Laruelle dreigt met klacht tegen Vlaamse architecten

© belga

Minister van Zelfstandigen Sabine Laruelle (MR) overweegt een strafklacht tegen de feitelijke vereniging van Vlaamse architecten. Dat schrijft ze in een brief aan alle mandatarissen van de vereniging, meldt De Tijd vrijdag.

Het conflict tussen de Vlaamse architecten en Laruelle bereikt daarmee een nieuw hoogtepunt.

Bij de Orde van Architecten moeten alle beslissingen bekrachtigd worden in een nationale raad, bestaande uit Vlamingen, Franstaligen en Duitstaligen. In 2003 al richtten de Vlamingen een eigen raad op, maar dat was nooit meer dan een feitelijke vereniging.

In september 2009, stemde 88 procent van de Vlaamse mandatarissen voor een splitsing van de orde. Laruelle draaide door de problemen met de Vlaamse vereniging de geldkraan naar de hele Nationale Orde dicht. In een reactie stapten de Vlaamse architecten naar de Raad van State om de beslissing van de minister te laten schorsen.

In de brief die Laruelle nu heeft opgesteld, kondigt ze op haar beurt aan naar het gerecht te stappen als de architectenvereniging nog langer “de wet overtreedt”.

Volgens de voorzitter van de Nationale Orde, Michel De Keyser, is er evenwel al een oplossing in de maak, waarbij de orde wordt opgedeeld in een autonome Vlaamse en Franstalige Raad, met een klein nationaal orgaan dat deontologische kwesties en internationale dossiers behandelt.

De Keyser noemt de hele zaak geen communautaire, maar een juridische kwestie. “Het spreekt toch vanzelf dat de minister geen budget kan toekennen aan een vereniging die volgens de huidige wetgeving niet bestaat?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content