Lage spaarrente doet Vlamingen derde of vierde verblijf kopen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Nu het wettelijke minimum op de spaarboekjes het nieuwe normaal lijkt te worden, lonken almaar meer spaarders naar de vastgoedmarkt. Vlamingen kopen almaar vaker een derde of vierde woning, leert een onderzoek van de vastgoedgroep Azull.

In een zoektocht naar rendement is voornamelijk de Spaanse vastgoedmarkt in trek bij de Vlaming. Dat is niet onlogisch, klinkt het bij Azull, want de Vlaming die in buitenlands vastgoed investeert, doet dat meestal in Spanje. Het valt de vastgoedgroep op dat een toenemend aantal Vlamingen met een tweede woning in Spanje ook interesse heeft in een derde of vierde woning. De afgelopen twee maanden hebben in vergelijking met heel 2015 dubbel zoveel Vlamingen een derde of vierde verblijf in Spanje gekocht. “Een opvallende trend”, zegt Marleen De Vijt, CEO van Azull. “Tot voor kort gebeurde het zelden dat iemand met een tweede verblijf ook nog eens een derde verblijf kocht.”

Volgens De Vijt zal Spaans vastgoed nog een tijdje tot de verbeelding van de Vlaming spreken. “Veel kapitaalkrachtige Vlamingen maken zich zorgen door de vele berichten over negatieve spaarrente en beslissen daarom iets te ondernemen met hun spaargeld”, verduidelijkt ze.

Zoeken naar rendement

Investeerders mikken meer op het rendement bij verhuring”

Uit een enquête van Azull bij 420 Belgen blijkt bovendien dat twee op de drie kopers investeert in Spaans vastgoed om er zelf van te genieten. Ze zoeken geen rendement, maar levenskwaliteit. Zij die een derde of vierde verblijf kopen, zien dat echter wel als een investering die moet renderen.

“Zij mikken meer op het rendement bij verhuring. Ze zien het als een interessante belegging die moet opbrengen. En terwijl men vroeger een rendement van 3 tot 5 procent vaak nog iets te mager vond, is men daar vandaag bijzonder opgetogen mee”, aldus De Vijt.

Zij die op zoek zijn naar rendement zijn voornamelijk geïnteresseerd in vastgoed in toeristische gebieden. De investeerders voelen zich aangetrokken door de stijgende huuropbrengsten in dergelijke gebieden. Zo zijn de huurprijzen in sommige Spaanse regio’s met 4 procent gestegen. Opvallend is dat een koper van een derde of vierde verblijf niet langer kiest voor het traditionele vakantiehuis, maar voor een appartement met ‘hotelservice’. Daarbij wordt het appartement – van studio’s tot drieslaapkamerappartementen – voor verschillende jaren verhuurd door een hotel.

Volgens De Vijt rekenen heel wat Vlamingen erop dat ze op die manier zorgeloos kunnen investeren en verhuren. “Als ze voor dit systeem kiezen, hoeven ze zich niets aan te trekken van boekingen, onderhoud of inrichting. En toch hebben ze aan het einde van de rit een appartement in hun vastgoedportefeuille en geen hotelkamer”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content