Distributienettarieven elektriciteit tonen gat van meer dan 40 miljoen euro

© istock

De distributienettarieven voor elektriciteit, die een groot stuk van de stroomfactuur uitmaken, zijn vorig jaar onderschat voor ruim 42 miljoen euro. Dat blijkt uit berekeningen van de Vlaamse energieregulator Vreg. Het miljoenentekort zal verrekend worden in de tarieven voor 2018. Of dat ook een hogere factuur betekent, is nog niet duidelijk.

Het is de Vlaamse regulator Vreg die de distributienettarieven opstelt. ‘Maar dat is niet altijd perfect te voorspellen’, aldus Vreg-directeur Dirk Van Evercooren. Zo is bijvoorbeeld niet perfect te voorspellen hoeveel elektriciteit en aardgas uiteindelijk zal worden verbruikt.

Wat blijkt: de distributinettarieven voor elektriciteit zijn onderschat voor ruim 42 miljoen euro of 2 procent. Voor aardgas is er een tekort op de doorgerekende tarieven van ruim 3 miljoen euro of 1 procent.

Die tekorten zullen worden verrekend in de tarieven voor 20018. Maar, zo benadrukt men bij de Vreg, het ‘is niet zo dat omwille van negatieve saldi van 2 en 1 procent dat de tarieven ook met 2 en 1 procent gaan stijgen. Dat is absoluut voorbarig’, aldus Van Evercooren. ‘Er zijn nog veel andere factoren die de tarieven bepalen.’

Partner Content