De bank verwacht dat minstens 85 procent van de aanvragen meteen door het computersysteem kan worden goedgekeurd, terwijl in zowat 15 procent van de gevallen de tussenkomst van een kredietbeslisser zal nodig zijn. Enkel voor de ondertekening van het contract komt er nog papier aan te pas.

Ons land hinkt al een tijdje achterop in vergelijking met Nederland, Italië en de Angelsaksische landen. Zo biedt de Italiaanse zuster van Hello Bank al digitale woonleningen aan. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content