‘Goedkoop huren wordt onmogelijk in Vlaanderen’

© Belga

Vlaanderen telt veel te weinig goedkope huurwoningen. Tot die bevinding komt de Huurdersbond in een rapport. De prijzen van de minst dure woningen op de markt zijn nooit eerder zo sterk gestegen.

De prijs van de goedkoopste huurwoningen steeg met bijna 9 procent, en dat is veel sneller dan de duurdere woningen. Gemiddeld betalen huurders in Vlaanderen 588 euro per maand. Dat berichten de Mediahuis-kranten op basis van het onderzoek.

“Op je factuur scheelt die stijging al gauw 31 euro. Dat is veel geld voor iemand die met één inkomen moet rond­komen”, zegt Joy Verstichele van de Huurdersbond. “Bovendien zijn het dikwijls kwalitatief minder goede woningen, die minder goed geïsoleerd zijn. Ze kosten dus ook meer aan energie.”

In 2013 bleek al dat een derde van de huurders – bijna 167.000 Vlaamse gezinnen – niet genoeg overhield aan het einde van de maand om menswaardig te leven. “Slechts een schamele 3,75 procent van hen krijgt een huurtoelage.”

Meer sociale huurwoningen

Verstichele wil dat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) meer sociale huurwoningen bijbouwt, dat ze meer huursubsidies toekent en dat ze verhuurders fiscaal stimuleert om goedkopere woningen aan te bieden.

In 2016 werd voor een recordbedrag van 866 miljoen euro geïnvesteerd in de sociale woningbouw, reageert Toon De Bock, woordvoerder van de minister. Het is ook de bedoeling dat voor de zomer het systeem van de geconventioneerde huur wordt goedgekeurd. “Eigenaars die bereid zijn hun woning voor een bepaalde termijn tegen een lagere prijs te verhuren, krijgen daarvoor een financiële tegemoetkoming.”

Partner Content