Bouwbarometer sputtert

© belga

Het orderboekje van de meeste Vlaamse bouwkmo’s is maar tot een halfjaar verder gevuld. Slechts 8 procent van die kmo’s heeft werk voor meer dan negen maanden. Dat blijkt donderdag uit de barometer van Bouwunie, de bij Unizo aangesloten unie van het kmo-bouwbedrijf.

De barometer is in het tweede kwartaal van 2010 gestegen tot 99,2 punten. Dat is heel wat beter dan het laagterecord van het vorige kwartaal, maar de barometer blijft wel nog onder de “gezonde grens” van 100 punten en wijst daarmee nog steeds op een licht negatief evoluerende bouwconjunctuur.

Van de Vlaamse bouw-kmo’s heeft 42 procent nu meer werk dan in het eerste kwartaal van het jaar. Ruim twee op de tien (23 procent) verwachten bovendien een toename in het werkvolume van de zomermaanden. De toename is volgens Bouwunie vooral toe te schrijven aan de relancemaatregelen voor de bouw, maar door het stopzetten van de btw-maatregelen uit het federale relanceplan gaat de woningbouw volgens de unie een dip tegemoet.

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, blijken bovendien nog altijd niet goed. Bijna drie op de tien (28 procent) bouwbedrijven stellen dat die zelfs slechter geworden zijn. Slechts 54 procent van de bouwbedrijven geeft aan dat de huidige prijzen (voor werken die ze nu aan het uitvoeren zijn) voor hen winstgevend zijn. Voor de nabije toekomst verwacht een op de vier een verdere daling van de prijzen (voor werken waarvan ze nu prijs opmaken).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content