China schiet vastgoedsector te hulp

© Belga Image

China komt met een grootschalig plan om de kwakkelende vastgoedsector er weer bovenop te krijgen. Die sector was in het verleden de motor van de economische groei in het land, maar door de verstrakking van het kredietbeleid en door de coronapandemie hebben veel vastgoedbedrijven het moeilijk. Het bekendste voorbeeld is Evergrande, dat bijna bezweek onder een schuldenlast van 300 miljard dollar.

De Chinese financiële regulatoren hebben nu een zestienpuntenplan opgesteld, met bijvoorbeeld minder strenge betaalvereisten voor huizenkopers of een verlenging van de termijnen van uitstaande kredieten voor projectontwikkelaars. De details van het plan werden niet openbaar gemaakt, maar de Chinese media hebben er maandag wel over bericht.

‘Dit kan een gamechanger zijn voor de sector, als de eerste ondersteunende maatregelen vanwege de centrale autoriteiten’, aldus de analisten van Citigroup.

De vastgoedsector is samen met de bouw goed voor een kwart van het bruto binnenlands product van China. Heel wat werven lagen de voorbije maanden stil wegens een gebrek aan liquiditeit. Verwacht wordt dat de aangekondigde maatregelen die problemen zullen verhelpen en de economische groei in China zullen boosten.

De beurs van Hongkong (+1,36 procent) reageerde positief op het nieuws, met vooral koerswinsten voor de vastgoedspelers.

Partner Content