Liesbeth Homans: ‘Kadastraal inkomen moet aangepast worden’

Liesbeth Homans (N-VA), minister van Huisvesting © BELGA
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

In een interview met Trends dat woensdag verschijnt, pleit Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans voor een aanpassing van de kadastrale inkomens, die de basis vormen voor de belasting op onroerend goed. Die fictieve huuropbrengsten zijn niet meer aangepast sinds 1975, en dat leidt tot wantoestanden.

“Omdat ik Antwerpenaar ben, weet ik dat de hoogste kadastraal inkomens worden betaald in wat ooit de meest chique buurten van de stad waren, denk maar aan de Abdijstraat, de Offerandestaat en de Carnotstraat”, zegt Homans.

“Die inkomens zijn vastgesteld op de fictieve huurwaarde in 1975. Heel wat huizen zijn er volledig verloederd, omdat de eigenaars door dat hoge kadastraal inkomen niet worden aangemoedigd om te investeren.

“Er is er in bepaalde wijken leegstand door dat hoge kadastraal inkomen. Dat kan niet. Er komt een enorme bevolkingsgroei op ons af. Waar vestigen de meeste mensen zich? In de steden. De ruimte is schaars. Bijbouwen is geen optie. Ik vind een aanpassing van het kadastraal inkomen dus noodzakelijk.”

Vandaag zegt minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA) in De Tijd dat een snelle herziening van het systeem van kadastrale inkomens – om budgettaire en organisatorische redenenen – niet mogelijk is. Wel zal hij zijn administratie de opdracht geven om een voorbereidende studie uit te voeren naar de impact van een mogelijke actualisering in de toekomst. (HB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content