Belgen trekken massaal naar de bank voor een renovatielening

© iStock

Het aantal aanvragen voor een hypothecair krediet is in mei fors toegenomen tegenover vorig jaar. Het merendeel van de Belgen wil nog snel een renovatielening afsluiten.

Het aantal kredietaanvragen lag in mei 95 procent hoger dan mei vorig jaar. Het overeenstemmende totaalbedrag lag 88 procent hoger. Ook de verstrekte kredieten stegen fors: 65 procent meer in aantal en 64 procent meer in bedrag. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de federatie van de financiële sector. Het is al de derde maand op rij dat het aantal hypothecaire kredietaanvragen sterk stijgt.

Belgen trekken massaal naar de bank voor een renovatielening
© Febelfin

Wijziging btw-regels

De cijfers over de hypothecaire kredieten worden al enkele maanden beïnvloed door het stijgend aantal herfinancieringen, als gevolg van de lage rentes. Maar ook de wijzigende btw-regels zorgen voor meer kredieten. Vanaf januari 2016 veranderen de btw-regels voor wie wil verbouwen. Nu kunnen renovaties van huizen ouder dan vijf jaar van een verlaagd btw-tarief van 6 procent genieten. In januari wordt dat beperkt tot renovaties van woningen ouder dan tien jaar.

Als gevolg gaan veel mensen nog dit jaar geplande renovaties uitvoeren. Zo steeg het aantal verstrekte renovatiekredieten in mei met 60 procent.

Mensen met renovatieplannen kunnen veel geld besparen door verschillende renovatieleningen met elkaar te vergelijken. Het verschil tussen het duurste en goedkoopste tarief loopt op tot 670 euro.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content