Forse toename leegstand in Belgische winkelsteden

© belga

De leegstand in sommige winkelbuurten neemt stilaan dramatische proporties aan. In de Sint-Niklase binnenstad staat een op de vijf panden leeg. In Luik is dat een op de zes. In alle belangrijke winkelsteden stijgt de leegstand, behalve in Brussel en Gent. Dat bericht De Tijd vrijdag.

In ons land is de leegstand in de winkelsteden in een jaar tijd gestegen van 5,42 naar 6,18 procent. Dat stemt overeen met een toename van 14 procent. In het tweede halfjaar is de toename versneld, blijkt uit cijfers van de informatieverstrekker voor winkelpanden Locatus.

De voorbije maanden raakten steeds meer winkels en horecazaken door de economische crisis in de problemen. Vooral horecazaken, lokale voedingswinkels en kledingzaken verdwenen uit het straatbeeld.

Lokale factoren blijken ook een rol te spelen in de ontwikkeling van de leegstand in een winkelbuurt. De leegstand in Sint-Niklaas is zeven keer groter dan die in Gent. Het succesvolle Waasland Shopping Center heeft een bijzonder negatieve impact op de binnenstad van Sint-Niklaas.

Maar niet alle problemen van winkelbuurten hebben te maken met
shoppingcentra. Ook in Mechelen staat een op de zes winkels leeg, en daar is geen shoppingcenter in de buurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content