Peter Vanden Houte

‘De rugwind voor de vastgoedmarkt neemt af’

Peter Vanden Houte Hoofdeconoom bij ING België 

Volgens Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, heeft de langetermijnrente een dieptepunt bereikt. “De rugwind voor de vastgoedmarkt neemt dus af, op een ogenblik dat de prijzen al niet echt goedkoop zijn.”

Elke maandag schotelen we drie vragen voor aan een econoom of strateeg die zijn licht laat schijnen over enkele actuele thema’s. Vandaag: Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België

Sommige banken hebben de hypotheekrente recent verhoogd (BNP Paribas Fortis, Crelan,…). Andere banken hebben de kosten voor de opening van een kredietdossier opgetrokken (KBC). Verwacht u dat een stijging van de hypotheekrente of eventueel een verstrenging van de kredietverlening een impact zal hebben op de Belgische vastgoedmarkt de komende jaren?

Vanden Houte: “De Belgische vastgoedmarkt heeft in het voorbije decennium nooit een echte correctie gekend. In vergelijking met het inkomen zijn de Belgische woningprijzen eerder aan de dure kant, maar de lage rente heeft dat grotendeels gecompenseerd. De veranderingen van de fiscale aftrekbaarheid van hypotheekleningen in de drie Gewesten, zou normaal gezien tot een prijscorrectie van 5 à 10 procent moeten geleid hebben, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Dat zorgt voor wat nervositeit bij de toezichthouder, waardoor er in de toekomst bij de banken vermoedelijk meer kapitaal moet opzij gezet worden voor elke verstrekte hypotheeklening, wat de tarieven eerder wat zal verhogen. Daarnaast heeft de langetermijnrente een dieptepunt bereikt, al verwachten we ook geen sterke hausse. De rugwind voor de vastgoedmarkt neemt dus af, op een ogenblik dat de prijzen al niet echt goedkoop zijn, maar een echte crash lijkt ook weinig waarschijnlijk. We verwachten in de komende jaren een prijsevolutie die lager dan de inflatie zal uitvallen, wat betekent dat vastgoed in reële termen goedkoper zal worden.”

Uit een peiling van Le Soir blijkt dat 58 procent van de respondenten denkt dat ze minder koopkracht hebben dan 12 maanden geleden. Uit een peiling van VTM blijkt dat 6 op 10 Belgen het leven duurder vindt onder de regering Michel I. Klopt die perceptie? Kan die perceptie wegen op het Belgische consumentenvertrouwen en op de uitgaven van de consumenten?

Vanden Houte: “De perceptie rond koopkrachtverlies in België is wellicht sterker dan de realiteit, omdat de besparingsmaatregelen van de regering nogal in de verf werden gezet, zelfs indien niet iedereen door alle maatregelen tegelijkertijd wordt getroffen. Het klopt natuurlijk dat de hogere belastingen op energie de inflatie in de voorbije 12 maanden hebben opgedreven. Sinds de start van de regering-Michel zijn de consumptieprijzen op anderhalf jaar tijd al met circa 2.6 procent gestegen, tijdens de drie jaren van de regering-Di Rupo was dat amper 3 procent. Het beschikbaar inkomen per inwoner is dan weer meer toegenomen in het voorbije anderhalf jaar dan tijdens de vorige regering, vooral dankzij het toenemende aantal banen. Misschien zijn niet alle Belgen erop vooruitgegaan, maar gezien de groei van de gezinsconsumptie in het voorbije jaar duidelijk naar een hogere versnelling is geschakeld, moet het al bij al toch wel meevallen met de evolutie van de koopkracht.”

Op 17 juni bekijkt de Amerikaanse centrale bank opnieuw of ze iets zal wijzigen aan haar rentebeleid. Hoe groot schat u de kans op een renteverhoging? En welk effect heeft dat op de rest van de wereld? Op ons?

Vanden Houte: “Het is duidelijk dat de Federal Reserve voorlopig alle opties wil open houden, al was er nauwelijks groei in het eerste kwartaal. Volgens de “real-time” ramingen van de Federal Reserve zou de groei in het tweede kwartaal wel weer rond de 2 procent moeten uitkomen: goed, maar niet exceptioneel. Echt haast is er dan ook niet om de rente op te trekken, ook al omdat de inflatie laag blijft. Een te agressief klinkende Fed zou bovendien wereldwijd voor marktturbulentie en risico-aversie zorgen, waardoor een monetaire verstrakking dan weer minder noodzakelijk wordt. We mikken eerder op een renteverhoging in september. In dat scenario is het niet gezegd dat de dollar een duw in de rug krijgt, gezien er voor dit jaar al zeker één additionele renteverhoging is ingeprijsd.”

Zit u met prangende vragen. Mail ze naar moneytalk@moneytalk.be met als hoofding: vraag voor economen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content