Lage inkomens kiezen ondoordacht voor een woonlening met een variabele rente

© iStock

Mensen met een laag inkomen kiezen vaker onterecht voor hypothecaire lening met een variabele rente. Die is vaak lager dan een vaste rente, maar kan in de toekomst wel stijgen.

Mensen met een laag inkomen kiezen sneller voor een variabel rente wanneer ze een hoog bedrag lenen. Dat is risicovol, omdat net de laagste inkomens het moeilijk hebben om een rentestijging op te vangen. Dat schrijft De Standaard op basis van een studie van Sven Damen en Erik Buyst (KU Leuven).

Kortzichtigheid is één van de voornaamste redenen waarom lage inkomens voor een variabele rente kiezen. Een variabele rentevoet is vaak lager, waardoor een afbetaling bij de start financieel meer haalbaar is. Maar op termijn kan de rente niet alleen dalen, maar ook stijgen.

“Zorgwekkende tendens”

Zo’n lening houdt niet alleen risico’s in voor de lener, maar ook voor de bank. Die zijn nog niet massaal boven water gekomen, omdat de rente gunstig evolueerde. “De voorbije jaren hebben we het geluk gehad dat rentevoeten zijn blijven dalen. Maar dat de laagste inkomensprofielen voor een variabele rente kozen, is zorgwekkend”, zegt Damen aan de Standaard.

Ook mensen met een hoog inkomen zijn geneigd om een lening aan te gaan met een variabele rente. “Bij de hogere inkomens zijn het vooral de hoogst opgeleiden die voor een variabele rentevoet kiezen. Dat is logisch omdat zij betere carrièreperspectieven hebben. Zij kunnen een eventuele stijging van de hypotheekafbetalingen beter opvangen”, aldus Damen.

Vorig jaar was 27 procent van de nieuw afgesloten leningen variabel. Tien jaar geleden was dat nog 67 procent.

Indien je toch een variabel rente wil aangaan, kan je aan een adviseur vragen om statistische gegevens over de rente in een historisch perspectief te plaatsen. Dan kun je beslissen of het of het aangewezen is een vaste of een variabele rente te nemen. Het verleden is geen garantie voor de toekomst, maar kan wel een leidraad zijn. Al blijft het een risicovolle keuze. (De Standaard/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content