Hypotheekleningen brengen geld op door lage rente

© belga

Wie als huiseigenaar de afgelopen jaren een hypothecair krediet afsloot tegen een jaarlijks aanpasbare rente, verdient daar nu geld mee. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag.

De rente is tot zo’n laag niveau gezakt dat de huiseigenaars, geholpen door de fiscale gunstregeling, jaarlijks meer geld van de fiscus terugkrijgen dan dat ze rente betalen aan de bank.

De bankencrisis heeft ervoor gezorgd dat de marktrente naar extrrem lage niveaus is gezakt. Woonkredieten met een variabele rente worden jaarlijks automatisch aangepast aan die marktrente (de referentierente), verhoogd met het winstpercentage van de bank, dat bij de ondertekening van het kredietcontract wordt overeengekomen.

De harde concurrentiestrijd tussen de banken onderling brachten heel kleine winstmarges van 0,5 procent mee. Sinds de wereldwijde crisis zijn die marges weer gestegen tot 2 procent en meer.

Beide factoren leiden ertoe dat wie afgelopen decennium leende, tegen het huidige markttarief gemiddeld kan rekenen op een neerwaartse rente-aanpassing tot minder dan 1 procent.

In extreme gevallen – als de bank het krediet destijds met verlies toestond – kan de rente volgens immotheker John Romain zelfs zakken tot onder de ‘referentierente’. Tot de rente eind 2010 stijgt – zoals wordt verwacht – valt er op die manier geld te verdienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content