KBC voorspelt zachte landing woningvastgoed

© reuters

Een KBC-studie over de woningmarkt verwacht een reële prijscorrectie van zo’n 10 procent in 2012-2013 in België. Dat betekent dat het woningvastgoed een zachte landing maakt.

Daarmee weerleggen Johan Van Gompel en Lieven Noppe recente berichten van de ECB dat de Belgische woningen 10 tot 60 procent overgewaardeerd zouden zijn.

“Dit verschil alleen al geeft de grote mate van onzekerheid aan waarmee de parameters van waardering moeten worden geïnterpreteerd,” zeggen ze. “Met de traditionele price-to-income- en price-to-rentratio’s kom je tot de hoogste overwaardering. Maar die parameters hebben belangrijke tekortkomingen.”

Meer betrouwbare en omvattende benaderingen zoals de waarderingen in functie van de betaalbaarheid of de historische prijsevolutie spreken van een overwaardering van 5 à 15 procent eind 2011.

De macro-economische impact van een terugval van de prijzen zal in België veel beperkter zijn dan in landen als Ierland en Spanje, waar ze banken en overheden in de problemen bracht. In ons land ging de hausse niet gepaard met een explosieve groei van de woningbouw, noch met een excessieve schuldopbouw. Woningen dienen in België in bijna driekwart van de gevallen voor de eigen huisvesting, niet als investering. Daardoor zijn de negatieve effecten op de consumptie verwaarloosbaar en tasten lagere vastgoedprijzen de betalingscapaciteit van de ontlener niet aan.

“Een rentestijging is het belangrijkste risico voor de vastgoedprijzen. Dat zou ook de kwaliteit van de woonkredietportefeuille aantasten”, stelt de studie. “Een toename van de werkloosheid is een groter risico voor de kredietportefeuille, aangezien er indicaties zijn dat een deel van de kredietnemers de voorbije jaren steeds hogere schulden is aangegaan om te blijven participeren in een – onder meer door de inzet van financieel vermogen – steeds duurdere markt.” (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content