ING verwacht lichte daling woningprijzen in 2019

© belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De reële prijs van de huizen is stabiel, maar die van de appartementen daalt licht. ING verwacht ook de volgende jaren een lichte prijscorrectie van het Belgische woningvastgoed door een rentedaling.

Een vastgoedstudie van ING voorspelt een lichte correctie van de gemiddelde prijs van de Belgische woningen in 2019. Dat is een gevolg van de verwachte rentestijging door het verstrakte monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Voor dit jaar voorspelt ING een groei van 1,5 tot 2,5 procent.

Steven Trypsteen, econoom ING België: “Volgens de Nationale Bank is het Belgische woningvastgoed met 6,5 procent overgewaardeerd. We verwachten dat die overwaardering de volgende jaren wordt bijgestuurd door een nominale prijsdaling. Bovendien zal het gemiddelde inkomen in België stijgen door de economische groei, zodat de woning betaalbaarder wordt en de overwaardering ook afneemt. Met een rentedaling verdwijnt de kunstmatig opgepepte markt en is het back to normal.”

De woningen stegen met 2,4 procent in het eerste kwartaal van dit jaar tegenover een jaar eerder. Met een inflatie van net geen 2 procent wijst dat op een stabiele markt. Dat gebeurt na een lichte daling van de reële prijzen in 2016, die op haar beurt een correctie was van de lichte oververhitting in 2014-2015.

Reële prijsdaling voor appartementen in Brussel

De prijzen stegen het eerste kwartaal het sterkst voor de huizen in Vlaanderen (1,7%). Die bedraagt 240.319 euro. Jaar op jaar was er een stijging van 2,7 procent in dat segment. Sinds 2010 stegen ze met 28 procent. De prijs van de appartementen steeg in Vlaanderen amper met 1,5 procent op jaarbasis, wat neerkomt op een reële prijsdaling. De gemiddelde prijs is nu 232.564 euro. De prijs van Vlaamse appartementen nam sinds 2010 toe met 22 procent.

Trypsteen: “De prijs van de appartementen wordt gecorrigeerd. De markt werd zwaar beïnvloed door beleggers die een alternatief zochten voor aandelen en spaarboekjes. Kopers genoten ook van de lage rente, wat de prijs van nieuwbouw de hoogte injoeg. In het derde kwartaal van 2015 steeg de prijs van de appartementen zelfs met 7 procent.”

Notarisbarometer

Volgens de Notarisbarometer, die vandaag werd gepubliceerd, stegen de prijzen van huizen in het tweede kwartaal met 4,1 procent en die van appartementen met 0,7 procent tegenover het eerste kwartaal van 2018. De transacties daalden met 1,9 procent op jaarbasis. Trypsteen: “Voor de vastgoedprijzen baseer ik me liever op de prijzen van de federale overheidsdienst Economie, omdat die uitgaat van reële verkopen en niet van verkoopcompromissen. Wel geloof ik dat het aantal transacties is verminderd, omdat kopers de aankoop van een appartement uitstelden met het oog op de verlaging van de registratierechten verleden maand.”

Informatisering

ING verwacht dat de nieuwbouwmarkt sterk zal worden beïnvloed door de informatisering. “Het bouwproces wordt sterk geautomatiseerd en de sector zal overschakelen van stukfabricage naar massaconsumptie”, aldus Trypsteen. “De vastgoedmarkt zal sterker worden gedigitaliseerd, wat de aanloop- en de beheerkosten zal doen dalen. De leegstand zal dalen omdat geïnteresseerde bewoners sneller en breder geïnformeerd worden over mogelijke huurappartementen. Het rendement van de beleggers zal zo stijgen. Bovendien wordt het onderhoud goedkoper, omdat de syndicus sneller op de hoogte is van mankementen, waardoor de herstelling eerder en dus goedkoper zal gebeuren. Ook dat geeft een hoger rendement.”

Hogere huur

Een innovatief gebouw kan ook voor een hogere huur zorgen. De extra diensten van zogenoemde smart buildings kan de bereidheid van de huurder verhogen om een hogere huur te betalen. Daarnaast zorgt het lagere energiegebruik voor minder kosten en is er ruimte voor hogere huur. “Een logisch gevolg van de lagere rendementseis en hogere huur is dat de waarde van vastgoed vergroot, wat dan weer de extra kosten van de investeringen in nieuwe technologie rechtvaardigt”, voorspelt Trypsteen. “Dat veroorzaakt een kleine revolutie in het beleggersvastgoed.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content