Brussel op twee na rijkste regio van Europa

© BELGA

In 2013 bleef Brussel de op twee na rijkste regio van de Europese Unie. Het vergelijkbare regionale bruto binnenlands product (bbp) per inwoner kwam uit op meer dan het dubbele (207 procent) van het gemiddelde voor de 28 lidstaten.

Londen-centrum spant met verve de kroon met meer dan drie keer het gemiddelde (325 procent). Ook Luxemburg-stad gaat Brussel vooraf (258 procent), zo blijkt uit cijfers van Eurostat.

De Europese statistiekdienst plaats wel een belangrijke kanttekening bij de cijfers. In sommige regio’s is er een forse beïnvloeding door de pendelaars, die het regionale bbp naar een niveau duwen dat de actieve inwoners van de regio op zich niet kunnen bereiken. Een omgekeerd effect is er in de regio’s waar deze forensen wonen. Zoals gekend trekt dagelijks een grote stroom werknemers naar Brussel.

Hamburg en Groningen vullen de top vijf van rijkste regio’s aan. Daarna volgen de regio’s Bratislava, Stockholm, groot-Parijs (Île de France), Praag en Opper-Beieren. Het gaat dus niet enkel om hoofdsteden.

Antwerpen rijkste Belgische provincie

Het Franse overzeese departement Mayotte is de zwakste regio. Het eiland tussen het Afrikaanse continent en Madagascar moet het stellen met 27 procent. De rest van de twintig armste gebieden bestaat uitsluitend uit Bulgaarse, Roemeense, Hongaarse en Poolse regio’s.

Wie tot slot naar België (119 procent) kijkt, ziet dat Antwerpen (140 procent) de rijkste provincie is, gevolgd door Waals-Brabant (129 procent), Vlaams-Brabant (126 procent), West-Vlaanderen (114 procent) en Oost-Vlaanderen (109 procent). Limburg zit als enige Vlaamse provincie onder het gemiddelde (99 procent). Dan volgen nog Luik (88 procent), Namen (85 procent), Henegouwen (78 procent) en Luxemburg (77 procent). (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content