Lage rente zet niet aan tot lenen van hogere bedragen

© ImageGlobe

De lage rentevoeten zorgen ervoor dat meer mensen een huis willen kopen of bouwen. De lage rente zet evenwel niet aan tot het ontlenen van hogere bedragen.

Het gemiddeld bedrag van een krediet blijft immers onveranderd. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Het gemiddeld bedrag van een krediet voor de aankoop van een woning daalde in het eerste trimester licht tot 143.000 euro. Het gemiddeld bedrag van een bouwkrediet bleef onveranderd op 151.000 euro.

Verantwoorde kredietverlening

“Kredietgevers en kredietnemers gaan voor verantwoorde kredietverlening”, aldus BVK-secretaris-generaal Ivo Van Bulck. Het belangrijkse criterium blijft dus de de terugbetalingscapaciteit.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal vertrekte kredieten in de eerste drie maanden van het jaar met bijna 13 procent is gestegen. Er wordt vooral geleend voor de aankoop of de bouw van een woning. Er werden in totaal iets meer dan 52.000 hypothecaire kredieten verstrekt, externe herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, voor een totaalbedrag van bijna 6 miljard euro.

Vaste rente blijft populair

Voorts leren de cijfers dat negen op de tien ontleners een woonlening afsluiten tegen een vaste rentevoet of variable rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. Ondanks de lage rentetarieven blijft een kleine groep (1,56%) kiezen voor een rentevoet die jaarlijks verandert. “De Belgische consument blijft dus in overgrote mate kiezen voor zekerheid”,aldus BVK.

Uit cijfers van de Nationale Bank van België blijkt bovendien dat de rentevoeten ook het afgelopen kwartaal lichtjes zijn gedaald.

Lage rente zet niet aan tot lenen van hogere bedragen
© NBB

Al lijken de tarieven over hun dieptepunt heen te zijn. Zo heeft BNP Paribas Fortis de hypothecaire rentes met 0,10 procentpunt verhoogd in mei. De andere grootbanken volgen de marktsituatie op.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content