Bourgeois wil nog dit jaar vastgoed Vlaamse overheid inventariseren

© belga

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois plant tegen eind 2010 een inventarisatie van alle vastgoed dat in het bezit is van de Vlaamse overheid. Dat heeft hij in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Marino Keulen (Open Vld).

Keulen wilde weten hoe het zit met de leegstand van Vlaamse overheidsgebouwen. De verkoop van overtollige gebouwen zou namelijk een mooie besparing kunnen opleveren. “Het oplijsten van leegstaande gebouwen is echter niet het enige aspect van een actiever vastgoedbeleid”, antwoordde Bourgeois.

Zijn administratie werkt aan een ruimere rapportering om te zien waar er efficiëntiewinsten geboekt kunnen worden, legde hij uit. De inventarisatie van al het vastgoed van de Vlaamse overheid maakt daar deel van uit.

Keulen bracht ook de door de Vlaamse overheid gehuurde gebouwen aan. Er is een duidelijk overaanbod op de Brussels huurmarkt en dus is dit het uitgelezen moment om lopende huurcontracten opnieuw te onderhandelen, redeneerde hij.

Volgens Bourgeois is het echter niet zo eenvoudig. “Voor de meeste grotere gebouwen zijn huurovereenkomsten met looptijden van 18 tot 27 jaar afgesloten. Het openbreken van dergelijke contracten resulteert zo goed als altijd in schadevergoedingen die even groot zijn als het betalen van de huur zelf”, aldus de minister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content