Geen hogere vergoeding voor herfinanciering woningkredieten

© iStock

Kris Peeters, minister van Economie en Consumentenzaken, heeft de vraag van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) om de herfinanciering van een woonkrediet duurder te maken afgeschoten.

De BVK pleitte tijdens de voorstelling van de jaarresultaten voor een verhoging van de zogenaamde wederbeleggingsvergoeding, een vergoeding die ontleners moeten betalen als ze hun woonlening willen herfinancieren. Banken kunnen een vergoeding van drie maanden intrest op het resterende bedrag eisen. “Dat is veel te weinig”, zei Gérald Bogaert, bestuursvoorzitter van de BVK,.

Door de aanhoudende lage rente hebben de banken al een stormloop aan klanten ontvangen die hun lening willen herfinancieren. Volgens de BVK heeft dat de financiële instellingen al miljarden gekost.

Drie maanden blijft ongewijzigd

In het kader van de hertekening van de hypotheekwet, die uiterlijk tegen 21 maart moet aangepast worden aan de Europese richtlijn, hoopte de vereniging nu haar gelijk te halen. Maar Kris Peeters houdt voet bij stuk. “De Europese richtlijn laat inderdaad enige vrijheid voor de wederbeleggingsvergoeding. Maar minister Kris Peeters kiest er in het wetsontwerp voor om de termijn van drie maanden intrest niet te verhogen”, zegt de kabinetswoordvoerder Koen Colpaert in de krant.

Ook Test-Aankoop is niet te spreken over de eis van de BVK. Volgens de consumentenorganisatie zou een te hoge wederbeleggingsvergoeding kredietnemers ervan doen afzien opnieuw over hun krediet te onderhandelen. “Met als resultaat minder concurrentie tussen de banken en op termijn mogelijk een stijging van de rentevoeten”, besluit Test-Aankoop. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content