Mag je buur naakt zonnen in zijn tuin?

© Reuters
Jan Roodhooft Advocaat

Met de zomerse temperaturen van de laatste weken zonnen je buren geregeld naakt in hun tuin. Is dat zomaar toegelaten of kan je hen verhinderen om dat te doen?

Je buurman en buurvrouw hebben de gewoonte om naakt te zonnen in hun tuin. Met enkele minderjarige kinderen in huis zie je die taferelen niet echt meer zitten. Maar kan je hiertegen iets doen?

Afgesloten of niet. Is de tuin van je buren goed afgesloten, dan kan je er weinig tegen doen dat ze naakt zonnen. Dat is dan toegelaten. Heb je enkel inkijk door bijvoorbeeld op een ladder te staan of door een zolderraampje te kijken, dan zouden je buren je zelfs kunnen aanklagen als ‘gluurder’.

Is de tuin van je buren niet afgesloten, dan ligt het moeilijker. Je buren mogen dan niet zomaar volledig naakt zonnen. Als ze daarbij ook nog eens aanstootgevend gedrag vertonen kan dat al zeker niet door de beugel.

Hoe reageren? Neem in eerste instantie contact op met je buren en leg hen het probleem voor. Door te overleggen vind je wellicht een aanvaardbare oplossing waarbij je buren bv. een afsluiting plaatsen zodat ze niet meer te zien zijn.

Helpt dat niet dan kan je eventueel een strafklacht neerleggen tegen je buur. Je kan namelijk zeggen dat er sprake is van openbare zedenschennis. Het is uiteindelijk de rechtbank die het laatste woord heeft en bepaalt of het om openbare zedenschennis gaat of niet. De straf gaat van acht dagen tot één jaar gevangenis, de geldboete van € 26 tot € 500.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content