‘Huurinkomsten worden te weinig belast’

© BELGA

Volgens Jan Van Hove, de nieuwe hoofdeconoom van KBC is er nog ruimte om de belasting op huurinkomsten te verhogen.

In een interview met De Tijd zegt de nieuwbakken hoofdeconoom dat een verhoging van de belasting op huurinkomsten kan leiden tot een nieuw evenwicht op de vastgoedmarkt. Al waarschuwt hij dat de regering niet plots de belasting kan verhogen. “Een abrupte belastingverhoging kan leiden tot een vastgoedcrisis”, aldus Jan Van Hove. Een verhoging binnen bijvoorbeeld tien jaar kan volgens hem dan weer zorgen voor een afkoeling op de vastgoedmarkt.

Hij is niet de eerste persoon die een pleidooi houdt voor een verhoging van de belasting op de huurinkomsten. Onder meer CD&V heeft in het kader van de taxshift al voorgesteld om die belasting te verhogen. Het huidige tarief die de verhuurders nu betalen ligt meestal niet in lijn met hun werkelijke inkomsten. Vandaag wordt de verhuurder belast op het kadastraal inkomen verhoogd met 40 procent.

Hernieuwe aandacht voor de huurmarkt

Zo’n belastingverhoging ligt wel in strijd met de plannen van de Vlaamse regering. Zo wil Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Wonen met een aantal hervormingen de huurmarkt nieuw leven inblazen. Ze wil onder meer de contracten van korte duur aan banden leggen. Enkel wanneer de verhuurder en de huurder een overeenkomst hebben is zo’n contract mogelijk. In het verlengde daarvan wil Homans van contracten van negen jaar de vaste norm maken.

Voorts wil ze subsidies geven aan mensen die een woning goedkoper willen verhuren. In ruil moet de verhuurder zich aan een afgesproken maximumprijs houden. Homans hoopt met dergelijke maatregelen de huurmarkt aantrekkelijker te maken, waardoor de vraag naar een eigen woning daalt.

Stormloop vastgoedmarkt

De vraag naar vastgoed kende sinds de hervorming van de woonbonus een explosieve groei. Die groei werd verder gestuwd door de goedkopere woonlening met als gevolg dat de vastgoedprijzen met 2,5 à 4 procent stegen in 2015. Daarenboven zoeken beleggers naar rendementen op de vastgoedmarkt.

Cijfers van de notarisfederatie tonen aan dat er nog steeds een enorme stormloop is op de vastgoedmarkt. Het aantal vastgoedtransacties in het tweede kwartaal steeg met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar naar een absoluut record. “We mogen spreken over een stormloop bij de notarissen”, aldus Bart Van Opstal van de notarisfederatie.

Een groeiende huurmarkt kan dus helpen om de vastgoedmarkt af te koelen. Nog voor het zomerreces wil Homans dat beleidsdocument bespreken met haar collega’s in de Vlaamse regering.

Een analyse van ING toonde eerder al aan dat een eigen woning in de toekomst minder gaat renderen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content