Abu Dhabi koopt Gentse Zuiderpoort

De IJslandse bank SJ1 heeft het kantoorcomplex De Zuiderpoort verkocht aan een staatsfonds uit Abu Dhabi. Het is de grootste kantoortransactie van dit jaar in ons land.

De IJslandse bank SJ1 heeft het kantoorcomplex De Zuiderpoort verkocht aan een staatsfonds uit Abu Dhabi. Het is de grootste kantoortransactie van dit jaar in ons land.

Zuiderpoort, een ontwikkeling van Mercator en Belim Bouwteam, was met een oppervlakte van ongeveer 63.000 vierkante meter een van de grootste kantoorprojecten op risico in Vlaanderen. In 2006 kwam het in handen van de Ijslanders die er toen naar schatting 150 miljoen euro voor neertelden.

De nieuwe koper is het staatsfonds Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). Volgens Frédéric Van de Putte van vastgoedadviseur DTZ, die bemiddelde bij de transactie, is het vandaag de enige eigendom van het fonds in ons land. ADIA zou vooral op oppurtuniteitsbasis in vastgoed investeren.

De partijen communiceren niet over de transactieprijs, maar in het vakblad Expertise wordt melding gemaakt van een bedrag van 110 miljoen euro. Aanzienlijk minder dus dan de vorige transactiesom. Frédéric Van de Putte geeft, zonder de term te gebruiken, aan dat het om een gedwongen verkoop gaat: “Het was een extreem complexe transactie om op te zetten omdat er naast de belangen van de eigenaar en die van de koper ook een tiental bankinstellingen in de onderhandeling waren betrokken. Hierdoor is de Zuiderpoort de grootste deal van de laatste jaren in België met een tripartiet akkoord tussen de schuldeisers, de aandeelhouder en de koper.” Gregory Martin, managing director van vastgoedadviseur Savills Belux, voegt er nog aan toe dat “het de grootste verkooptransactie in België is sinds 2008 van een gebouw dat verhuurd wordt voor verschillende doeleinden en met korte termijnverhuring.”

De Zuiderpoort ligt op een zichtlocatie aan de G. Crommenlaan 9 langs de autosnelweg , bij het binnenkomen van de stad Gent. Het tienverdieping hoge complex – dat uit drie gebouwen bestaat – is volledig verhuurd aan zestien huurders waar onder de Regie der Gebouwen, het IBBT, ING, de Universiteit Gent en Tele Atlas. Gregory Martin stelt dat Gent een populaire bestemming is voor investeerders en dat het de stad is met de laagste leegstand (ongeveer 4,4 %)in kantoorgebouwen in België. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content